Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim Çek mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.
Associated Press haber ajansı Müslim'in mahkemeye getirilirken çekilen kelepçeli fotoğraflarını servis etti.
Duruşması TSİ 13:00'te başlayan Müslim, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alırken, az sayıda terör örgütü yandaşı gösteri düzenledi.
Medya mensupları, mahkeme salonuna alınmadı.
Türkiye, Müslim'in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini istiyordu.
PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in ismi, İçişleri Bakanlığının "Terörden Arananlar Listesi"nde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.
TÜRKİYE'NİN PRAG BÜYÜKELÇİSİ: İKİLİ İLİŞKİLER BOZULABİLİR
Türkiye Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, "Hiç beklemediğimiz bir karardı. Türkiye'de geçmiş yıllarda birçok terör eyleminde dahli bulunan Salih Müslim'in böyle serbest bırakılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu karardan memnun değiliz. Bu kararı memnun değiliz. Bu Avrupa suçluların iadesi sözleşmesin aykırı bir karar oldu. Maalesef Çek mahkemesi, ikili ilişkimize, müttefiklik ilişkimize ters bir karar almıştır. Bu kararın ikili ilişkilere olumsuz yansımaları olabilir." ifadelerini kullandı.
Bigalı, "Büyükelçilik olarak üzüntümüzü bildireceğiz. Bunun hukuka aykırı bir karar olduğunu, dostluk ilişkilerine, NATO müttefikliğine sığmayan bir karar olduğunu, bir anlamda teröre destek olmak olacağını muhattaplarımıza bildireceğiz." şeklinde konuştu.
Büyükelçi Bigalı, "Salih Müslim şu anda serbest bırakıldı. İstediği yere gidebilir, herhangi bir kısıtlama yok." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Hakkında kırmızı bülten çıkardığımız PKK/PYD elebaşlarından Salih Müslim, 24 Şubat'ta Çek Cumhuriyeti'nde gözaltına alındı. Bu teröristin iadesi için gerekli çalışmaları başlattık. İçişleri, Dışişleri, Adalet bakanlıklarımız konuyu yakından takip ediyor. Gün, NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür. Umarım Çekya terörle mücadelede hassasiyeti görür ve gerekli dayanışma ile bu teröristi bize iade eder" ifadesini kullandı.
“TAKAS SÖZ KONUSU DEĞİL"
Terör Örgütü elebaşı Salih Müslim’in Çekya'dan iadesi hakkında açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, "Herhangi bir takas teklifi söz konusu değil" dedi.
PYD/PKK'nın elebaşlarından Salih Müslim'ün ismi, İçişleri Bakanlığı’nın Terörden Arananlar Listesinde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.
"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Müslim'in bugün mahkemeye çıkmasının beklendiğini hatırlatan Gül, şunları söyledi:
"Suçluların iadesine yönelik uluslararası anlaşmaya göre 16 gün ila 40 gün arasında bir geçici tutuklama bekliyoruz. Olması gereken bu. Türkiye olarak beklediğimiz de uluslararası sözleşmenin gereği de bu. İnşallah böyle bir kararın çıkmasını bekliyoruz. Bundan sonra da bu süre içerisinde Türkiye iade evraklarını, talepnamesini göndermiş olacak. Usul bu şekilde. Bugün karar çıkması durumunda, Adalet Bakanlığı olarak prosedür gereği bu aşamadan sonra gönderilmesi gereken evraklarımızı da göndermiş olacağız. Takipçisiyiz."
Terörün insanlığın ortak düşmanı olduğunun altını çizen Gül, bir Avrupa ülkesi olan Çekya'nın yargı makamlarının, Türk yargı makamlarının aldığı kararı yerine getireceğini umut ettiğini belirtti.
"YPG ÜYESİ OLMAKTAN CEZA ALDILAR"
Abdulhamit Gül, Müslim'in 2 Çekya vatandaşı ile takas edileceğine dair iddialar olduğunun belirtilmesi üzerine, "Çekya'dan takas talebi söz konusu değildir. Öyle bir müracaat, öyle bir konu gündemde değil. Bahsi geçen 2 kişi Van Cezaevi'nde yatmaktadırlar. Haklarında ceza verilmiştir, karar çıkmıştır. Temyiz süreci devam etmektedir. O iki kişinin de YPG üyesi olmaktan dolayı aldıkları bir ceza söz konusudur." dedi.
"İnterpol'den bir iddia; kırmızı bültenle ilgili, yakalama kararına ilişkin bilgi olmadığına dair de bir iddia var." denilmesi üzerine Gül, "Mahkeme bu konuda bir talepte bulunduktan sonra Türk İnterpolü, Çekya İnterpolüne gerekli talepleri yapmıştır. Bir mahkemenin kararıdır, uluslararası sözleşmeye dayalıdır. O konuda gerekli prosedürler yerine getirilmiştir. O konuda farklı bir bakış açısı varsa bir teröristi koruma anlamında bir değerlendirme olur. Ama nitekim prosedüre uygun olmasa, Çekya, bir AB ülkesi böyle bir şeye, bir insanın yakalanmasına karar vermezdi." değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar