Pakdemirli'den Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangını açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarihi Gelibolu Yarımadası'nda dün çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını belirterek, "Yaklaşık şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor. Kesin tespitler yangın tamamen söndürüldükten sonra yapılır." açıklamasında bulundu.

Pakdemirli'den Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangını açıklaması
Son Güncelleme: 7 Temmuz 2020 Salı 11:05
7 Temmuz 2020 Salı 10:53

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Bakan Pakdemirli'nin sabah saat 10 sularında yaptığı açıklmaya göre, soğutma çalışmaları sürerken, yerleşim yerleri ile ilgili riskler de ortadan kalktı. Yangından şu ana kadar 450 hektar alan etkilendi.

Neler oldu?

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başlamıştı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürdü.

Bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu'daki orman yangınını yakından takip ettiklerini belirterek, "Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti. Çalışmalar sürüyor. Tüm ekiplerimiz orada. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Manisa programı kapsamında Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nı ziyaret eden Pakdemirli, milli parkta incelemelerde bulunduktan sonra il genelinde muhtelif yerlerde doğada yaralı ya da bitkin halde bulunduktan sonra tedavileri tamamlanan kızıl şahin, kerkenez, şahin, gökdoğan ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü üretim istasyonlarında üretilen kınalı keklikleri doğaya saldı.

Gazetecilere Çanakkale Gelibolu'daki orman yangınına ilişkin açıklama yapan Pakdemirli, yangınla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti, tüm ekiplerimiz orada, çalışmalarımız sürüyor. İlk yangın çıkış anı 14.50 gibi görünüyor. Çanakkale Gelibolu Pazarlı köyünde. Saat 15.00 itibarıyla yangına müdahale edilmiş durumda. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz. Ben de gelişmeleri yakından takip ediyorum." dedi.

Pakdemirli, açıklamasının ardından Manisa'daki son programını iptal ederek Çanakkale'deki yangın bölgesine hareket etti.

"Ekipler yoğun bir şekilde çalışıyor"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz." dedi.

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Çanakkale Valisi Aktaş: Herhangi can ve mal kaybı yok

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz." dedi.

Şu anda büyük risk yok

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şöyle konuştu:

Şu anda Yalova ve Kumköy tarafında şiddetli rüzgar devam ediyor. Maalesef çok şiddetli rüzgar var. Rüzgarın şiddeti işi zorlaştırıyor. Temennimiz rüzgarın bitmesi. Bölgede yoğun çam ağacı ve harmanlar var. Burada hedef bir başka yere atlamadan kontrol edip, bastırmak. Mevcut yerde kontrol altına alınabilirse sorun olmaz. Çam ormanı olduğu için kozalaklar 100 metre fırlıyor. Başka yerde başlıyor. Yangın duman yapıyor, karadan müdahaleyi zorlaştırıyor. Temennimiz uçaklarla kontrol altına alınmasını sağlamak. Şu anda yangının milli parka gitmemesi önemli. Şu anda mücadelede gayet güzel, hava şartlarının neler getireceğini bilemiyoruz. Yalova ve Kumköy'de tam tahliye yapılmadı, şu anda çok risk yok. Fazla nüfus olmadığı için tahliye çok kolay yapılabilir. Yakın ilçelerden Gelibolu, Keşan'dan takviye geliyor.

Çanakkale Boğazı transit geçişlere kapatıldı

Çanakkale Şehitliği'ne 2 kilometre yaklaşan yangın sebebiyle Çanakkale Boğazı transit geçişlere çift yönlü kapatıldı. Yangın deniz kenarına yakın bir köyde başladı. Çam ormanlarının en büyük sorunu fıstık çamları, kozalaklar. Bir mermi gibi patlayıp, yaklaşık 700-800 metre gittiğine dair bilgiler aldık. Kozalaklar patladığı zaman farklı bir alana gidip orada yeni bir yangını başlatabiliyor. Yangının sebebi tamamen rüzgar. Ekipler cansiperane mücadele ediyor. Bir arasözün müdahale kapasitesi belli. Yangın şu anda çok geniş sahada. Muhtemelen diğer illerden takviyeler gelmeye başlayacaktır.

Bakan Pakdemirli: Havadan kontrol ediyor

Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin havadan yangını kontrol ettiği bildirildi.

Biçerdöverden çıkan kıvılcım yangına sebebibeyet verdi iddiası

Çanakkale Belediye Başkanı Üldür Gökhan şunları söyledi:

Kuvvetli esen rüzgardan dolayı büyük bir yangın yaşanıyor. Etraf çok kuru. Andızlar ve buğdaylar var. Ufacık bir kıvılcım harladığı zaman önü arkası kesilemiyor. Gelibolu yarımadasında, milli parkın başında. Saros körfezinden sonraki bölümde başlıyor. Gelibolu Yarımadası'nın ucunda değil tam başında şu an yangın. Yangın söndürmeye her yerden destek var, ancak esas mesele havadan söndürme. Bunun bir yerde durması lazım. Oradaki çam kozalakları fırlar ve ileri gider. Burada söndürürsünüz bir bakmışsınız 100 metre ileride yeniden başlamış. Şu anda maalesef kış fırtınası gibi rüzgar var. Bir duyum biçerdöverden çıkan bir kıvılcımın anızı tutuşturması olduğu yönünde. İtfaiyeciler durumu tespit edecektir. Şu anda köylerden tahliye yok. Aldığımız bilgilere göre yangının Anafartalar yönünde ilerlediği söyleniyor. Sayın Bakan geldi. Sayın Vali, Alan Başkanlığı herkes burada.

"Bölgemizde biçerdöverle bir çalışma olmadı"

Yangının çıktığı Ilgardere köyünün muhtarı Süleyman Yalçın şunları anlattı:

Biçerdöverden sıçrayan bir kıvılcımın yangına sebebiyet vermesi diye bir şey yok. Bölgemizde böyle bir çalışma yapılmadı. Rüzgar bizim üzerimizden esip Yalova ve Kumköy'ü tehdit ediyor. Kumköy muhtarı ile görüştüm, köyü boşaltıyoruz diye bilgi verdi. Gece 11'e doğru rüzgarın etkisi azalabilir.

"Şu ana kadar can ve mal kaybımız yok"

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar şöyle konuştu:

Şu ana kadar herhangi bir yaralı insanımız yok. Hayvan zayiatımız yok. Yangını söndürmekte rüzgar nedeniyle biraz zorlanıyor. Bölgede esen poyraz yangına müdahaleyi zorlaştırıyor. Yangın Gelibolu'ya bağlı Ilgardere köyünde başladı. Yangının sebebi hakkında net bilgimiz yok. Şu anda Kumköy ve Yalova civarında yangın etkisini sürdürüyor. Şu ana kadar çalışmalarda bir hayli başarı sağlandı gibi gözüküyor. Bütün mesele akşam karanlık basmadan kontrol altına alınabilmesi.

Bakan Pakdemirli: Yerleşim birimleriyle ilgili bir sıkıntı yok

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar yerleşim birimleriyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok" dedi. Bakan Pakdemirli şöyle konuştu:

Bölge üzerinden iki tane uçuş yaptık. Bir ağacın yanmasını dahi istemiyoruz. Şimdiden geçmiş olsun. Bütün ekiplerimiz gayreti bir ağaç daha az yansın diye. Gece de bu mücadelemize devam edeceğiz gibi gözüküyor. Yangın belli alanları etkilemiş olmasına rağmen kontrollü gibi gidiyor. Yangın beklediğimden daha iyi durumda. Tabii ki ilerleyen saatlerde değişen meteorolojik koşullarda işimizi zorlaştırabilir veya kolaylaştırabilir. Yangın Ilgardere mevkiinde başladı. Yangın doğudan batıya doğru geliyor. Kuzeye de sıçramalar var. Şu anda yapabileceğimiz hava araçlarıyla tüm müdahaleyi yapıyoruz. Türkiye'deki hava araçları filosunun neredeyse toplamı burada müdahale ediyor. Bunun daha fazla kalabalığı böyle bir yangın alanı üzerinde yönetilemez. Biz bu yangını kontrol etmek için çabamızı sarf ediyoruz. 2 uçak, 20 helikopter, 20 dozer, 200 personelle müdahale etmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi gözüküyoruz. Önemli olan bunu bir an evvel durdurmak. Önümüzde değerli yaklaşık 1 saat 15 dakikamız daha var.

Yorumlar