Seçmen kütüğü değiştirme son tarih ne zaman 2018? Seçmen kütüğü adres değişikliği nasıl yapılır?

Türkiye’nin 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gitmesinin ardından seçim detayları merak edilmeye başladı. Peki ya seçmen kütüğü değiştirme son tarih ne zaman 2018? Seçmen kütüğü adres değişikliği nasıl yapılır?

Seçmen kütüğü değiştirme son tarih ne zaman 2018? Seçmen kütüğü adres değişikliği nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Mayıs 2018 Cumartesi 09:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçim açıklamasından sonra Türkiye hızlı bir şekilde seçim sürecine girdi. Milletvekili adayları aday olabilmek için görevlerinden istifa etti ve başvuruları sürecine girdi. Bir yandan da siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı adayı olarak adaylarını belirlemeye başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) takvimi ilan etmesiyle birlikte resmi seçim süreci başlamış oldu. 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde oy kullanacak kişiler seçmen kütükleri için adres değişikliği son tarihini araştırmaya başladı.

Seçmen kütüğü değiştirme son tarih ne zaman 2018?

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için oy kullanacak olan seçmenlerin askıya çıkacak seçmen kütüklerindeki isimlerini kontrol edip, yanlış eksiklik varsa bunları düzeltmesi için 10 gün süreleri var. Seçim tarihinde tatilde olacaklar da 12 Mayıs’a kadar adres değişikliği yapabilecek. Seyyar sandık için başvuru yapacakların da aynı tarih içinde raporla ilçe seçim kurullarına başvuru yapması gerekiyor. 

Seçmen kütüğü adres değişikliği nasıl yapılır?

Seçim zamanında, ikametgah adresinizi değiştirmeniz durumunda, bulunduğunuz bölgenin seçmen kütüğünde yer alabilmeniz için adres değişikliği yaptığınızı yetkili birimlere bildirmeniz gerekli. Seçimlerde oy kullanmak için seçmen kütükleri, 2-12 Mayıs tarihleri arasında muhtarlıklarda askıya çıkacak. Bu nedenle adres değişikliği yapacakların 12 Mayıs Cumartesi gününe kadar işlemlerini yapmaları gerekiyor. Adres değişikliği için seçmenin bizzat ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurması gerekiyor. Nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve ekleri ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edildiğinde adres değişikliği tamamlanmış oluyor.

Yurtta Kalan Öğrenciler Ne Yapacak?

Öğrenciler eğitim gördükleri ilde oy kullanmak istiyorsa 2-12 Mayıs tarihleri arasında öğrenim gördükleri okul ve yurttan aldıkları öğrenci belgesi ile ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvuru yapıp, aldıkları imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.

YSK’DAN SEÇMEN KÜTÜĞÜ DEĞİŞTİRME DETAYLARI

1.a) Askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

2.b) Askı süresi (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan kişiler, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletir. İlgili nüfus müdürlüğünce tescil edilen adres beyan formu ve ekleri ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına karar verilmek üzere derhal gönderilir. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabilirler.

1.c) ) Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanıldığı 30 Nisan 2018 Pazartesi ile listelerin askıdan indirileceği 12 Mayıs 2018 Cumartesi günleri arasında;

Yerleşim yeri değişikliği ve kayıt düzeltme için nüfus müdürlüğünün adres tescilini yaptığına dair belge ve ekleri ile başvuranlar hakkındaki kayıtlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından “Seçmen Adres Günleme (SEC_003_ASKI)” ekranı kullanılarak sorgulanır ve oy kullanabilir durumda olup olmadıkları (seçmenlik durumları) gözetilerek, verilecek karar üzerine seçmen kütüğüne işlenir.

İlçe nüfus müdürlüğüne daha önce farklı bir kişi tarafından beyan edilen adresin, birlikte oturma gerekçesiyle yeniden beyan edilmesi ve beyan eden kişi ile halen o adreste oturan kişinin birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde, başka belge istenilmesine gerek olmaksızın nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin birlikte imzalanmış onaylı adres beyan formuna göre işlem yapılır.

SEÇSİS'te kısıtlı olarak görünen kişilerin dondurulan kayıtları kısıtlama kararlarına ulaşılamadığı gerekçesiyle oy kullanabilir hale getirilemez. Ancak bu kişilerin muhtarlık bölgesi askı listelerine itiraz etmeleri halinde durumlarının değerlendirilmesi gerekir. Sadece alanda var olup ta, Ulusal Adres Veri Tabanında (UAVT) bulunan adres bileşenlerinde herhangi bir değişiklik işlemi (cadde, sokak, bulvar, meydan, kümeevler, bina numaraları, bina ve bağımsız bölüm nitelik değiştirme işlemleri) ilçe seçim kurulu kararı ile yapılır.

 Anayasa’nın 79. maddesinde öngörülen “seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü” ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini teminen, seçmen niteliğini taşıyan kişilerin yerleşim yeri değişikliği için başvurularını muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümünün yapıldığı 30 Nisan 2018 Pazartesi gününden başlamak üzere ve askı süresi içinde bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanların ilgili nüfus müdürlüğüne yapmaları gerekir. Bu kişilerin askı süresince posta ile yapacakları müracaatları ile muhtarlık bölgesi askı listelerinin indirilme tarihi olan 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 17.00’den sonra yapılan başvurular ilçe seçim kurullarınca hiçbir suretle dikkate alınmaz.

 

 

Yorumlar