Siber zorbalık, teknoloji çağının şiddet yöntemlerinden biri. Siber zorbalık, tam olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışıdır. Buna göre siber zorbalığın iki türü vardır: Birincisi daha çok teknik yönünü içeren elektronik zorbalık, diğeri ise psikolojik yönünü içeren elektronik iletişim zorbalığıdır.
SİBER ZORBALIK TÜRÜ OLARAK ELEKTRONİK ZORBALIK
Siber zorbalığın birinci türü olarak belirtilen elektronik zorbalık; kişilerin şifrelerini ele geçirmek, web sitelerini hacklemek, kişilere spam içeren mailler ya da bulaşıcı e-postalar göndermek gibi teknik olayları içerir. Yani internet kullanan hemen hemen herkesin maruz kaldığı bir zorbalık türüdür.
Elektronik zorbalık, bireysel yapılabileceği gibi birçok kişi tarafından organize bir şekilde aynı anda da yapılabilir. DDoS denilen bu tür saldırıların hedefi sistemi kullanılamaz hale getirmektir. Bu tür saldırılar kişilerin sahip olduğu web sitelerine yapılabildiği gibi büyük kurum ya da devletlere ait yazılım ya da sitelere de yapılmaktadır. Bu saldırılar donanım ve yazılımlara direkt olarak etkide bulunurken, dolaylı olarak kişilerin duygularına da etki etmektedir.
Bireylerin internet üzerinden hakaret ve tehdit edilip küçük düşürülmesi veyahut da dışlanması gibi yollarla insanlara zarar verme biçimi olarak da tanımlanan siber zorbalık günümüzde pek çok kişinin maruz kaldığı bir durum.
SİBER ZORBALIK SONRASI İNTİHAR VAKALARI ARTIYOR
ABD ve Kanada başta olmak üzere dünya çapında bir sorun haline gelen siber zorbalık, insanları intihara yönlendirebiliyor. Öyle ki son 10 yılda siber zorbalığa maruz kalan kişi sayısıyla doğru orantılı olarak yaşanan intihar vakaları da arttı.
PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Zira siber zorbalık insanları psikolojik olarak zorlayan bir olay. Bu tür davranışlara maruz kalanlarda; depresyon, özgüven eksikliği, korku, üzüntü, hayal kırıklığı, utanç ve benzeri sorunlar yaşanıyor. Siber zorbalık sonucu ortaya çıkan durumlarda yerinde ve zamanında önlem alınmadığında ciddi problemlere neden oluyor.
FARKINDALIK KAMPANYASI
Bu kapsamda Samsung Electronics Türkiye ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da sosyal medya üzerinden 'Siber Zorba Olma' farkındalık hareketini başlatıyor.
SİBEL ZORBALIKTAN KORUNMANIN YOLLARI
Siber zorbalıkla karşı karşıya kalmamak için umanların bazı öneriler var. İşte siber zorbalığa maruz kalmamak için yapmanız gerekenler: Sanal âlemde özel bilgilerin paylaşılmaması, tanınmayan kişilerin arkadaş olarak eklenmemesi, profilin herkese açık tutulmaması, provoke edici içeriklerin paylaşılmaması vb...
Öte yandan, eğer bir zorbalık gerçekleşirse saldırganı görmezden gelme, engelleme ya da zorbalığın gerçekleştiği ortamdan kaçınma gibi davranışlar, yaygın olarak başvurulan başa çıkma stratejileri arasında gösteriliyor. Saldırılara karşılık verilmemesi, zorbalık örneklerinin ve kanıtlarının saklanarak yetkili mercilere bildirilmesi önem taşıyor.
Yorumlar