Trivela nedir? Trivela vuruşu nasıl yapılır?

Ricardo Quaresma'ya özgü bir vuruş tekniği olan trivela nedir? trivela vuruşu nasıl yapılır?

Trivela nedir? Trivela vuruşu nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
26 Şubat 2018 Pazartesi 17:41

Ricardo Quaresma'ya özgü olan Tirvela vuruşunun nasıl yapıldığı merak konusu oldu. Peki ya trivela nedir? Trvela vuruşu nasıl yapılır?

Trivela nedir?

Trivela, ayağın dışıyla yapılan bir futbol hareketi. Hareket, Portekizli millî futbolcu Ricardo Quaresma ile özdeşleşmiştir. Ayrıca Alman eski millî futbolcu Franz Beckenbauer de bu hareketi kullanmıştır. Ayrıca, UEFA'nın eğitim amaçlı videolar bölümünde Ricardo Quaresma'nın trivela eğitimi verdiği bir video de yer almaktadır. Bu videoda Quaresma, trivela ile en güzel gollerini Rio Ave ve Belçika Millî Takımı'na attığını söylemiştir. Trivela kelimesi, Portekizce'de "üç parmak" anlamına gelen "três dedos" kelimesinden türemiştir.

Trivela Vuruşu Nasıl Yapılır?

Trivela tekniği ile yapılacak olan vuruşlarda topa tam merkezine gelecek şekilde ayağın dışıyla sertçe vurulması gerekir. Bu vuruş gerçekleştirilirken şut gerçekleştirilecek olan ayağın çok güçlü olması gerekir. Bunun için topa vurmayacağınız diğer ayağınızı yere sağlam basmanız şarttır. Bu şekilde topa sanki falso veriyormuşçasına ayağınızı biraz eğerek karşı takımın oyuncularını şaşırtılır. Atmak istenilen yöne doğru ayak çevrilerek topa vuruş yapılır. En doğru şekli hareketli topa uygulandığı zaman ortay çıkmaktadır. Duran toplarda genelde uygulanmayan trivela tekniği çok zor bir vuruş taktiğidir. Ayak çevrilerek uygulandığı için topun istenilen yere atılması zorlaşır. Bu nedenle üzerinde çok fazla çalışılması ve antreman yapılması gereklidir.

Ricardo Quaresma Trivela'nın Hikayesi

"Trivela hareketini top tekniğime borçluyum. Buna fark yaratma tutkusu diyebiliriz. Modern futbolda, futbolcular repertuarlarını zenginleştiriyor.Hocalarım bana bu konuda sırtını dönmedi. Antrenmanlarda deniyordum ama hocalarım bu hareketi maçlarda yapacağımı tahmin etmedi. Bu hareketi imkan ya da konsantrasyon eksikliğinden yapmıyordum, doğal bile hal almıştı. Bana güvenen ve bunu hissettiren antrenörlerle çalıştığımda rahat hissediyorum."

Trivela vuruşu yapan Türk futbolcu kim?

Doğru bir şekilde uygulandığında göz zevkine hitap eden bu hareketi çok az sayıda futbolcu uygulayabilmektedir. Beşiktaş’ın yıldız oyuncusu Portekizli milli futbolcu Ricardo Quaresma ile özdeşleşen trivela tekniği, Alman eski milli futbolcu Franz Beckenbauer’in de kullandığı bilinen bir tekniktir. Türk futbolundan da bu tekniği kullananlar var. Fenerbahçe'nin milli yıldızı eski futbolcu Ümit Özat, bazı maçlarda bu teknikle birçok asiste imza attı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar