Fransa'nın Suriye operasyonu'nda kullandığı Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?

Fransa Savunma Bakanlığı’nın Suriye operasyonuna Rafale savaş uçağıyla katıldıklarını açıklamasının ardından Rafale savaş uçaklarının özellikleri merak edilmeye başladı.

Fransa'nın Suriye operasyonu'nda kullandığı Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
14 Nisan 2018 Cumartesi 19:06

Fransız Rafale savaş uçakları; ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine karşı düzenlediği saldırılarda Suriye'nin başkenti Şam'daki hedeflerin yanı sıra Hama, Humus, Dera ve Süveyda’daki bazı askeri noktaları vurdu. Fransa, Akdeniz'deki savaş gemisinden atılan füzeler ve Fransa'daki Saint-Dizier hava üssünden kalkan Rafale tipi uçaklarla operasyona katıldı.

 

Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?

-Dünyanın en gelişmiş 10 savaş uçağından bir tanesi olarak gösterilmektedir.

-Üretim maliyeti bakımından pahalı uçaklar sınıfında olup birim maliyeti yaklaşık olarak 60-70 milyon dolar civarındadır.

-Çok Amaçlı Avcı Bombardıman uçağıdır.

-Modellerine göre uçak gemilerine iniş ve kalkış yapabilmektedir.

-İlk uçuşunu 1991 yılında yapmıştır.

-Yine modellerine göre tek ve çift pilotlu modelleri bulunmaktadır.

-Bu uçağın uzunluğu 15,2 metre, Genişliği ise 10,8 metre, Yüksekliği ise yaklaşık 5,3 metredir.

-Kanat alanı yaklaşık olarak 45,7 metreküp olup oldukça geniş bir kanada sahiptir. Kanatlarına metrekareye yaklaşık olarak 235 kilogram yük alabilmektedir.

-Boş ağırlığı 9,1 ton, 9,5 ton ve 9,8 tondur. (3 ayrı modelin boş ağırlıkları)

-Kalkabileceği maksimum kalkış ağırlığı 24,5 tondur.

-2 adet turbofan motora sahiptir.

-Maksimum ulaşabileceği hız saatte 2150 kilometredir. (1,8 mach), alçak irtifada yapabileceği hız ise saatte 1390 kilometredir.

-Tırmanma hızı yaklaşık olarak saniyede 305 metre civarındadır.

Rassault Rafale Savaş uçağı silahları nelerdir? Rafale Savaş uçaklarının çeşitleri nelerdir?

Neredeyse bütün savaş uçaklarında olduğu gibi bu uçağında 1 adet 30 milimetre topu bulunmaktadır.

Havadan havaya füzeleri şunlardır;

1-MICA IR/EM or

2-Magic II

3-Meteor Füzesi

Havadan Karaya füzeleri ise şunlardır:

1-MBDA Apache

2-SCALP EG

3-AASM

4-GBU-12 Paveway II

5-AM 39Exocet

6-ASMP-A nükleer füze

 

Rafale Uçakları İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Dünyanın en gelişmiş savaş uçakları arasında gösterilen Fransız yapımı Rafale uçağı Fransa Hava kuvvetlerinde ve deniz kuvvetlerinde kullanılmakta olan bir savaş uçağıdır.

4 Temmuz 1986’da ilk test uçuşunu gerçekleştiren Rafale’ler aslında kendinden önceki Mirage serisinin geliştirilmiş hali. Fransız havacılık endüstrisinin duayeni Marcel Dassault’nun ölümünden 3 ay sonra gerçekleşen test uçuşuyla başlayan serüven, aslında 1966’da Mirage F1 ve 1978’de Mirage 2000 modellerinin test sürüşünün devamıydı. 2015 yılına kadar süren satış başarısızlıklarıyla endişeli bir yol izledi.

Çift reaktöre sahip Rafale’ler karadan ve savaş gemisinden havalanabiliyor. Aslında Rafale savaş uçaklarının en önemli farklılığı da burada. Hava savunma, önleme, keşif, kara ve denizde nokta atışları, nükleer bomba taşıma kapasitesi gibi özelliklere sahip Rafale uçağı, ağırlığının 1,5 katı yük taşıyabiliyor. 15,3 metre uzunluğundaki uçağın kanat genişliği 10,9 metre, yüksekliği ise 5,3 metre. Uçağın tek ve iki kişilik versiyonları bulunuyor. Saatte 2 bin 200 kilometre hızda uçabilen Rafale’ler, 400 metrelik bir mesafede havalanabiliyor. Rafale’lerin bir başka özelliği ise Amerikan savaş gemilerinden havalanabilen tek yabancı savaş uçağı olması. Yeni nesil M-88 motoru ile uçan Rafale’ler Fransız hava kuvvetlerinin 2040 yılına kadar kullanacağı savaş uçağı olarak belirlendi.

2004 yılında Fransız donanmasında kullanılmaya başlanan Rafale’ler 2006 yılında hava kuvvetleri filosuna katıldı. Fransız ordusunun Afganistan, Libya, Mali, Irak ve Suriye operasyonlarında kullanılan Rafale savaş uçaklarından Haziran 2016 itibariyle 152 adet üretildi. Fransız havacılık ve savunma devi Dassault Aviation, bu yıl sektördeki 100. yılını tamamladı. Sivil ve askeri alanda hizmet veren 8 bin uçak üreten şirket, özel kullanımlı Falcon jetleri ve askeri amaçlı Drone araçları da üretiyor.

Bir farklı bilgiye göre ise;

Rafale savaş uçağı 2000 yılından itibaren Fransız silahlı kuvvetlerinde hizmette olan bir savuş uçağıdır.

Rafale savaş uçağının 2015 itibarıyla tek kullanıcısı Fransa silahlı kuvvetleridir. Fransa haricinde herhangi bir ülkede bu uçaktan bulunmamaktadır. Fakat bazı ülkelerin alım yapmak için Fransa ile görüşmeler halinde olduğu bilgisi de bulunmaktadır. Ayrıca Fransa ülkesinde bu uçaktan kaç adet üretildiği veya olduğu yönünde net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu savaş uçağı Fransa’nın en önemli savaş uçaklarından bir tanesi olan Mirage-2000 savaş uçakları ile birlikte en önemli savaş uçağı konumundadır.

Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?

Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?

 

Rafale savaş uçağının özellikleri nelerdir?

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar