Bülent Ersoy Hepatit B hastası mı? Bülent Ersoy Hepatit B'ye mi yakalandı?
Bülent Ersoy, ağır grip şikayetiyle hastaneye kaldırılmasının ardından “Diva aslında Hepatit B” şeklinde açıklama yapan şarkıcı Eylül Metin hakkında suç duyurusunda bulundu.
Şu sıralar ATV'de yayınlanan Popstar 2018 yarışmasında jüri üyeliği yapan usta sanatçı Bülent Ersoy’un avukatı Serkan Toper tarafından Anadolu Cumhuriyet Savcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’na şikayetini bildirdi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Şikayet dilekçesinde şöyle denildi: “Bülent Ersoy’un, şüphelinin iddialarının aksine Hepatit B hastası olmadığı açıktır. Basın yoluyla kişinin özel hayatının ihlali suçu oluşmuştur. Eylül Metin’in, eylemine uyan sevk maddeleri uyarınca cezalandırılması amacıyla hakkında kamu davası açılmasını talep ederiz.” Ersoy'un bu şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı.
EYLÜL METİN KİMDİR ?
Antalyalı olan Eylül Metin, 30 Nisan 1974 tarihinde doğdu. İzmir eğlence hayatının İzmir’de en ünlü mekanlarında sahne alan Eylül Metin, ayrıca mekan sahibidir. İzmirli eğlence severlerin yakından tanıdığı sanatçı, 2003 yılında çıkardığı Hodri Meydan adlı albümle ismini geniş kitlelere duyurmuştur. Uzun bir süre sektöre ara verdikten sonra 2017 yazının başında çıkardığı maxi single çalışmasının çıkış şarkısı “Tay Tay” ile beğeni toplayan Eylül Metin, yıllar önce Banu’nun söylediği efsane bir şarkı olan Unutulur’un remix versiyonunu kliplendirdi.
HEPATİT B NEDİR?
Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır.
Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Kişi HBV ile enfekte olduktan sonra akut HBV enfeksiyonu meydana gelir. Akut HBV enfeksiyonu altı aydan daha uzun sürerse enfeksiyon kronikleşmiş olur. Kronik enfeksiyon genellikle ömür boyu devam eder. Hepatit B den korunmanın en iyi yolu aşılanmaktır.
Akut Hepatit B virüs enfeksiyonunun kronikleşme oranı nedir?
Akut HBV enfeksiyonun kronikleşme oranı enfeksiyonun meydana geldiği yaşla ilişkilidir. Kronikleşme oranı yaş arttıkça azalır. Bebeklerde kronikleşme oranı yaklaşık %90 dır ve çocuk büyüdükçe bu oran azalır. 1-5 yaş arasında HBV ile enfekte olan çocuklarda kronikleşme oranı yaklaşık %25-50 dir. Kronikleşme riski 5 yaşından sonra % 6-10 ve erişkinlerde yaklaşık %5 dolaylarındadır.
Akut Hepatit B virüsü nasıl bulaşır?
Akut Hepatit B virüs ü enfekte kişinin kan, semen, vajina sıvısı veya diğer vücut sıvılarının bir kişinin vücuduna girmesi ile bulaşır.
HBV şu aktiviteler ile bulaşabilir:
• Doğum (enfekte anneden doğum sırasında bebeğine bulaş)
• Enfekte partner ile sex (semen veya vajinal sıvı aracılığı ile)
• Uyuşturucu enjeksiyonunda kullanılan enjektör vb materyallerin ortak kullanımı
• Jilet, diş fırçası vb malzemelerin ortak kullanımı
• Enfekte kişinin kanı veya açık bir yarası ile direkt temas
• Enjektör veya diğer kesici alet yaralanmaları aracılığıyla kan ile temas
Hepatit B virüsü hangi yollar ile bulaşmaz?
HBV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.
Hepatit B virüsü bulaştığı düşünülüyor ise ne yapılmalıdır?
Tedavi için derhal hekime başvurulmalıdır. Tedavide aşı ve HBIG uygulanmaktadır. Tedavinin etkinliği için en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.
Akut hepatit B'nin belirtileri nelerdir?
Akut Hepatit B (yeni meydana gelen enfeksiyon) hiç bir belirti vermeyebilir. Çocuklarda belirtisiz olma ihtimali daha fazladır. Erişkinlerde %70 oranında belirtili seyreder.
Akut Hepatit B de en sık görülen belirtiler şunlardır:
• Ateş
• Halsizlik
• İştahsızlık
• Bulantı-kusma
• Karın ağrısı
• İdrar renginde koyulaşma
• Sarılık (göz ve ciltte sararma)
• Eklem ağrısı
Hepatit B bulaştıktan ne kadar zaman sonra belirtiler başlar?
Yorumlar