Çağrı cihazlarını üreten şirketten açıklama: Ürün bizim değil, sadece üzerine markamızı yapıştırıyorlar

Tayvanlı Gold Apollo şirketi, Lübnan'daki saldırıda patlayan çağrı cihazlarıyla arasına mesafe koymaya çalışıyor. Saldırı sonrası sitesinden cihazın resmini kaldıran şirket, cihazları kendisinin üretmediğini belirterek, etiketini kullanmak için lisans anlaşması olan başka bir şirkete işaret etti

Çağrı cihazlarını üreten şirketten açıklama: Ürün bizim değil, sadece üzerine markamızı yapıştırıyorlar
Son Güncelleme: 18 Eylül 2024 Çarşamba 13:51
18 Eylül 2024 Çarşamba 13:47

Amerikalı ve diğer yetkililerin Lübnan'da en az 11 kişinin ölümüne neden olan saldırılarda kullanılan çağrı cihazlarının tedarikçisi olarak adlandırdığı Tayvanlı Gold Apollo şirketi olayın ardından cihazlarla arasına mesafe koymaya çalıştı. Saldırıyla ilgili olarak bilgilendirilen ABD'li ve diğer yetkililer, İsrail'in Hizbullah'ı hedef aldığı anlaşılan koordineli bir operasyonla Gold Apollo'dan gelen bir çağrı cihazı sevkiyatına patlayıcı madde yerleştirdiğini söylemişti.

Gold Apollo çağrı cihazlarını kendisinin ürettiğini reddetti ve bunun yerine bir lisans anlaşmasının parçası olarak Gold Apollo'nun markasını kullanarak bu model çağrı cihazını üreten başka bir firmayı işaret etti. Bir grup çağrı cihazının içine gizlenmiş olan patlayıcı madde, sinyal aldıktan sonra patladı. Saldırıda yaklaşık 2,700'den fazla kişi de yaralandı.

Başka bir şirkete işaret etti

Gold Apollo'nun Taipei'deki ofisinde, şirketin kurucusu ve başkanı Hsu Ching-Kuang, çağrı cihazlarının başka bir şirket olan B.A.C. tarafından yapılmış gibi göründüğünü söyledi. Yaklaşık üç yıl önce B.A.C.'nin niş pazarda iyi bir üne sahip olduğunu söylediği Gold Apollo etiketini kullanarak kendi ürünlerini satmasına izin verdiğini söyledi. "O ürün bizim değil. Sadece üzerine şirketimizin markasını yapıştırıyorlar" diyen Hsu, bunun karşılığında şirketinin kârdan pay aldığını da sözlerine ekledi. B.A.C.'nin Avrupa merkezli olduğunu ve Tayvan'ın başkenti Taipei'de bir ofisi bulunduğunu söyledi. Gold Apollo yaptığı yazılı açıklamada “Biz sadece marka yetkisi veriyoruz ve bu ürünün tasarımı ya da üretimiyle hiçbir ilgimiz yok” dedi. Buna rağmen Gold Apollo web sitesinde saldırıya kadar cihazın modelinin resmi yer alıyordu ve olay sonrası görsel kaldırıldı.

Söz konusu şirkete ulaşılamadı

B.A.C. ile temas kurma ve Hsu'nun hesabını kontrol etme çabaları hemen başarılı olmadı. Taipei'de bu isimde bir şirketin ofis adresinin kapısını kimse açmadı. Hsu'nun açıklaması doğrulanırsa, AR924 modeli olarak bilinen çağrı cihazlarının nasıl ve ne zaman patlayıcı madde ile doldurulduğunun izini sürmek karmaşık olabilir. Tayvan'ın geniş tüketici elektroniği endüstrisi markalar, üreticiler ve aracılardan oluşan karmaşık bir tedarik zinciri. Tayvan'ın ticareti denetleyen Ekonomik İşler Bakanlığı, kayıtlarında Gold Apollo'nun bu tür çağrı cihazlarının “Lübnan'a doğrudan ihracatının olmadığını” söyledi. Bakanlık, şirketin çağrı cihazlarının ağırlıklı olarak Avrupa ve Kuzey Amerika'ya ihraç edildiğini söyledi. Bakanlık, şirketin haber ve fotoğrafları incelediğini ve çağrı cihazlarının Tayvan'dan ihraç edildikten sonra modifiye edildiğine karar verdiğini söyledi.

Orta Doğu'dan gelen havale

Hsu, marka lisans anlaşmasını yapmadan önce B.A.C. ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi olduğunu söyledi. Geriye dönüp baktığında, B.A.C. ile “garip” bir olay yaşadıklarını, yerel bir Tayvan bankasının şirketten gelen ve Hsu'nun Orta Doğu'dan gelmiş olabileceğini söylediği bir banka havalesini geciktirdiğini söyledi. Hangi ülke olduğunu söylemedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar