Türkiye kuraklıkla karşı karşıya: Yağışlar yüzde 10 azalacak, sıcaklıklar 2.5 derece artacak

OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, 2050 yılına kadar Türkiye'de Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerde yağışların yüzde 10 azalacağını ve sıcaklıkların 2,5 derece artacağını belirtti. Demir, bu değişikliklerin, tarımsal üretimi ve doğal afet risklerini ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çekti.

Türkiye kuraklıkla karşı karşıya: Yağışlar yüzde 10 azalacak, sıcaklıklar 2.5 derece artacak
Son Güncelleme: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 14:18
24 Temmuz 2024 Çarşamba 14:15

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'yi bekleyen kuraklık tehlikesi hakkında konuştu.

YAĞIŞLARDA YÜZDE 10 AZALMA BEKLENİYOR

Prof. Dr. Demir, 2050 yılına kadar ülkemizdeki ortalama yağış miktarında Karadeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde yüzde 10’luk bir azalma beklediklerini söyledi. "Bu da ülkemize düşecek olan yağış miktarının ciddi anlamda azalacağını gösteriyor." diyen Demir, aynı zamanda önümüzdeki 20-25 yıllık süreçte Türkiye’de ortalama sıcaklığın 2,5 dereceye varacak düzeyde bir artış hesaplandığını belirtti.

9721416.jpg

'SICAKLIĞIN 1 DERECE BİLE ARTMASI BÜYÜK TEHLİKE'

Prof. Dr. Demir, "Bu rakamlar çok önemli çünkü bir bölgede sıcaklığın 1 derece artması bile büyük tehlikelere işaret ediyor. Yağış rejimi ve yağış şekilleri açısından da değişimleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Türkiye’de kar yağışlarının azalma ihtimali ve mevsimlerin kayması çok ciddi boyutlara ulaşabilir." dedi.

'CİDDİ BİR KURAKLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Geçtiğimiz aylarda yaşanan yağış miktarları ve kuraklık durumuna da değinen Prof. Dr. Demir, "2024 yılında da maalesef süreçten ciddi olarak etkilenen bir ülkeyiz. Geçtiğimiz 5-6 aylık sürece baktığımızda zaman zaman çok şiddetli yağışlar aldığımız kısa periyodları yaşasak da ortalamalar açısından baktığımızda ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızı söylemek yanlış olmaz. Özellikle haziran ayında Türkiye’de yağış düşüş miktarı belli bölgelerde yüzde 50’ye varan oranlarda azaldı." ifadelerini kullandı.

9721415.jpg

'TARIMSAL ÜRETİM CİDDİ ANLAMDA ETKİLENECEK'

Yağışların tarımsal üretimi de etkileyeceğini belirten Demir, "Tarımsal üretim açsından baktığımızda gelecek dönemde üretimin nitelik ve niceliğinde ciddi anlamda etkilenmesi söz konusudur. Çünkü yağışın düzenli olması, sıcaklıkların mevsim normallerinde gitmesi, buharlaşmanın dengeli olması ve kuraklığın olmaması gibi parametreler tarımsal olarak çok önemli konulardır. Eğer bu şekilde düzensiz bir yağış rejimi kuraklığın arttığı, buharlaşmanın çok değişken olduğu, sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde devam ettiği bir süreci yaşarsak belli ürünlerde ürün kaybına, ürünlerin kalitesinde düşüşe sebep olabilir. Onun için de çiftçilerimizin ve yerel yönetimlerimizin bu konuda meteorolojide ilgili uzmanlarla çalışarak bölgesel bazda da tedbirlerin nasıl alınabileceğini tartışmaları gerekir." diye konuştu.

9721417.jpg
Prof. Dr. Yusuf Demir

Türkiye’yi doğal felaketler konusunda da uyaran Prof. Dr. Demir, "Bu sürecin en büyük tehlikelerinden biri de yaşayacağımız doğal afetlerdir. Yangın, sel, hortum gibi doğal afetler konusunda tedbirli olmamız gerekiyor. Özellikle dere ve su yataklarında, şehir merkezlerinde betonlaşmanın fazla olduğu yerlerde mutlaka hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerekiyor." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar