CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener görüşmüştü. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu görüşmeden sonra iki partinin heyetleriyle görüştüğünü belirtti. Selvi ayrıca AK Parti’deki gelişmeleri de köşesine taşıdı.
Selvi’nin yazısı şöyle:
“Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinden sonra CHP ve İYİ Parti heyetleriyle görüştüm. İzlenimlerim olumluydu.
İYİ Parti cephesinden “Kemal Bey’i çok olumlu ve iyi niyetli olarak gördük” dediler. Meral Hanım da “Kemal Bey’in değerlendirmelerini çok gerçekçi buldum” demiş. Kılıçdaroğlu’nun da “Bu görüşme iyi bir başlangıç oldu. Geleceğe dönük bir temel attık. İlerleyen zamanda yeniden görüşeceğiz” dediği ifade ediliyor.
CHP tarafından ise “olabilirliği yüksek bir görüşme” değerlendirmesi yapıldı. Meral Akşener’in de Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerini gerçekçi bulduğu ifade edildi. Peki, Kemal Kılıçdaroğlu hangi değerlendirmeyi yapmış? Ona da baktım. Kılıçdaroğlu, “İttifak yapılırsa ne olur, ittifak yapılmazsa ne olur?” sorusunu sormuş ve her iki soruya ait cevapları sıralamış. Buna göre CHP-İYİ Parti ittifakı yapıldığı takdirde kazanılacak yerler olduğu belirtilmiş, ittifak yapılmadığı takdirde kaybedilecek belediyelerden söz edilmiş. Ama isim verilmemiş.
24 Haziran seçimlerinin sonuçlarına göre İYİ Parti ile ittifak yapılmadığı takdirde CHP’nin Burdur, Eskişehir, Giresun, Hatay, Sinop, Yalova, Zonguldak ve Tekirdağ’ı kaybetme riski görünüyor. Ama CHP hem bunları korumak istiyor hem de İstanbul ve Ankara’dan birini almaya çalışıyor.
İki lider bir araya gelmeden önce zaten CHP ve İYİ Parti’nin teşkilat başkanları Bülent Tezcan ile Koray Aydın bir çalışma yapmış, bir şeyleri olgunlaştırmıştı.
Muhalefetin stratejisi
CHP ve İYİ Parti’nin başta büyükşehirler olmak üzere “kazanabilecekleri” yerlerde ittifak yapmalarının üzerinde duruluyor. Kazanabilecekleri yer derken biraz açmak istiyorum. Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener partilerine bir yol haritası çizdiler. Buna göre AK Parti’nin çok güçlü olduğu bölgelerde ittifak yapılmayacak. AK Parti’nin her seçimde rekor peşinde olduğu illerde olduğu gibi. Peki, iki parti nerede ittifak yapmayı planlıyor? Kılıçdaroğlu ve Akşener bunu “ortada olan iller” olarak ifade etmişler. Yani partilerin burun farkıyla seçim kazandığı yerler diyebiliriz bunlara. Daha somutlaştıracak olursak CHP ile İYİ Parti’nin İstanbul, Ankara ve İzmir dışında ortada olan 10-12 ilde ittifak yapması planlanıyor. Bunlar hangi iller? Antalya, Mersin, Adana, Manisa, Denizli, Hatay, Eskişehir, Aydın, Isparta. Ankara’da Mansur Yavaş konusunda Akşener’in ısrarı sürüyor. Kılıçdaroğlu ise Yavaş’ın CHP adayı olarak girmesini istiyor. Mansur Yavaş konusu konuşulup çözüme kavuşturulabilmiş değil.
Karamollaoğlu ile görüşecek
İki parti de kamuoyu araştırması yapıyor. Araştırma tamamlanınca iki parti kendi durumunu daha iyi görecek. Ardından Akşener ile Kılıçdaroğlu yeniden bir araya gelecekler. Ama Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu da ziyaret edecek. CHP Lideri’nin hedefi, yerel seçimlerde 16 Nisan’daki “muhalefet bloku”nu bir araya getirmek. Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumunda mesafeli duran kentli, modern ve muhafazakâr seçmene ulaşmak istiyor. Hep ifade ediyorum, yerel seçimler çoktan genel seçim havasına büründü. Bu seçim İstanbul ve Ankara seçimi desem yeridir. Çünkü bu iki büyük şehir üzerinde büyük mücadele veriliyor.
Erdoğan’ın talimatı ne oldu?
Peki, Ak Parti’de ne oluyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıda tüm illerle ilgili çalışmaların ilk ayağı tamamlandı. Yeniden aday gösterilmeyecek belediye başkanları tespit edildi. Bu hafta sonu yapılacak olan temayül yoklaması ve komisyonların çalışmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında ikinci tur çalışmaları başlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti heyetine “En büyük parti biziz. En güçlü parti biziz. Belediyecilik bizim işimiz. En iyi sonucu alacak şekilde çalışacağız” dediği söyleniyor. Bu arada AK Parti’de ilginç bir şey oluyor. Aday olmayan ya da AK Parti’de siyaset yapmamış isimlerden kazanma şansı olanlara teklif götürülüyor. Bir parti yöneticisi, “Bilinen isimler dışında dışarıdan çok sürpriz isimler var. Açıklandığı zaman ‘Tamam, bu çok doğru bir isim’ denilecek kişilerle görüşüyoruz. Kamuoyu bizi beklesin” dedi.
Sürprizler ne acaba? Şimdi bunu duyan bir gazeteci uyuyabilir mi?”
Yorumlar