Şengör: İdeal yönetim şekli monarşidir

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Habertürk'e verdiği röportajda, "İdeal yönetim şekli monarşidir" dedi.

Şengör: İdeal yönetim şekli monarşidir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
26 Kasım 2017 Pazar 14:53

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, "Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır" dedi.

"BENİM DEMOKRASİYE KARŞI SEMPATİM YOK"

"Benim demokrasiye karşı bir sempatim yok" diyen Prof. Dr. Şengör, "ideal yönetim nedir?" sorusuna Aristo bunun cevabını vermiş. İdeal yönetim monarşidir. Yani bir kişi veya grup olacak" şeklinde yanıt verdi.

Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklamaları:

+Celal Şengör'e göre ideal yönetim nedir?

Aristo bunun cevabını vermiş. İdeal yönetim monarşidir. Yani bir kişi veya grup olacak.

+Ama o azınlığın çoğunluğa hükmetmesi…

"Hayır. Mesela İngiltere'de halkın temsil ettiği Avam Kamarası var. Bir de Lordlar Kamarası var. Bu lordların pek çoğu ırsi, seçilmiyorlar; büyükbabaları da lord olduğu için orada oturuyorlar. Avam Kamarası bir şeyi kabul edince kanun olmuyor, önce Lordlar'dan geçiyor. Denge denetlemeyi yapacak değişik kurumlar lazım. Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır."

 +Ama monarşide kötü yönettiğinde halkın değiştirme şansı yok.

"Oluyor. Hiçbir kötü yönetim ilâ yevmil kıyame kalamaz. Halk bu kadar aptal değil. Alman üniversiteleri neden iyi? Almanya parçalı, 1870'e kadar yamalı bohça; Württemberg var, Vestfalya var, Bavyera var. Her birinin başında ya bir dük ya bir prens var. Bunların her biri, "En iyi üniversite bende olsun" diyor. Göttingen, Heidelberg nasıl ortaya çıktı; Humboldt, Berlin'deki üniversiteyi nasıl kurdu; hepsi en iyi üniversiteyi istediler. Monarşi yüksek kültür getirir."

+Celal Bey, siz de arkadaşınız İlber Ortaylı gibi herkesin cahil olduğunu söylüyorsunuz. “Türk halkı kravat takıp Mercedes’e binince, kadınlarıkızları bikini giyince kendisini medeni zannediyor” diyorsunuz. Cahillik konusunda sekülermuhafazakâr ayrımı yapmıyorsunuz, değil mi?

Hayır, fark etmiyor. Tamamı cahil, çünkü eğitim yok. Atatürk’ün devraldığı 18 lise epey iyi eğitim yapıyormuş. Sonra liseler yayılınca her şey bitmiş.

+ “Herkese eğitim verirseniz eğitimin kalitesi düşer” demek mi istiyorsunuz?

Evet, olmuyor. Düşüyor çünkü ortalama düzeye iniyorsun. İnsanların ortalaması altta, ne yapacaksın?

+Türkiye’deki bütün liseler kötü mü?

Evet, kötü. Robert Kolej dahil, hepsi birer felaket. Bunun sebebi dünyada eğitim seviyesinin çok düşmüş olması, bir de Milli Eğitim Bakanlığı. Talim Terbiye Kurulu’nun kaliteli ders kitabı yaptırabilecek adamı yok. AKP’den bağımsız bir örnek vereceğim. Sırrı Erinç coğrafya kitabı yazıyor, kitapta “İzlanda’da Gece Yarısı Güneşi” diye bir fotoğraf var. Talim Terbiye Kurulu, fotoğrafın adını “İzlanda’dan Bir Manzara” olarak değiştiriyor! Ders kitaplarının kalitesizliğini size anlatamam; düpedüz yanlışlarla dolu.

+TEOG’un kaldırılmasını nasıl karşıladınız?

TEOG’un kaldırılması çok iyi bir şey çünkü eğitim bir yarışma değildir. Eğitim, bir “edinme”dir. Edinmek istemeyen adamın eğitimde yeri yoktur. Dolayısıyla, herkesi alırsın, bir senenin sonunda istemeyeni elersin. Ama acımasızca elersin. Fransa’da üniversite imtihanı yok. Herkes üniversiteye giriyor ve 1 senenin sonunda yüzde 70’ini döküyor. O yüzde 70 bir daha da üniversiteye gidemiyor. Böyle bir sistem lazım.

+Bu, kitleleri daha da cahilleştirmez mi?

Hayır, tersine. İyi bir muslukçu cahil adam demek midir? Herkes üniversite bitirmek zorunda mıdır? Lisede tarih, coğrafya, biyoloji boşuna mı okutuluyor. Ama “Lisede evrimi kaldırıyorum” dersen, zırcahil adam çıkar. Bu, bize demokrasinin hediyesidir.

+Türkiye’deki üniversiteleri de yerden yere vuruyorsunuz!

Türkiye’de üniversite yok, fakat İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bana sağladığı imkânları sağlayabilecek üniversite de dünyada yok. İstanbul Teknik Üniversitesi kötülerin en iyisi.

+Kitlelerin cahil kalması demokrasilerde mi daha yüksek ihtimal, yoksa monarşilerde mi?

Demokrasilerde. Bugün bunu yaşıyoruz. Çünkü aristokratik sistemlerde geniş bir cahil kütle var ama muazzam eğitimli bir kütle de var. Ortalamasını al. Demokrasilerde herkes cahil, sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Eğitemiyorsun ve eğitmenin değeri yok. Senden oy alacağım ve bir şekilde seni kandırmam lazım. Bunu yapabilmem için senin seviyene inmem gerekiyor. Sana zorla eğitim veremem, verirsem sen bana oy vermezsin. Dünkü New York Times’ta, Amerika’da evrim karşıtı eğitimin hortladığı yazıyor. Öğrenciler karşı çıkıyor ama politikacılar“Biz ilgilenmiyoruz” diyorlar. Demokrasilerde buna mani olmak mümkün değil. Popüler demokrasiyle insanlığın emniyeti bağdaşmıyor. Popüler demokrasi insanları cehalete mahkûm ediyor. Cahil toplumlar çöker.

+Şu an özendiğimiz Batı’da da demokrasi var.

Amerika’da da var ve Trump başkan seçildi. Al, tepe tepe kullan! Avrupa’da demokrasi böyle değildi. Oxbridge mezunu değilsen başbakan olamıyordun. Bunu ilk delen John Major olmuştur. Lise mezunu adamı başbakan yaptılar, “İngiltere’de nasıl böyle bir şey olabiliyor?” diye şoke olduydum. Ama Almanya’da Frau Merkel bu takımda değil. Frau Merkel, fizik doktoru. Alman toplumuna bakıyorsun, ötekilerden farklı; müthiş bir gelenek var.

+Celal Şengör’ü bulmuşken deprem konuşmamak olmaz. Geçen hafta Irak’taki 7.3’lük depremin Türkiye’ye etkisi ne olur?

Arabistan, İran ve Türkiye’ye nazaran senede 1.5 santim yukarı gidiyor. Yukarı giderken bazen takılıyor. Takıldığı yerlerde enerji birikiyor ve ondan sonra tak diye kırıyor ve deprem oluyor. Bu yukarıya giderken takılması demek, bir yerde durması, kırıldığı anda da pat yukarı gitmesi anlamına geliyor. 7.3’te de aşağı yukarı 5-6 metre gitti. Türkiye’yi sıkıştırıyor. Tabii ki buraya etkisi olacak. Yavaş yavaş Kuzey Anadolu fayını yüklemeye devam ediyor.

+“Enerjinin Erzincan’dan çıkma ihtimali var” demişsiniz.

Ya Erzincan’la Karlıova arasındaki Yedisu fayı ya da İstanbul gidecek. Belki ikisi birden gidecek, çünkü ikisinde de çok uzun zamandır deprem yok.

Yorumlar

Spartacus En beğenilen yorum
Adamcagiz jeolog ama siyaset bilimci , eğitimci , teorisyen sosyolog peh peh peh