TANAP projesi nedir, nerelerden geçiyor? TANAP ne zaman bitecek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak TANAP projesinin biteceği tarihi açıkladı. Peki ya TANAP nedir, nerelerden geçiyor? TANAP ne zaman bitiyor?

TANAP projesi nedir, nerelerden geçiyor? TANAP ne zaman bitecek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
11 Haziran 2018 Pazartesi 12:30

ELDER’in Bursa’da düzenlediği toplantıda açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak TANAP projesi hakkında bilgi verdi. Açılımı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP'ın açılacağı tarihi açıkladı.

TANAP Projesi Ne Zaman Açılıyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,"TANAP projesini 12 Haziran'da devreye alıyoruz. Akdeniz'de bu yaz ilk derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz" dedi. 

TANAP Projesi Nedir?

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

TANAP Nerelerden Geçiyor?

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:

7 adet kompresör istasyonu,

4 adet ölçüm istasyonu,

11 adet pig istasyonu,

49 adet blok vana istasyonu ve

Türkiye’deki ulusal doğalgaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu

Türkiye’nin Doğalgaza Ne Kadar İhtiyacı Var?

Yapılan araştırmaların son 10 yılda, dünyada doğal gaz ve elektrik talebinin Çin'den sonra en fazla arttığı ikinci ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu. Bu ağın sadece kurulum, bakım, onarımı için milyarlarca dolar harcanması öngörülüyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar