Havalimanlarında yeni dönem! Uçağa binmenin kuralı değişti

Ulaştırma alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Bu yasanın en dikkat çekici maddelerinden biri havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları ile ilgili. Yolcular, artık havalimanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile aranacak.

Havalimanlarında yeni dönem! Uçağa binmenin kuralı değişti
Son Güncelleme: 5 Temmuz 2024 Cuma 12:30
5 Temmuz 2024 Cuma 12:28

Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Havalimanlarında uygulanacak yeni güvenlik uygulamaları şöyle:

TÜM YOLCULAR ARANACAK

Artık tüm yolcular yanlarındaki eşyaları ve teknik cihazları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile aranacak.

ELLE ARAMA REDDEDİLME HAKKI

Yolcular, teknik cihazlarla yapılan aramaların sonuçlandırılmaması durumunda, kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmeme hakkına sahip. Bu durumda havaalanına ve uçağa kabul edilmeyecekler.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ

Havacılık güvenlik tedbirleri, özel güvenlik görevlileri tarafından da yerine getirilecek. Bu görevliler, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden genel kolluk gözetiminde havacılık tesislerine girişte, kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve malları teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek.

Diğer önemli maddeler ise şöyle:

DEMİRLEME ÜCRETLERİ

Demirleme ücret tarifesi, geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere Ulaştırma ve Alt yapı Bakanlığı tarafından belirlenecek.

DENİZCİLİKTE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖRCÜLÜK

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında geçiş esnasında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Bu konuda özel sektöre yetki verilmeyecek.

LİMANLARDA SEDA GAZI EMİSYONU

Yük veya yolcu elleçleme amacıyla limanlara gelen veya limanlardan ayrılan ticari gemilerin saldıkları sera gazı emisyonlarının karşılığı olarak gemi sahiplerinden tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

ORMANLARDA YÜKLEME VE BOŞALTMA

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olan devlet ormanlarındaki erişim kontrolü uygulanan karayollarında yük aktarmak için zaruri olan yükleme ve boşaltma işlemlerine ait geçici depolar ve bunların tamamlayıcısı olan tesislere izin verilebilecek.

Bu kanunla birlikte havalimanlarında güvenlik uygulamalarının daha sıkı hale gelmesi ve bu durumun uçak bileti fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar