Kopuz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kopuz UBER sistemini tüm yönleriyle anlatan bir yazı kaleme aldı. Kopuz, 7 soruda taksiciler tarafından itiraz edilen, kullanıcılar tarafındansa çokca sevilen UBER'i açıklıyor.
Gökhan Topuz'un "Dokunmayın UBER ’e Suçsuzdur" başlıklı yazısının tamamı şu şekilde:
Anadolu’da amiyane bir tabir vardır. “Eşekten düşenin halini, eşekten düşen anlar” diye. Bu deyim yaşanılan sıkıntıyı bilen, bunu deneyimlemiş kişilerin aynı durumla karşılaştıklarında verdikleri tepkiler için söylenmiştir.
Taşımacılık sektöründe yıllardır hizmet veren bir girişimci olarak yaşanılanları bu deyim çercevesinde değerlendiriyorum. Plaka Tahditi için hakkımızı, hukukumuzu ararken bazı taksi plakası sahipleri ‘o kadar kazanç elde ediyorsunuz, hala hak peşine düşmüşsünüz’ diye çıkışta bulunmuşlar ve olayı sabote boyutuna getirmişlerdi. Bu durumda derdimizle dertlenmeyen, korsan servis taşımacılığı ve sabıkalı sürücüden bir çok noktaya düzenlemeye ihtiyacı olan servis taşımacılığında anlayış göstermeyen taksici kardeşlerimizin UBER’le birlikte akıllarının başına geleceğini ve olayları daha kapsamlı idrak edeceklerini zannediyorum.
Gelelim UBER denilen bu sisteme. Sorularla Uber Sistemi...
Nedir Bu Uber?
Taksicileri cümbür cemaat ayağa kaldıran bu sistem ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuş uluslar arası bir ulaşım ağı. Dünya üzerinde 60’tan fazla ülkede faaliyet gösteren bu sistem emek hırsızlığı ile suçlanıyor. Fakat kamuoyuna baktığımızda bırakın taksicilere destek verilmesini, herkes tek yürek olmuş UBER’i savunuyor.
Taksicilerdeki Sıkıntıların Ana Sebebi Nedir?
Taksi hizmetindeki kalite sorunun temelinde, plaka sahipleri ile şoförlerin aynı kişi olmaması yatıyor. Plaka sahibine günlük ödeme baskısı, şoförleri kuralları çiğnemeye zorluyor.
Yaşanılan Sıkıntılar Neler?
İstanbul’da 17 bin 395 sarı taksi, günde yaklaşık 870 bin sefer yapıyor ve toplamda 1.5 milyonu aşkın yolcu taşıyor. Tabi hal böyle olunca bu yoğunluk bir çok problemi de beraberinde getiriyor.
Kısa mesafe yolcu alınmaması, trafiği bahane edip yol uzatma, araçta sigara içme, araç kirliliği, trafiği görünce yolda indirme, kural ihlalleri, dolandırılma, taciz gibi bir çok problem söz konusu.
Bardağı taşıran hamle ise Atatürk Havalimanındaki patlamada yaşandı. O elim olayda bir çok yaralı olmasına rağmen taksicilerin olay yerindeki mağdurları fahiş fiyatlarla taşımak istemesi kamuoyunu çıldırttı.
Uber Sisteminin Güzellikleri Neler?
-Sürücülerin tamamının sabıka kaydının olmaması, -Ödenecek tutarın yolcu tarafından önceden hesaplanabilmesi -Temiz, sigara içilmeyen bakımlı araçlar, -Kredi Kartıyla ödeme seçeneği, -Para üstü sorunun ortadan kalkması, -Gidilen güzergahın haritadan yolculuk esnasında görüntülenebilmesi.
Getirdiği en önemli güzelliklerden biri de taksicilerin trafikte boş gezmek yerine daha verimli çalışma imkanı sunuyor. Bu uygulama ile araçlar kendilerine en yakın noktadaki yolcularla eşleşerek trafikte boşa geçirdiği zamanı minimize edebiliyorlar.
Milletin bu Uberle Ne Alıp Veremediği Var?
Taksi sayısının sınırlı olması, kendiliğinden ‘plaka kirası rantı’na sebep olmaktadır. Rant, diğer bir deyişle ‘emeksiz gelir’arz kısıtlamasından doğan fiyat artışıdır. Bu rantı ya belediyeler ya da mafyalaşmış örgütler sağlar. Sonsuza kadar akacak ‘plaka kirası’nda plaka rantlarını bölüşmek isteyenlerle, bu rantın mevcut sahipleri arasında çıkar çatışması yaşanmaktadır. Paylaşım ekonomisi oluşturuyorum diye ortaya çıkan Uber, esas karın plaka rantında olduğunu görmüştür. Bu yüzden belediyeler, ‘taksi sayısı yetersizse, yeni plaka vererek bunu biz arttırır, rantını da biz alırız’ diyerek Uber’e karşı çıkmaktadır.
Uber yasal mı ?
Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bayraklı ‘Uber, Türkiye’de kurulu bir şirkete sahip ve Türk vergi sistemine kayıtlı bir kurum olarak hizmet veriyor ve vergisini ödüyor’ açıklamasında bulundu.
UBER sistemi FETÖ'cü mü?
CNN’de takip ettiğim Cüneyt Öztürk’ün güzel bir deyişi var. “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olamazsınız” diye. Aslında bu söz eylemler yapan ve düşüncelerini belli bir sisteme dayandıramayan taksiciler için çok yerinde bir söz.
Olay hakkında fikir sahibi olmayanlar durumu o kadar tuhaf hale getirdiler ki. Uber’i FETÖ’cülükle bağdıştıracak kadar çığrından çıkardılar. İstanbul Taksi Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahrettin Can, eylem konuşmasında ‘okyanus ötesinden’ gelen UBER sistemini paralel olmakla itham edip “ Biz ülkemizde paralel polis, paralel savcı duymuştuk ama paralel taksicilik aklımıza gelmemişti. Bunlar tıpkı FETÖ örgütü gibi” bu açıklamayı okuyunca kendimi Zaytung haberleri okuyormuşum hissine kapıldım.
Yorumlar