Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum

Yeni klip çalışması Yangınlar Var ile AzOnceOldu'dan Hakan Kanburoğlu'na röportaj veren müzisyen Bahadır Tatlıöz özel hayatından gündemdeki olaylara kadar birçok konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum - Sayfa 1

‘’MÜZİSYEN OLMASAYDIM FUTBOLCU OLURDUM’’

En belirgin üç özelliğinle bizlere kendini tanıtır mısın?

En belirgin üç özelliğim; negatif ve pozitif anlamda çok fazla hassasiyet, azimli, aileme çok düşkün olmam.

Müzik ile yolların nasıl kesişti?

Ailem 6 yaşında konservatuvara yazdırdı, üniversite yıllarına kadar konservatuvara gittim, normal okul hiç okumadım. Galatasaray İTM’de iki yıllık ses ve akustik mühendisliği eğitimi aldım. 13 yaşında piyanistlik yaptım, sahneye ilk kez İskender Doğan’ın konserinde çıkmıştım, klavyeye yetişemiyordum. Yüksekte diye ayağımın altına kola kasaları koyarlardı.

O zaman çocukken hayalinde hep müzisyenlik vardı?

Evet, hep vardı.

Müzisyen olmasaydınız hangi meslek dalında görürdük seni?

Müzisyen olmasaydım futbolcu olurdum, amatör kulüplerde hep profesyonel anlamda futbol oynadım. Bir gün bileğimden sakatlanmıştım, müzik öğretmenim ‘’Ya futbolu ya da müziği tercih etmelisin.’’ demişti. Ben ise müziği seçtim.

Ailen müzisyen olmana ne tepki verdi?

Babam müzisyen zaten, gitarist Nail Tatlıöz, annem de ses sanatçısı. O yüzden de bu duruma çok şaşırmadılar.

Hayatının dönüm noktası nedir?

Müzik öğretmenim Nursel Ugan’dır. O zamanlar da fikirlerime yön verdi. Ayrıca bir diğer dönüm noktam ise; pop müziğe geçiş olayımdır. Savaş ve Hüzün isimli sosyal sorumluluk projeleri yapıyordum. Küresel Isınma, Dünyadaki Mağdur Çocuklar ve Savaşlarda Kaybettiğimiz İnsanları konu alan canlı performanslardan oluşurdu. Almanya Köln’den bir müzik akademisinden ödül almıştım, burada ünlü bir isimle çalıştığım ve para kazanmaya ihtiyacım olduğu için gidemedim. Ödülüm Hindistan’dan başka bir müzisyene verilmişti. Moral ve motivasyonumu kaybettiğim için çok üzülmüştüm. 

1 13
 
Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum - Sayfa 2

‘’JAZZ DİNLEYEN DE ARABESK DİNLEYEN DE BU ALBÜMDE KENDİNİ BULABİLİR’’

Gelelim son albümün ‘Su Yolunu Bulur’a. Bu albüm nasıl oluştu?

Bu albümü 1,5 senedir yapmayı planlıyordum; içime sinen aranjelerden, şarkılardan ve edebiyattan oluşan albüm olması gerekiyordu. Ben tutsun diye bir albüm yapmadım. Ticari bir şarkı olmalı, güncel klişe sözler olmalı diyerek bu yola girmedim. İçinde her tat, her doku olmalı ve dinleyenler bu albümden farklı lezzetler almalıydı. Çıkış şarkım bambaşka, Düşünce şarkım başka, Sen Seç başka, Belki de Kaçarım Latin Jazz alt yapılara sahip. Albümde bir bütünlük yok.

Albümde bir bütünlüğün olmaması risk mi?

Risk ama aynı zamanda popüler müzik yaparak ticari olgulardan uzaklaşmak gerekiyor. Yapımcı için bir risk olabilir ama müzisyen için risk değil, dinleyici için bu sorun olmuyor. Renk skalası yakalıyorsunuz. Jazz dinleyenin de arabesk dinleyenin de pop dinleyenin de kendini bulabileceği şarkılar var. Yapı olarak da insan din, mezhep, milliyet ayırmayan bir adam olduğum için her dinleyiciye ulaşmaya çalışıyorum. 

İlk klip şarkın ‘Su Yolunu Bulur’a gelen tepkiler nasıldı?

Herkes Takvim şarkısı ile kıyaslamıştı ama tepkiler çok iyiydi. ‘Su Yolunu Bulur’ daha manevi içerikli bir şarkı. Biraz da sosyal sorumluluk projesi gibiydi. Batman Hasankeyf’de klibimizi çektik, klipte kültür mirasımız Hasankeyf’i insanlara gösterdik. Klibin 100 milyon izlenmesini beklemiyordum.

Peki Hasankeyf sana ne kattı?

Bana Güneydoğu’yu kazandırdı. Aldığım mesajları buraya döksem alan yetmez. Diyarbakır, Siirt, Batman’dan insanlar mesajlar attı. İstanbul’dan bir müzisyeni yörelerinde gördüler. Oralar OHAL bölgesi olarak düşünüldüğü için diğer sanatçılar konser veremezken ben askerimizin ve güvenlik güçlerimizin sayesinde klip çektim.

Hasankeyf’te unutamadığın bir anı var mı?

O kadar samimi insanlar var ki, yöresi de zaten muhteşem. Hasankeyf’in restorasyonuyla uğraşan mühendis kardeşlerimiz klip çektiğimi duyunca yanımıza geldiler. Bizi alıp çay kahve içmeye götürdüler, akşam da konserime geldiler. Misafirperverlikleri unutulmazdı. Onların sesi ve süper kahramanı oldum adeta. Bundan daha büyük bir kazanç olur mu? 

2 13
 
Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum - Sayfa 3

‘’HER ŞARKIM BAŞKA BİR MİSYONU ÜSTLENİYOR’’

Gelelim ikinci klip şarkın ‘Yangınlar Var’a… Sizdeki yeri nedir?

Diğer şarkılarım gibi kalbimde. Ama şarkının oluşma hikayesi daha eğlenceli. Cover yapmak için çok önemli bir ismin şarkısını albümümüze eklemiştik ama telifiyle alakalı saçma sapan şeyler duyunca çok sinirlendim ve ben o şarkıyı albümden çıkarmıştım. Ekibim şarkı eksiğimiz olduğunu söyleyince merak etmeyin ben ayarlayacağım demiştim ve eve gidip hemen şarkı yaptım. Bir iki saat içinde bu şarkıyı yazdım. Şarkı bazen günlerce çıkmaz bazen de bir saatte çıkıverir. Şarkının her aşamasını 5 güne bölerek yetiştirdim ve beş günün sonunda fabrikaya yetişmişti.

Çok renkli bir klip olmuş, süreç nasıldı?

Hayalimde Alis Harikalar Diyarı’ndayı yaşatmak istiyordum. Masal gibi sürprizlerden oluşan klibimiz için Silivri’de bir alan belirlemiştik. Sibel Can’ın Kuyu şarkısına klip çektiğimiz alana çok yakındı. Bir komik karaktere ihtiyacımız vardı, yakın dostum Gökhan Tevek’e teklif götürdük. Zıpır karaktere arkadaşım çok uydu. Aydın Kurtoğlu’na da klibi anlattığımda motorlu bir adamın olması gerektiğini söylemiştim. O da ‘’Aaa ben olayım’’ demişti.

Peki kliplerinizde neden arkadaşlarınızın yer almasını tercih ediyorsunuz?

Tercih etmek demeyelim, böyle gelişiyor. Takvim zamanında back vokalde Bahadır Tatlıöz ve İlyas Yalçıntaş yer almıştı ve klipte erkek koro olacak dediğimde ‘Biz oynarız’ demişlerdi. Ansızın gelişiyor, çok da güzel oluyor. Bir de mesaj vermiş olduk, bizim aramızda menfaat olmadan aynı karenin içerisinde yer alabiliyoruz. Müzik piyasasındaki sıradanlığı yıkmak istiyorum.

Sahiden genç isimler birlik içinde mi?

Bilemem ama en azından birlik içindeymişiz gibi davranılıyor. Güzel müzik yapalım dendiği zaman ortaya ne çıkıyor, her genç isim ne tepki veriyor bilemiyoruz. Şunu söyleyebilirim benim arkadaşlıklarımda bir sorun yok. Kliplerde, konserlerde hep birbirimizi destekliyoruz. Aydın’a slow hareketli bir şarkı yaptım, belki klibinde ben oynarım. Hepimizin dinleyicisine de sürpriz oluyor. Yapılmayan bir şey bu. Sadece Zerrin Özer’in Paşa Gönlüm klibinde popçu ve radyocular oynamıştı. O zamandan bu zamana kadar kimse bu birlik içerisinde işleri yapmadı.

Klip yönetmenliği yeteneğin nasıl oluştu?

Sosyal sorumluluk projeleri yaptığım zamanlarda iki genç arkadaş kliplerimizi çekerdi. Onlardan ilham aldım, Youtube’dan videoları araştırdım, konuyla ilgili eğitim yöntemlerine baktım. Sonra pop albüm hazırladım ve ilk klibimi de ben çekeceğim demiştim. Çektim de.

Her şarkı değerlidir ama albümde sizin için en değerli şarkı hangisidir?

Su Yolunu Bulur şarkısını çok seviyorum, hislerimi yansıtan bir şarkı.

Albümle hedeflediğiniz neydi, ne kadarına ulaştınız?

Albümle aslında hedefim yok, albümdeki her şarkıyla başka başka hedeflerim var. Biriyle sosyal sorumluluk projesi yaptık, Yangınlar Var şarkısıyla da herkesin gülmesini istedik, işitme engellileri de unutmadık. Her şarkım bir misyonu üstleniyor. Her şarkımla istediğim hedefe ulaşıyorum, hedef kişiye göre değişir. Ben şarkılarım patlasın, paralar kazanayım düşüncesinde değilim. 

3 13
 
Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum - Sayfa 4

‘’TELİF SİSTEMİNİN OTURMASI GEREKİYOR’’

Müzik piyasasının dijitalleşmesiyle ilgili ne düşünüyorsun?

Çok normal, artık çağ atlıyoruz. Her şey dijital mecraya kayıyor. Biz bunu ne kadar yakalayacağız, önemli olan budur. Dijital mecralar hakkaniyetle kullanıldığı sürece dijitalleşmek kötü bir şey değil. Şöhret olmak ayrı bir şey sosyal medyada geri dönüşler almak ayrı bir şey. Görüyoruz, sanatçılık yeteneği olmayan insanların dijital mecralarda yoğun etkileşim aldığı ortada.

Dijitalleşmenin müzik piyasasına etkileri nelerdir?

Kaçınılmaz gerçek bunlar, zamanında at arabası kullanılırken arabaya geçerken nasıl sıkıntı yaşandıysa kasetten CD’ye, CD’den dijital müzik platformlarına geçişlerde de sıkıntı olacaktır. Dijitalleşmede telif meselelerinin çok güzel oturuyor olması lazım, müzisyenlerin kazanması lazım. Bizler kazancımızla eşit oranda üretiyoruz.

Peki dijitalleşme başladıktan sonra kazançlar düştü mü?

Evet çünkü fiziki bir kazanç yok, albüm satışı yok. Dijital mecralardan daha çok yapım şirketleri kazanıyor, bize sadece telifler kalıyor. Eğer söz yazarı, besteci, aranjör değilseniz yorumcu olarak kazanıyorsunuz. Ben hepsini kendim üstlendiğim için diğer arkadaşlarımdan daha şanslıyım ama bu da tabii yapım şirketlerinin kazançlarıyla yorumcu, bestecilerin kazançları arasında büyük uçurum var. Telif sisteminin oturması gerekiyor.

Müzik piyasasının gençleşmesiyle ilgili neler düşünüyorsun?

Bence zaten gençleşme ve değişim gerekiyordu. Başarılı isimler var, Buray ve İlyas’ı çok beğeniyorum. Gün geçtikçe pop müziğin güzelleştiğini görüyoruz. Müziğin geleceğine ışık tutuyorlar. Ama tabii kötü örnekler de var mesela. Kötü örnekler de olmak zorunda ama belki de kötü yaptıklarının farkında olmadıkları için iyi yaptıklarını düşünüyorlar.

Şarkılarını yazarken nelerden beslenirsin?

Şarkılarımı yazarken hayattan, mesela senden, senin ne yaptığından beslenirim. Dışarıdaki adam ne yapıyor, çevremdeki ilişkiler nasıl, aşklar ayrılıklar. Bir şeyleri izlerim tema yaratırım, atayım da tutsun kafasında değil. Geçmişi hatırlarım. Bakalım bugün günümüzün popüler kelimeleri neler, şu argo kelimeleri de ekleyelim, müziği de vuralım, tutsun demiyoruz.

İyi bir edebiyatçıyım diyebiliyor musun?

Asla diyemem, onu ancak ve sadece dinleyici der, ben sadece iyi bir edebiyatçı olmak için elimden geleni yapmaya çalışırım.

Hem müzisyen hem şarkıcı olmak nasıl bir duygu?

Çok yorulmama neden olduğu kadar elimi de rahatlatıyor. Birçok arkadaşım şarkı arayışına girerken, bütçe ayırması gerekirken, bulduğu şarkıya sarılması gerekirken müzisyenlik bana kolaylık sağlıyor. Ama şöyle bir şey ben de daha çok yoruluyorum. Tatlı yorgunluk acı acı çıkıyor.

4 13