En sık yaşanan sağlık sorunlarından biri de el bilek kireçlenmesi ve bunun sonucunda meydana gelen el bileği ağrıları yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. El bileği ağrısına neden olabilecek birtakım hastalıklar mevcut. Şimdi bunlara birlikte göz atalım ve el bilek kireçlenmesine neyin iyi geldiği bilgisine göz atalım.
El bileği ve el ağrısı yapan hastalıklar:
1.Kireçlenme
2.Tendinitler
3.Sinir sıkışmaları
4.Tetik parmak
5.Dupuytren kontraktürü
6.Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu
7.Çekiç parmak
8.İltihaplı Romatizmalar
9.Gangliyon kistleri
10.Travmalar
El Bilek Kireçlenmesi Kimlerde Görülür, Neden Olur?
El bilek kireçlenmesi sorunu genellikle 40 yaş üzerinde kişilerde ve kadınlarda sık görülür. 45-50 yaşlarında %10-15 oranında görülmesine karşın yaş ilerledikçe artar. 70 yaşın üzerinde %80-90 oranına yükselir. Ailesel yatkınlık nedeniyle, uzun süre tekrar tekrar kullanılmaya, kaza veya yaralanmaya bağlı olarak, ya da eklemi tutan bazı romatizmal hastalıkların geç evrelerinde gelişebilir. Eklemi oluşturan kemiklerin birbirine bakan yüzündeki kıkırdak zarar görür. Eklemi oluşturan kemikler arasındaki mesafe daralır ve bunun sonucunda kemik uçları birbirine sürtünmeye başlar. Ellerinde kireçlenme olan hastalar hekime genellikle parmakların uç eklemlerinde yerleştiyse heberden nodülleri, ara eklemlerde yerleştiyse bouchard nodülleri adını alan kötü görünümlü nodüller ve işlerini eskisi kadar beceriyle yapamadıkları yakınmasıyla başvururlar.
Heberden nodülleri çok daha sık görülen türüdür. Parmaklarda ağrılara, şekil bozukluklarına, el fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabilirler. Elde en sık kireçlenme görülen eklem ise, baş parmağın el tarak kemiği ile yaptığı eklemdir. Genellikle el işi yapan kadınlarda oluşur. Baş parmak kökünde ağrı, şişlik ve basmakla ağrı mevcuttur. Hasta ağrı dolayısıyla elini kullanmakta güçlük çeker. Elinden sık sık bazı cisimleri düşürür. Baş parmak kökündeki kireçlenme diz ve kalçalarda başlayacak kireçlenmelerin habercisi olabilir. El bileği kireçlenmesi ise genellikle el bileğinin kırıkları gibi bir travmaya ikincil gelişmektedir. El bilek kireçlenmeleri kalıtsal özellik gösterir. Annesinde ya da kız kardeşinde el bilek kireçlenme sorunu olan kişilerde bu risk daha fazladır. Eklemlerin korunmadığı zayıf durumlarda ortaya çıkar. Özellikle de kas zayıflıkları sonucu yaşanır. Kalça ya da diz kireçlenmesi sorunu yaşayan kişilerde ortaya çıkabilir.
El bilek kireçlenmesi belirtileri neler?
-El parmak eklemlerinde ağrı
-Eklemde sertlik, tutukluk veya katılık hissi,
-Hareket sırasında eklemden kıtırtı şeklinde ses gelmesi,
-Eklemin genişlemesi, deforme olması,
-Eklemin çevresindeki kaslarda zayıflama,
-Zaman zaman eklemlerde şişlik.
Yukarıdaki belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve eklemlerin kullanılması ile rahatsızlık ilerleyebilir. Bilgisayar kullanan kişilerde el bilek kireçlenmesi sorunları daha sık görülür.
El bilek kireçlenmesine ne iyi gelir?
El bilek kireçlenmesine karşı bazı egzersiz hareketleri yapabilceğiniz gibi bazı doğal tedavi yöntemleri de uygulayabilirsiniz. Belirttiğimiz bu önerileri doktorunuza danışmadan kullanmanızı öneririz.
-Hazırlayacağımız içeceği her gün sabahla öğle yemeği arasında ve öğle ile akşam yemeği arasında aç karnına içeceksiniz. Bu işleme 15 gün ara vermeden devam edip 3 gün ara verecek ve tekrardan 15 gün devam edeceksiniz.
Malzeme olarak, olgun çınar yaprağı ve klorsuz su kullanacağız. Bir bardak suyu ölçüp cezveye dökün ve içerisine ufalanmış çınar yapraklarını atın. Yaprakları sadece 1 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin. İçeceğimizi süzdükten sonra aç karnına için bu içeceği her seferinde taze olarak yapmanız gerekiyor.
-1 kg hakiki süzme balın içerisine 400 gram ardıç tohumu karıştırılır ve yemeklerden 1 saat önce aç karnına bir kaşık yenir.
Yorumlar