Otofaji ne demek? İstifa eden AK Partili Balıkesir Belediye Başkanı Uğur'un otofaji açıklaması!

Otofaji ne demek? Otofaji nedir? İstifası istenen AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, istifa ederken neden otofaji dedi?

Otofaji ne demek? İstifa eden AK Partili Balıkesir Belediye Başkanı Uğur'un otofaji açıklaması!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
30 Ekim 2017 Pazartesi 17:58

Otofaji ne demek? Otofaji nedir? AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, istifa ederken neden otofaji dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifası istenen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur istifa etti. Uğur, istifa konuşmasında, "Metal yorgunluğu adı altında bu değişim ve yenilenme süreci AK Parti'de bir otofajiye dönüşmektedir. İletişim çağında Ankara ile iletişim ve istişare kanalları sağlıklı işlememektedir. Yerel ile merkez arasındaki irtibat aracılarla sağlanamamaktadır. Bu durum bütün AK Partili belediye başkanları için de böyledir ve geçerlidir" ifadelerini kullandı.

 

OTOFAJİ NEDİR?


Peki otofaji nedir? Otofaji ne anlama gelir? Siyasette otofaji! Ahmet Edip Uğur'un kullandığı otofazi kelimesi tıp literatüründe geçer. Otofaji veya otofagositoz, hücrenin yaşlanmış ve bozulmuş yapılarının, hücrenin kendi lizozomu tarafından sindirilmesidir.

Yani otofaji; hücrelerin gereksiz veya işlevsiz kalan parçalarını doğal, düzenli ve yıkıcı bir şekilde ortadan kaldırmasını sağlayan mekanizmadır.

 

OTOFAJİ: KENDİNİ YEME HASTALIĞI

Otofaji, insanın kendi vücut parçalarını yeme arzusu hastalığına deniliyor. Otofaji, vücudun kendi parçalarını sindirmesine ya da kişinin vücut kısımlarını yeme arzusuna verilen isimdir. İlerlemiş vakalar göz önünde bulundurulduğunda en korkutucu psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak gösteriliyor.

YAMYAM HASTALIĞI OTOFAJİ

Tırnak yemek, parmak ve dudaklardan koparılan ölü derileri çiğnemek gibi hareketler otofaji hastalığına işaret etmektedir.

Artan stres sonucu ortaya çıkan otofajinin bu tipleri, kişilerin tıbbi yardım almaya ihtiyaç duymadığı, çok fazla önemsemediği örnekleri oluşturur.Bu durumlarda kişi artık tam anlamıyla bir yamyama dönüşmüştür ve yeme alışkanlığını kendini sakat bırakana kadar sürdürebilmektedir.

NEDENİ BİLİNMİYOR

Hastalığın bu duruma gelmesi ise genellikle başlangıçta sözünü ettiğimiz basit ve zararsız alışkanlıkların ilerlemesi ile gerçekleşmektedir.Ya da bazı ender örneklerde rastlandığı gibi, parmaklarını işlevsiz hâle gelene kadar kemirebilmektedir.

Bu boyutlara ulaşan otofajinin sebebi ise bugün hâlâ bilinmemektedir. En sık rastlanan bağlantılar, kişilerin yenmeye uygun olmayan objeleri yeme arzusu duyduğu pika ve obsesif kompülsif bozuklukla kurulmaktadır ancak bu bağlantıların ikisi de henüz kanıtlanabilmiş değildir.

KİŞİNİN KENDİNE ACI VERME İSTEĞİ

Otofajiye besin yetersizliğinin, psikolojik stresin ya da beynin iştahı yöneten bölümlerinde meydana gelen anomalilerin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu tip bir hastalıkta yalnızca vücut kısımlarının yenmesine odaklanmak yanlış olacağı için, kişilerin kendi vücutlarına acı verme isteklerinin de üzerinde durulmaktadır.

Duyusal girdilerin azlığının ve duygusal bir acıyı bastırma gereksiniminin de otofajiye sebep olduğu düşünülmektedir. Özellikle duyu kaybı yaşayan yaşlı hastaların, bu eksikliği başka bir uyaranla doldurmak için otofajiyi kullandıkları iddia edilmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar