Pirpolitis ne demek?

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 12 ada bölgesinde düzenlediği tatbikata Pirpolitis adını verdi. Peki ya Pirpolitis ne anlama geliyor?

Pirpolitis ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
30 Mart 2018 Cuma 11:27

Yunanlıların 12 ada bölgesinde düzenlediği tatbikata verdiği isim dikkat çekti. 'Ani müdahale tatbikatı' adı verilen Pirpolitis ne demek? Detaylar haberimizde..

12 Adalar'da ''Pirpolitis'' adı verilen tatbikat başlatıldı. Tatbikata Osmanlı gemilerini yakan Yunan askerlerinin lakabının verilmesi, tepkilere neden oldu. Yunanistan, Doğu Akdeniz’de KKTC çevresi de dahil olmak üzere doğalgaz aramaları diyerek tatbikata başladı.

Yunan Deniz Kuvvetleri, 12 Adalar'da ''Pirpolitis'' adı altında ani müdahale tatbikatlarına başladı. Yunan basınına yansıyan ve Savunma Bakanı Panos Kammenos'un tweet ile duyurduğu tatbikata hava ve kara unsurları da katıldı.

Pirpolitis Tarihte Ne Anlama Geliyor?

Pirpolitis Osmanlı gemilerini yakan Yunan askerleri anlamına geliyor. Bu kelime aynı zamanda kundakçı anlamına da gelmektedir.

Fırkateyn ve kruvaziyerlerden oluşan donanma filosu ile Ege’ye açılan Yunan deniz kuvvetlerinin tatbikata verdiği isim ise dikkat çekti. Yunanistan tarafı, tatbikata 1821’de Osmanlı Donanması’nı yakan Yunan askerlerine verilen, kundakçı anlamına gelen “Pirpolidis” adını verdi. Türkiye ile Yunanistan arasında KKTC çevresinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle bir süredir gerilim yaşanıyorken Yunan tarafının bu hamlesini uzmanlar, gerilimi tırmandıracak bir hamle olarak yorumluyor. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un tweet ile duyurduğu tatbikata hava ve kara unsurları da katıldı.

12 Adalar bölgesinde başlatılan tatbikata “işgal edilmiş” bir adanın önce havaalanından başlayarak tamamının kurtarılması senaryosu uygulanıyor. 60 gemi yakmışlardı Yunanistan’da 1821 yılında başlayan bağımsızlık ayaklanmaları hem karada hem de denizde bir dizi çatışmaların yaşanmasına neden oluyordu. O dönem Ege’deki deniz korsanlarının çoğu Yunanlıydı. Bu dönemde Yunanlı korsanlar Osmanlı donanmasına yaptıkları saldırılarda ciddi zararlar verdiler.

Ancak en büyük saldırı 1827’de Navarin Limanı’nda yaşandı. Osmanlı Donanması’nın ayaklanmaları bastırmak için kara birliklerine malzeme götürmek için Navarin Limanı açıklarına demirledi. 20 Ekim 1827 günü de hiç beklenmedik bir anda Osmanlı-Mısır donanmasını yakılarak yok edildi. Osmanlı-Mısır donanmasından 60 kadar gemi dört saat içinde yandı. 6000 kadar Türk ve Mısırlı asker öldü ve 4000 kadarı da yaralandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar