Hamilelikte mide bulantısı neden olur, ne zaman başlar?

Toplum arasında bilinen hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı ve baş dönmesi yer alır. Peki ya hamilelikte mide bulantısı neden olur ve hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Hamilelikte mide bulantısı neden olur, ne zaman başlar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
21 Mart 2018 Çarşamba 16:06

Hamilelik döneminde anne adaylarını zorlayan durumlardan biri de mide bulantısı. Özellikle sabahları yaşanan mide bulantısı ve kusma anne adaylarında eziyete neden olabilir. Hormonların değişim göstermesinde kaynaklı olarak oluşan mide bulantısının detayları ve hamilelikte ne zaman başladığı bilgisi haberimizde.

Yapılan araştırmalar, her 10 gebe kadından 3 tanesinin bulantı yaşadığını, lakin bunların hepsinin illa ki kusmadığını, kusmanın sınırlı bir kitlede bulunduğunu gösteriyor. Yani bulantınız olsa bile illa ki kusmanız gerekmiyor çünkü aslında bu bulantı hissi gerçek bir kusma ihtiyacına işaret etmiyor.

Hamilelikte bulantı neden olur?

Hormonal değişiklikler

Östrojen ve progesteron hormon seviyelerinde artış, özellikle gebeliğin ilk haftalarında bulantı ve kusmaya neden olabilir. Hormonlar koku duyunuzu keskinleştirdiğinden bu durum da mide bulantısını tetikleyebilir.

HCG düzeyleri

Hamile kaldığınız zaman, vücudunuzda koryonik gonadotropin ya da HCG üretimi başlayacak, bu da kusma ve mide bulantısı riskini artıracaktır.

Beslenme yetersizliği

Vücudunuzda B6 vitamini eksikliği varsa hamilelikte sıkça bulantı sorunu yaşayabilirsiniz. Fıstık, muz, patates, soya fasulyesi, kepekli ekmek, esmer pirinç ve yulaf ezmesi gibi B6 vitaminince zengin gıdalar sofranızdan eksik olmasın.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Hamile olduğunuz kesinleştiyse, ilk 4-6 hafta içinde bulantıları ciddi anlamda hissetmeye başlarsınız ve gelecek ay durum daha da şiddetlenir. Çoğu gebe kadında ise, bulantı hamileliğin 6.haftasında başlar ve 16. Haftaya kadar devam eder. Kadınların yaklaşık yarısı 14.haftada rahatladıklarını, bulantı sorununun geçtiğini söylemiştir, fakat bulantının geçmeyip hamilelik boyunca bulantı çekenler de yok değildir. Kısacası her gebelikte bulantının ne zaman başladığı ve geçtiği farklılık gösterir.

Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?

Hamilelikte mide bulantısını engelleyen en önemli şey bol su tüketimi. Susuzluk genellikle midede bulantı yaratır ve buna bir de gebelik eklenince kusmalar da kaçınılmaz hale gelir. Dilerseniz yanında bir iki parça da kraker yiyebilir ve krakerlerin mideyi dinlendirici etkisinden de faydalanabilirsiniz.

Limon kokusu da mide bulantılarına çare olmaktadır çünkü çevreden gelen rahatsız edici kokuları bastırdığı için mide yatışmaktadır. Dolayısıyla yanınızda gezdirebileceğiniz küçük bir limonu zorda kaldığınızda güzelce koklayabilir ve bulantıya elveda diyebilirsiniz. Limon kokusu sevmeyenler ise biberiye veya zencefil de deneyebilirler. Lakin zencefilin herkes tarafından sevilmediğini de unutmamak lazım.

Ne yaparsanız yapın bulantılarınıza karşı bir çözüm bulamıyorsanız, doktorunuzun size önereceği bazı yatıştırıcı ilaçları kullanabilirsiniz. Hamilelik süresince kullanılması sakıncalı olmayan bazı mide ilaçları, bulantıları engelleyebildikleri gibi hastanın hayat kalitesini de arttırarak anne adayının daha mutlu bir gebelik geçirmesine de yardımcı olmaktadırlar.

Hamilelikte mide bulantısı neden olur?

Araştırmalara göre mide bulantısı ve kusma sıklıkla şu durumlar yüzünden tetikleniyor:

Boş mide, açlık, düşük kan şekeri
Güçlü kokular
Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler
Sindirim sisteminde hamileliğe bağlı meydana gelen değişiklikler
Yağlı yiyecekler
Fazla tatlı, şekerli yiyecekler
Vitamin ya da mineral eksiklikleri
Hareket eksikliği
Yorgunluk
Stres
Kabızlık
Hamilelik hakkında kafa karışıklığı, endişe

Mide bulantısıyla başa çıkabilmek için öneriler

Hamileliğin ilk döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu dönemde beden yeni canı yaratabilmek için hummalı bir çalışma içindedir. Yeterince dinlenerek, yediğine dikkat ederek, biraz yavaşlamaya gayret ederek, hayat bir miktar kolaylaşabilir. Bunun dışında basit bir kaç önlemle mide bulantısını bir nebze de olsa hafifletmek mümkün deniyor.

Midenizi bulandıran kokulardan uzak durun. Rahatsız eden kokular her ne ise; sigara dumanı, yemek kokusu, parfüm, egzost... Bunlardan uzak durmaya gayret edin.

Yeterince hareket etmeme de mide bulantısına yol açan sebeplerden biri. Her gün 15-20 dakika açık havada yürüyüş yapmak kadar basit bir önlem bir miktar işe yarayabilir.

Evde ya da iş yerinde yardım isteyin. Evde yemeğin yapılması, daha büyük çocuklarla ilgilenilmesi gerekiyorsa ya da iş yerinde size ağır gelen görevleriniz varsa bunların yerine getirilmesi için yardım isteyebilirsiniz.

Hamilelik hakkında karışık hislere sahip olmak gerginliğinizi arttırıp mide bulantısına etki edebilir. Hamile kalmayı dört gözle beklemiş olan kadınların dahil ilk 3 aylık dönemde bu konuda şüpheleri olabilir ve bu normaldir. Bunları hissettiğiniz için suçluluk duymayın. Arkadaşlarınızla, diğer hamilelerle, doktorunuzla, terapistinizle konuşun.

Küçük miktarlarda ama sık sık bir şeyler yiyin. Protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşan basit yiyecekler (tam buğday ekmeğine tost gibi) açlığınızı da mide bulantınızı da bastıracaktır. Sebze çubukları, ekmek üstü humus, yoğurt, tavuk suyu çorba, makarnalar, çubuk kraker gibi hafif yiyecekleri her iki saatte bir az miktarda tüketmek günde 3 büyük öğün yemekten çok daha iyi gelecektir.

Eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa yanınızda besleyici ve rahat atıştırılabilecek şeyler taşıyın. Badem, küçük bir muz, bir elma gibi.

Şekerli içecekler ve şekerli yiyecekler kan şekerini ani bir şekilde yükselttikleri ve gerçek bir besin değeri taşımadıkları için bunlardan uzak durmanızda fayda var.

Hamile kadınlar genellikle bir şeyler içmenin (özellikle de su) mide bulantısını arttıracağını düşünür ve bundan uzak durmaya çalışırlar. Oysaki her insanın olduğu gibi hamile kadınların da belli bir miktarda su içmesi, sıvı alması gerekir. Özellikle de kusarak sıvı kaybı yaşıyorsa. İçine biraz limon sıkılmış su, taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suları, limon sıkılmış maden suyu gibi içecekler mideyi rahatlatarak sıvı ihtiyacını gidermiş olur. Kahve ya da kutu meyve sularından içerdikleri kafein ve şeker yüzünden uzak durmak gerekir.

Kaynamış suyun içinde birkaç dakika beklemiş taze zencefil mide bulantısına iyi gelen çözümlerden biri. Günde 2 bardak içilebiliyor. Biraz balla tatlandırmak da mümkün.

Yorumlar