Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması sonuçlarına göre, "Türkiye’nin yüzde 75’inin kitapla ilgisi yok. "Tiyatroya hiç gitmem" diyenlerin oranı yüzde 70. Sinemayla ise sadece toplumun yüzde 35'i ilgileniyor." verileri ortaya çıktı.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, araştırmanın sonucuna göre, Türk halkının sosyal olarak boş vaktini değerlendirmek açısından hiçbir şey yapmadığını belirterek, “Sinemaya, konsere, tiyatroya gitme oranları yok denecek kadar düşük. Yılda hiç kitap okumuyorum diyenlerin oranları çok yüksek. Hiç sinemaya gitmem diyenler de öyle. Türk toplumu maça, futbol izlemeye gider diye bir algı var, o da doğru çıkmıyor. Buralarda bile çok düşük oranlar var. İnsanların iş ve ev dışında hemen hiçbir sosyal faaliyete vakit ayırmadıkları anlaşılıyor. Ülkenin sosyal yaşamı açısından üzüntü verici bir sonuç diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 75'İ KİTAPLA HİÇ İLGİSİ OLMADIĞINI AÇIKLADI
Kitap okuma oranlarındaki vahim tablo, araştırmayla birlikte ortaya çıktı. “Hiç kitap okumam, elimi sürmem” diyenlerin oranı yüzde 53 olarak belirlendi.
“Ayda bir, iki üç haftada bir” diyenler de hesaba katıldığında Türkiye'nin yüzde 75'inin kitapla ilgisi olmadığı açıklandı. Araştırma şu sonuçları ortaya koydu: Toplumun yüzde 10'u 10 ya da üzeri sayıda kitap okuyor. 6 ile 10 arası yüzde 25, “Yılda 4-5 kitap okurum” diyenlerin oranı yüzde 25. “Yılda 2-3 kitap okurum” diyenlerin oranı yüzde 20. Toplumun yüzde 85'i 2 ila 10 kitap okuyor.
SİNEMAYA HİÇ GİTMEM DİYENLERİN ORANI YÜZDE 40
Kültür ve sanat etkinliklerine katılım da çok düşük olarak saptandı. “Tiyatroya hiç gitmem” diyenlerin oranının yüzde 70 olduğu belirlendi. “Yılda bir iki kez giderim” diyenler de bu istatistiğe eklendiğinde rakamın yüzde 80'i geçtiği görüldü.
“Sinemaya hiç gitmem” diyenlerin oranı ise yüzde 40. “Yılda 1-2 kere sinemaya giderim” diyenler de eklenince sinemayla neredeyse hiç ilgilenmeyenlerin oranı yüzde 65 olarak görüldü.
Yorumlar