Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İşletme Fakültesi Salonu'nda düzenlenen "Medya Okuryazarlığı" konferansında, RTÜK'ün sansür yapmadığını, yayından sonra gerekirse yaptırımlar uyguladıklarını söyledi.
İletişim alanının geliştikçe istismar edenlerin de çoğaldığını aktaran Yerlikaya, RTÜK'ün topluma, çocuklara, gençlere, aileye zararlı yayınlarla mücadele ettiğini, medya okuryazarlığı dersiyle iletişim kanallarının zararının en aza indirilmeye çalışıldığını bildirdi.
"Medya okuryazarlığı zorunlu ders olmalı"
Okullarda seçmeli ders olarak verilen medya okuryazarlığı dersiyle çocukların bilinçlendirilmesi, izledikleri ve takip ettikleri medya içeriklerinin sorgulanabilir ve eleştirilebilir olduğunu fark edebilmesini amaçladıklarını dile getiren Yerlikaya, bu dersin sadece Türkiye'de değil, dünyada da yaygınlaştığını ifade etti.
Yerlikaya, "Bu anlamda medya okuryazarlığı çok önemli. Medya okuryazarlığı dersiyle öğrenciler tv, internet gibi alanlarda sorgulayıcı bir bakış açısında bulunabilir. Gelişen teknoloji ve iletişimin insan hayatında önemi arttı. Medya okuryazarlığının zorunlu ders olması gerekiyor." dedi.
"Öz denetim yapın"
Zararlı programlara reklam verilmezse programın yayından kalkacağına dikkati çeken Yerlikaya, "İzleyici kadar onlarda da güç var. Biz RTÜK olarak onlarla da bir araya geliyoruz. Ayrıca yayıncı da öz denetim yapmakla mükelleftir. Geçenlerde bir olay oldu. Bir papağana işkence yapılıyor. Daha sonra çıktı ki adam suç makinesi. Sen evini kiraya verirken bile kiracının yedi sülalesini araştırıyorsun ama sen onu, kamuoyunun önüne rol hedef koyuyorsun, belki kahraman koyuyorsun. Bunu çıkarırken neden bakmıyorsun." ifadelerini kullandı.
Yorumlar