2018 Rusya’da FIFA Dünya Kupası’nın oynanacağı şehirler ve stadyumlar - Sayfa 7

Samara

44 bin 918 kişilik Cosmos Arena’nın bulunduğu, 1 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Samara, Volga ve Samara nehirlerinin birleştiği noktada yer alıyor. Rusya’nın önemli kültür, sanayi ve politik noktalarından olan şehir, Rusya’da birçok spor dalında üst liglerde oynayan takımlara ev sahipliği yapıyor. Volga ve Samara nehirlerinin kıyıları, özellikle turistler için sıklıkla ziyaret edilen noktalar olarak öne çıkıyor. İki nehir, şehri sarıp sarmalıyor ve kıyılarındaki gezi teknelerinin ve ticari teknelerinin bulunduğu küçük limanlar bir sahil şehrinde tatil yapıyor izlenimi bırakıyor. Tolstoy’un bir dönem yaşadığı şehirde yazarın adının verildiği bir de müze bulunuyor. Kuzeyine çıkıldıkça artan yeşil alanlarıyla rahat bir nefes aldıran şehir, düzenli yapısıyla ulaşım sorunu da yaşatmıyor.


7 12
 
2018 Rusya’da FIFA Dünya Kupası’nın oynanacağı şehirler ve stadyumlar - Sayfa 8

Saransk

300 bin ile turnuvada nüfusu en düşük şehir olan Saransk, 2017’de tamamlanan Mordovya Arena ile futbolseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. Rusya’nın en ekolojik şehri olan Saranks, Dünya Kupası heyecanını büyük şehirlerin yoğunluğundan uzakta yaşamak isteyenler için en uygun nokta olarak öne çıkıyor. Kukla, drama ve müzik tiyatroları ile zengin bir kültürel yapıya sahip olan şehir, Aziz Nikola Kilisesi ve Ulusal Kültür Müzesi ile doyurucu bir kültür turizmine de imkan tanıyor. Ulaşımın genel olarak troleybüs ağıyla sağlandığı şehir, bu yönüyle de Avrupa’daki birçok şehirden ayrılmayı başarıyor ve turistlere farklı bir deneyim sunuyor.


8 12
 
2018 Rusya’da FIFA Dünya Kupası’nın oynanacağı şehirler ve stadyumlar - Sayfa 9

Volgograd

Adını, batısına kurulduğu Volga nehrinden alan Volgograd, 1 milyonun üzerinde nüfusuyla ve 45 bin kişilik Volgograd Arena’yla Dünya Kupası’nı ağırlayacak. Grup maçlarına ev sahipliği yapacak şehirde hiç şüphesiz en görkemli yapı, şehrin en yüksek noktası Mamayev Kurgan’ın tepesindeki Anavatan Heykeli. 1967’ye dek dünyanın en uzun heykeli olan Anavatan, günümüzde ise hala Avrupa’nın en yüksek heykeli. İnsanlık ve savaşlar tarihinin en büyüleyici yerlerinden biri olan İkinci Dünya Savaşı Müzesi’nde ise neredeyse bir tam gün harcanabiliyor. Her noktasında İkinci Dünya Savaşı izlerine rastlayabileceğiniz Volgograd, tarihle iç içe bir seyahat planlayanlar için Avrupa’nın en etkileyici şehirlerinden biri. Şehrin tarihi dokusundan ve Dünya Kupası mesaisinden kalan zamanda ise Volga Nehri tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor.


9 12
 
2018 Rusya’da FIFA Dünya Kupası’nın oynanacağı şehirler ve stadyumlar - Sayfa 10

Rostov-na-Donu

45 bin kişilik Rostov Arena’nın yer aldığı, Rostov-na-Donu’nun adı “Don Nehri Üzerinde” anlamına geliyor. Kuzeyde yer alan Rostov ile sıklıkla karıştırılan şehir, Don Nehri’nin ağzında, Azak Denizi’ne oldukça yakın konumda yer alıyor. Denize kıyısı olmasa da bir liman kenti olan Rostov-na-Donu’da, Azak Kalesi başta olmak üzere Osmanlı döneminden eserlere kolaylıkla rastlanabiliyor. Maksim Gorki Akademik Drama Tiyatrosu başta olmak üzere birçok tiyatronun bulunduğu şehirde, Yakolevskiy Manastırı, Kurbağa Prenses Müzesi, Ticaret Müzesi, Khors Sanat Galerisi gibi birçok kültürel nokta keşfedilmeyi bekliyor. Futbol tutkusu, Osmanlı esintilerinin bulunduğu tarihi yerleri, sanat ve kültür merkezi noktalarıyla Rostov-na-Donu, Dünya Kupası ateşi ikinci tur maçlarına dek canlı tutacak.

10 12