Selvi: Afrin’e mi yoksa savaşa mı giriyoruz

Yazar Abdülkadir Selvi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu hakkında bir yazı kaleme aldı.

Selvi: Afrin’e mi yoksa savaşa mı giriyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 08:43

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde Türkiye'nin Afrin'e yönelik hazırlıklarını ve olasılıklarını köşesine taşıdı.

Selvi’nin yazısı şöyle:

“Afrin’e mi yoksa savaşa mı giriyoruz? Savaşa değil ama Afrin’e giriyoruz. Operasyon ne zaman? Bir gece. Ama hangi gece olduğu müzakerelerin sonuçlanmasına bağlı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Ocak tarihinde Elazığ’da, Afrin’e yapılacak operasyonun sinyalini vermiş, “Bir araya toplayıp ordu kurduklarını sandıkları çapulcuları Allah’ın izniyle, bir haftayı bulmaz nasıl darmadağın edeceğimizi görecekler” demişti. Bu sürenin dolmasına az bir zaman kaldı. Peki ne bekleniyor? Ne beklendiğinin şifresini Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Meclis’te verdi. “Putin ile iki-üç gün önce konuştuk, telefon diplomasimiz devam ediyor” dedi.

Savaş uçakları tarafından hedefler imha edildikten sonra ÖSO ile Özel Kuvvetler’in Afrin’e girmesi planlanıyor. Bu aşamada cevap verilmesi gereken kritik bir soru var. Afrin operasyonunda Suriye hava sahası açılacak mı, Hava Kuvvetleri’ni kullanabilecek miyiz? Hava Kuvvetleri, operasyonun olmazsa olmazı olarak gösteriliyor. El Bab’da ve Fırat Kalkanı operasyonunda savaş uçakları çok etkili oldu. Afrin’de Hava Kuvvetleri’nin kullanılması için Rusya ile müzakereler sürüyor. En az 15-20 gün hava sahasını kullanmak istiyoruz. Hava sahasının açılması, Suriye hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılması ve Minnak Hava Üssü nedeniyle Rusya ile koordinasyon önemli.

İki nokta üzerinde duruluyor.

1- İlk aşamada sınırımızdan 6 kilometre derinliğe kadar inip güvenlik kuşağı oluşturulacak. Hava operasyonlarının sürdüğü sırada öncü birlikler operasyonel birliklerin güvenliğini sağlayacak.

2- Operasyon Afrin’in kuzeyinden başlayıp içlere doğru ilerleyecek.

Türkiye, Afrin’e Fırat Kalkanı ve El Bab deneyimleri ışığında hazırlanıyor. Afrin operasyonuyla ilgili bilinmesi gereken birkaç nokta var. Afrin’de Amerikalıların özel yetişmiş bir birliğinin bulunduğu söyleniyor. Son dönemlerde tahliye edildiği yönünde bilgiler var ama net değil.

ABD liderliğindeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon’un, “Afrin, koalisyonun operasyon alanı içinde değil” açıklaması, Pentegon’un Afrin operasyonuna yeşil ışığı olarak değerlendirildi. Ama asıl önemli görüşme Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar tarafından, NATO zirvesinde ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’la yapıldı.

ABD, YPG’ye 4 bin 900 TIR silah sevkıyatı yapmıştı. İstihbarat kaynakları bu silahların bir bölümünün terör örgütü tarafından Afrin’e aktarıldığını tespit etti. ABD’nin verdiği silahlar arasında karadan havaya füzelerin yer aldığı söyleniyor. ABD’nin telkinleriyle olsa gerek YPG’nin Türkiye sınırından şehir içine doğru çekilmeye başladığı anlaşılıyor. Afrin’de hendekler kazıp meskûn mahallerde tüneller yapan terör örgütü şehir savaşına hazırlanıyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin operasyonu için ha girdik ha gireceğiz şeklindeki açıklamaları tam olarak anlaşılamadı. Erdoğan konuştukça sahada önemli bir hareketlilik yaşanıyor. YPG mevzilerini tahkim ediyor, yeni önlemler alıyor. Biz de böylece son durumu tespit etmiş oluyoruz. Erdoğan aynı zamanda psikolojik savaş yürütüyor.”

Yorumlar