Otomotiv sektörü uzun zamandır beklenen kana kavuştu. 2018 yılında Son yılların en büyük depremini yaşayan Otomotiv sektörü çok büyük darbe almıştı. Her yıl satış rakamlarını yükselten sektör bu yıl yüzde otuzun üzerinde gerileme yaşadı. Her yıl yüzde otuz büyüme gösteren pazarı düşünecek olursak neredeyse yüzde altmışlık bir kayıp yaşamış oldu. Sonunda beklenen açıklama ekonomi bakanımız sayın Berat ALBAYRAK' tan geldi. Artık yılın kalan iki ayında sektör nefes alabilecek.
Önce bakalım ÖTV ve KDV indirimini hangi sınıf ve motor hacmindeki araçları kapsıyor.
Motor hacmi 1.6 litre olan araçlara 15 puan özel tüketim vergi indirimi geldi. Genellikle B ve C segmentte kullanılan bu hacimdeki motorlar tüketicilerin tercihi olacak gibi gözüküyor. Gerçi D segment için de ayrıca indirim beklenmekte, yakında bu segment içinde düzenleme yapılacağını düşünüyoruz. Ticari araçlar da ise hatırı sayılır bir indirim yapıldı. KDV yüzde 18 den yüzde 1'e indirildi. Bu indirim özellikle hafif ticari pazarını hareketlendirecektir.
ÖTV indirimi hakkında Otomotiv editörümüz Okan Çetiner'in uzman görüşünü aldık.
Sizce bu dakikadan sonra Otomotiv sektöründe neler yaşanır?
Öncelikle sektör adına bu gelişmenin gerçekten çok sevindirici olduğunu belirtmek isterim. Buradan sektör adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'a ve Ekonomi bakanımız Berat ALBAYRAK'a teşekkür ederiz.
ÖTV indirimleri kapsayan sınıflar bence çok yerinde olmuş. Ülkemizde pazarın en çok tercih edilen "B" ve "C" segmentler yeniden eski satış performanslarına ulaşacağına inanıyorum.
Yüzde 45 olan ÖTV bu yeni indirimden sonra artık yüzde 30 olarak hesaplanacak. Örneğin "B" segment Renault Clio 69.900 TL den satışa sunulurken yeni oran indirimi sayesinde 7.232 TL geriledi ve 62.668 TL. den satışa sunulacak. Bu yeterli mi diye soracak olursak, aslında yeterli değil. Bugün 63.000 ödeyebilen tüketiciler eminim ki 70.000'i de ödeyebilirler. Bu görüldüğü kadar pozitif bir tablo değil ne yazık ki. Benim beklentim daha radikal bir indirim olmasıydı. Mesela yüzde 15'e inmiş olsaydı ÖTV inanın yılın son ayında pazar satış patlaması yaşardı. Ama yine de iyi tarafından bakmakta fayda var. Sonuç olarak bu oranlar da çok değerli ve kesinlikle pazara bir canlılık getirecektir. 2018'in geride bıraktığımız 9 ayında pazarın gösterdiği satış rakamları gerçekten içler acısı. Pazarda 463 bin 456 adet araç satılmış. Eylül ayı satışları ise 23 bin adet olarak ölçülmüş. ODD raporunda, bu dönemde satılan araçların yüzde 95.89'unun ise motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobiller olduğu görülüyor. Şimdi yapılan bu düzenlemeyle Kasım ve Aralık aylarında satışlarda hareketlilik yaşanacaktır.
Sektör yılın son iki ayında ne kadar büyür?
Çok büyük beklentim yok açıkçası. Ülkemizde maalesef çok büyük ekonomik problemler var. Alım gücü çok düştü.
Tüketiciler artık harcama yaparken çok hesaplı davranıyorlar. Temkinli hareket eden bir yaklaşım söz konusu. İmkanı olan da parasını tutuyor olmayan da iyice kemer sıkmaya devam ediyor. Hal böyle olunca benim beklentim de çok büyük olmuyor. Ticari araçların daha ivme kazanacağını düşünüyorum. Hususi araçlar genellikle çok zorunlu olması gereken araçlar olmadığı için Tüketici bunu bekletebilir. Ticari araçlar öyle değil.
İş yapan şirketlerin her zaman araçlara ihtiyaçları var. Bu onlar için gerçekten iyi bir fırsattır. Modeli yaşlanan araçları hemen yenilemek isteyeceklerdir. Bu indirim onlar için kaçırılmayacak bir fırsat bence. Hatta otomobil tercih eden firmalar artık pazarlama araçlarını ticari yapacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla hafif ticarilerde ciddi bir yükseliş görebiliriz. Bu arada Hibrit araçlarını da unutmayalım.
1.8 cc Hibrit araçlarına da ÖTV indirimi geldi. Artık yollarda Hibrit araçları daha fazla görebileceğiz.
Siz sektör yöneticileriyle görüştüğünüzde onlar bu düzenleme hakkında ne dediler?
Sektör genellikle memnun, bu düzenleme sektörümüzü kesinlikle canlandıracaktır diyorlar.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt ÖTV ve KDV'deki indirimlerin satışların artmasına ciddi anlamda destek verecektir dedi. Bozkurt görüşlerine şöyle devam etti.
Zor bir dönemden geçerken böyle bir uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça mutlu etmiştir. Bunun yanında 1800 cc hibrit araçlara da 15 puanlık indirim gelmesi bizleri ayrıca memnun etmiştir. Sektörümüz bugüne kadar her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde oldu. Sektörümüz kasım ve aralık aylarında neler olacağına göre bir önlem almayı düşünüyordu. Yüzde 70’lere varan daralmanın yaşandığı dönemde bile ümidimizi kaybetmiyorduk. Bu açıdan baktığımızda böyle bir hamle tam da zamanında geldi. Kasım ve aralık ayları otomobil piyasasının hareket beklediği bir dönemdi. Bu önemde bu indirimlerin çok olumlu katkısı olacaktır. Sektörümüzü rahatlatmasını beklediğimiz bu gelişmeler için Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a da çok teşekkür ediyoruz
diye görüşlerini belirtti.
Bir açıklamada ODD'den geldi.
Otomotiv Distribütörleri Derneğinin yönetim kurulu başkanı sayın E.Ali Bilaloğlu,
Otomotiv pazarında 1 milyon adetlik iç pazara ilk olarak 2015 yılında ulaşılırken, 2016 yılında 1 milyon 14 bin adet, 2017 yılında 987 bin adet seviyesinde iç pazar satışı gerçekleşmişti. Otomotiv iç pazar satışlarında 2018 Yılı ilk çeyreğinde %2 artış kaydedilmişken, ikinci çeyrekte %20’lik, üçüncü çeyreğinde ise yaşanan kur şoku ve faizlerdeki artış ile daralma %51 seviyesine ulaşmıştır. Eylül ayında da otomotiv pazarının daralması %68 oranında gerçekleşmiştir. Geride bıraktığımız dönemde kur ve faizlerdeki artış, tüketiciyi hızla otomotiv ürünlerine ulaşımdan uzaklaştırmıştır. İlk olarak 24 Eylül tarihli Resmi Gazete’de II Sayılı listede yer alan otomobillere uygulanan özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları güncellenmişti. Otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için alt vergi diliminden faydalanan model alternatifini artırdı ancak Pazar büyüklüğüne etkisi sınırlı kaldı. Sektörün içerisinde bulunduğu durum ve ihtiyaçlar Derneğimiz tarafından da tüm platformlarda dile getiriliyordu. Bugün de Hazine ve Maliye Bakanı’mız Sayın Berat Albayrak’ın açıklamaları ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar uygulanmak üzere; 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL altındaki otomobillere uygulanan %45 oranındaki ÖTV’nin %30’a ve yine 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL aralığında olan otomobillere uygulanan %50 oranındaki ÖTV’nin %35’e indirildiğini, ayrıca ticari araçlara uygulanan %18 oranındaki KDV’nin ise %1’e indirildiğini öğrendik. Son yıllarda yaratılan iç pazar, ana ve yan sanayinin başardığı üretim ve ihracat, bunların da ötesinde tüm sektörün ana oyuncuları ve bağlı sektörleriyle yarattığı istihdam ülkemiz için çok kıymetli. Otomotiv, peşinden birçok sektörü sürüklüyor olmasıyla da önemli bir konumda. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarın yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemli. Bu bakımdan atılan bu adım Otomotiv Ekosistemi’nin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli bir gelişmedir. Otomotiv sektörüne Hazine ve Maliye Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler ve süreç içerisinde sektörün ihtiyaçlarını dile getirmede sağladıkları imkanlar bakımından müteşekkir olduğumuzu belirtmek isteriz. Sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir
diye görüşlerini belirtti.
Sektör iyimser düşünüyor ama siz biraz karamsarsınız neden?
Az Önce Neden olduğunu belirtmiştim. Ülkede her sektör yara aldı. Dolayısıyla bu tüketiciyi çok etkiledi. Önceden ay sonuna kadar idare eden insanlar artık ayın ilk çeyreğini ancak rahat geçirebiliyor. Geri kalan günler malesef borçlanarak geçiliyor. Bu bahsettiğim orta kesim için geçerli, beyaz yaka diye bildiğimiz kesim çok fazla etkilenmemekte. Orta kesim genellikle "B" ve "C" segment araçları alan kesimler. Bu yapılan indirim de aslında bu kesim için yapıldı. Toplam pazarda zaten en çok satılan segment te bu sınıfa ait. Fakat bu süreçte orta sınıf çok büyük darbe aldı. Her şey yüzde 40'ın üzerinde artarken onların gelirleri aynı yerde kaldı. Dolayısıyla en çok etkilenen kısım orta gelir grubu oldu. Şimdi alım gücü yoksa bu indirim ne kadar cazip olabilir ki?
Bir de Engelli vatandaşlarımız için yeni bir düzenleme yapılmış bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu gerçekten çok önemli ve değerli bir karar. Engelli vatandaşlarımızı rahat ettirmek onların yaralarına biraz olsun merhem olmak gerekiyor. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için devletimiz çok büyük kolaylık sağlıyor. 5 yılda bir kere araç almak kaydıyla tüm vergilerden muaf edilmişlerdir. Fakat tam burada şunu belirtmek isterim. Gerçekten Malul ve engelliler mi bu araçları alacaklar? Yoksa onlar adına bu indirimden başkalarımı faydalanacak. İşte burası biraz karışık hikaye.
Ben en iyisi konuyla ilgili yapılan yeni düzenlemeyi ve duyuruyu sizinle paylaşayım.
Özel Tüketim Vergisi Sirküleri
T.C. Maliye Bakanlığı
Gelir İdaresi Başkanlığı
Özel Tüketim Vergisi Sirküleri / 12
Konusu : Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarihi : 30.04.2010
Sayısı : ÖTV-2/ 2010-3
İlgili Olduğu Maddeler : ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.
- Konu:
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılacak araçlarda ÖTV istisnası uygulaması ile bu istisnadan yararlanılarak iktisabı yapılan araçların devrinde ÖTV yönünden oluşan tereddütlerin giderilmesine ilişkin açıklamalar, bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır. - Konuyla İlgili Yasal Hüküm ve Düzenlemeler:
ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi ile bu Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; - a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
- b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
- c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,
beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.
Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların ise söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için:
- Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,
- H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,
mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle maddede sayılan G.T.İ.P. numaralarında yer alan araçların hurdaya çıkarılmasında, hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabında bu istisnadan yararlanması için, bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğinin araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir. Öte yandan Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5766 sayılı Kanun ile değişik 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre, (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olup, ilk iktisabında istisna uygulananların veraset yoluyla intikalleri hariç istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden bu tarihte ÖTV alınacağı, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi araçların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılması durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
- Uygulama Esasları:
Yukarıda belirtilen hükümlere göre, ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinde sayılan araçların, malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulamasında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.
a) Sakatlık Dereceleri
Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır. - b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. - c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir. Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir. - d) İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı
Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır. - e) Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır. - f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir. Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır. - g) İstisnadan Yararlanılan Aracın Hurdaya Ayrılması
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan araçları, 5766 sayılı Kanunun 19/c maddesinin yürürlüğe girdiği 1/7/2008 tarihinden önce veya sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu hurdaya çıkaran malul ve engelliler, istisnadan yararlanılan aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi, 1/7/2008 tarihinden itibaren yeni bir aracı iktisap etmeleri halinde ÖTV istisnasından yararlanabileceklerdir.
Duyurulur.
Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Umarım ülkemiz için, vatandaşlarımız için hayırlı olur. İnşallah ekonomimiz bir an önce eski renkli zamanlarına geri döner. Sektör büyür, halkımız refah içinde yaşar. Herkese sağlıklı ve güzel bir gelecek diliyorum.
Yorumlar