iPhone X çıktığı günde bu yan sorunlarıyla boğuşuyor. Bu nedenle iPhone meraklıları bu modele yaklaşmakta tereddüt ediyor. Peki ya iPhone X'in sorunları neler? İşte bu soruya Apple'ın kurucusu Steve Wozniak açıklık getirdi.
Steve Jobs'la birlikte Apple'ı kuran diğer bir isim Steve Wozniak, tam ekranlı iPhone X hakkında ilginç açıklamalarda bulundu ve telefonun sorununu açıkladı.Steve Wozniak, Apple CEO'su Tim Cook'un kendisine bir tane iPhone X gönderdiğini söylemişti. Fakat Wozniak yeni amiral gemisi telefonla ilgili düşüncelerini paylaşmamıştı. Geçtiğimiz hafta Stockholm'de düzenlenen NBF'ye (Nordic Business Forum) katılan Wozniak, iPhone X'le alakalı hayal kırıklıklarını açıkladı.
Wozniak, Forum'da yaptığı konuşmada iPhone X için şunları söyledi:
"Yan taraftaki güç düğmesine hızlı şekilde bastığınızda veya iki kere bastığınız zaman farklı şeyler oluyor. Düğmeye üç kere hızlıca basarsanız farklı bir iş daha yapıyor. Normalde basit ve anlaşılır şeyler hoşuma gidiyor." Apple'ın kurucusu iPhone X'in bu özelliklerle Apple'ın sezgisel ve basit cihazlar yapma vizyonuna aykırı olduğunu düşünüyor. Şirketin vizyonuna ters geldiğine inanıyor.Steve Wozniak bununla birlikte, "Ses düğmesine basarsanız başka bir şey yapıyor. Ses düğmesine basılı tutarsanız da başka işlev gerçekleşiyor" diyerek sözlerini sürdürdü.
iPhone X'in Diğer Sorunları Neler?
Apple’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, iPhone X’teki tanımlama sistemi 13 yaşından küçük sahiplerini tanımayabilir. Neden olarak küçük çocukların yüz özelliklerinin henüz tam olarak gelişmemesi gösterildi.Destek bildiriminde, “İkizler ve birbirine benzeyen kardeşler ile 13 yaş altındaki çocuklar arasındaki istatistiksel olasılık farklılık arz ediyor. Çünkü, onların belirgin yüz özellikleri tam olarak gelişmemiş olabiliyor. Bu noktada endişe taşıyorsanız, yetkilendirme için şifre kullanmanızı tavsiye ederiz” ifadelerine yer verildi.
Face ID, kasım ayında mağazaları vurmayı planlayan Apple'ın yeni amiral gemisi telefonu iPhone X'de yer alan yeni bir kamera sistemine dayanıyor. Kullanıcıları belirlemek için kamera sistemi yüzlerinin 3D taramasını yapıyor. iPhone X, parmak izi tarayıcısı yerine Face ID'ye güveniyor.
Apple, genç kullanıcılar için uygun olmayan Face ID hakkında yeterince ciddi davranıyor. Çünkü uygulama geliştiricileri, genç tüketicilerin Face ID'yi uygulamalarında oturum açmak için kullanmasına izin vermiyor. Touch ID parmak izi algılamayı destekleyen tüm uygulamalar ise Face ID'yi destekliyor. Apple, App Store inceleme kurallarını bu ayın başında değişimi yansıtacak şekilde güncelledi. Apple geçtiğimiz günlerde iPhone 8'deki ses sorununu kabul etmiş ve 'az sayıda' kullanıcının yaşadığı sorunun çözümü için çalışmaların başladığını duyurmuştu.
iPhone X Özellikleri Neler?
Apple, iPhone 6'dan beridir çıkardığı telefonlarda temel tasarım dilini benimsemişti. iPhone X'le birlikte bu durum değişti. iPhone X'in kasası, cam ve paslanmaz çelik çerçeveden oluşuyor. Hatırlarsanız iPhone 4s'e kadar Apple, kasalarda cam kullanmıştı, ancak iPhone 5'le birlikte alüminyum kasaya geçiş yaptı. Cihazın tasarımı orijinal iPhone'u hatırlatıyor. Yani Apple, 2017'le birlikte geçmişe doğru bir dönüş yaptı diyebiliriz. Tabii ki kasada cam kullanılmasının diğer bir nedeni de kablosuz şarj özelliğinden kaynaklanıyor.
iPhone X, tam OLED ekrana ve yuvarlak köşelere sahip. Ekranın üst kısmında ise TrueDepth kamerayı içeren çıkıntı var. Daha önce Galaxy S8+ ve Note 8 kullandığım için ekran bana biraz ufak geldi. Çıkıntıyı ise en başlarda pek benimsemedim, ama sonradan gözüm alıştı. Ön kamera sisteminin olduğu bu çıkıntı için farklı yorumlar var. Apple'ın tasarımda kendine has imzası olması için böyle bir şey yaptığını söyleyenler var, başkaları ise TrueDepth kamera bileşenleri yüzünden çıkıntıyı yapmak zorunda olduğunu düşünüyor. Sonuç ne olursa olsun, bu çıkıntı iPhone X'in tasarım özelliği olarak akıllara kazınmış durumda. Belki Apple, Galaxy S8+ veya diğer telefonlardaki gibi üst kısma düz bir çerçeve yapabilirdi.Tam ekranla birlikte klasik Home tuşu artık yok. Eski bir iPhone kullanıcısı olarak (Ayrıca S8+ ve Note 8'de sanal ana ekran tuşuna da alışmış biri olarak), ana ekrana gitmek için Home tuşunu aradım. Ama inanın bu duruma da kısa sürede alışıyorsunuz. Home tuşunun olmaması en başlarda biraz ters gelebilir, ama kolayca adapte olacaksınız. Sağ tarafta güç düğmesi ve sim kart yuvası bulunuyor. Sol tarafta ses kontrol ve sessize alma tuşu var. Ses düğmeleri iPhone 6 ve diğer telefonlarla aynı, ama güç düğmesi biraz daha büyük. Tuşların konumları ise gayet iyi. Parmaklarınız tuşlara rahatça erişiyor.
Telefonun üst kısmında herhangi bir şey yok. Alt tarafında hoparlör, mikrofon ve Lightning portu yer alıyor. Arkada ise iPhone 7 Plus ve 8 Plus'ın aksine dikey olarak konumlandırılmış çıkık ana kamera bulunuyor. Anten çizgileri iPhone 6 ve 6s serisinde belirgindi, 7'de ise tepeye alınmıştı. iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X'te ise kalın anten çizgileri yok. Daha iyi olmuş.
Cihazın elde rahatsızlık vermiyor, ama cam olduğu için elden kayma hissiyatı yaşatabilir. Arka kısmı parmak izi tutuyor. Işık altında baktığınız zaman bu izler belli oluyor. Tek elle kullanım biraz zor olabilir. Bir de şöyle bir durum daha var. Sağ üst köşeden aşağıya doğru menüyü indirdiğiniz zaman Denetim Merkezi geliyor. Sağ elini kullanan kişiler için burada problem yok. Ama solak kullanıcılar için bu bence sorun yaşatabilir. Solak kişilerin baş parmağını sağ üst köşeye uzatması veya sağ el parmaklarından birini kullanması gerekiyor. iOS'ta Denetim Merkezi'ni sağ köşeden sol köşeye alabilecek bir seçenek olabilirmiş. Belki iOS'a sonradan gelebilecek bir güncellemeyle bir seçenek eklenebilir.
iPhone X, 174 gram ağırlığında. Bana ağır gelmedi. Mont ve kot cebine rahatça sığıyor ve ağırlık yapmıyor.Tam ekranlı iPhone, darbe ve düşmelere karşı dayanıklı mı? İşte bu konuda size verebileceğim en güzel cevap, telefonu kırılmaya karşı kılıfla ve ekran koruyucu ile kullanmanız olacaktır. Cihaz IP67 sertifikasına sahip. Suya ve toza dayanıklı. Apple, iPhone X'le birlikte LCD ekranı rafa kaldırırken OLED'e geçiş yaptı. Samsung, Google ve diğer başka isimler bir süredir Android telefonlarda OLED'i kullanıyor. Sonuç olarak Apple'ın da OLED paneli tercih etmesini görmek güzel. iPhone X'te 5.8 inç'lik 2436 x 1125 çözünürlüğünde ekran bulunuyor. 458 ppi yoğunluğunda olan bu ekranda DCI P3 renk yelpazesi ve Dolby Vision HDR desteği var.
OLED ekranlar daha iyi kontrast, gerçek siyah ve daha canlı renkler sunar, ancak her zaman mükemmel değildirler. Google Pixel 2 XL'de kullanılan LG paneller, biraz zayıf görüş açısı ve panelde görülen hafif mavi renk katmanı nedeniyle ufaktan eleştirilmişti.
iPhone X'in OLED ekranı Samsung'tan geliyor ve Apple, panelin birkaç kez değiştiğini, Samsung'un Galaxy S8 ve Note 8 panellerinde yaptığı yaklaşımdan farklı olduğunu söylüyor.
iPhone X ve iPhone 8 Modelleri YouTube Sorunu
Tartışmalara neden olan son konu her iki yeni modelin de YouTube kullanımında aşırı pil tüketimine neden olması. iOS 11.1.1 sürümünün yayınlanmasının ardından yaşanan pil sorunlarının tamamen giderilmesini bekliyorduk fakat durum tersine işleyiş gösterdi. Bu noktada iPhone X ve iPhone 8 Plus modellerinde YouTube üzerinden video izlerken, şarjın çok hızlı bir şekilde düşüş gösterdiği görülüyor.
H265 video formatında hızlandırma ve yükseltme yapmasına karşın, VP9 formatında destek sunulmayan telefonlarda YouTube üzerinden video izlerken şarj sorunu yaşıyorsunuz. Sadece birkaç video sonrasında şarj %10-15 arasında düşüş gösteriyor. Apple’ın bunun için güncellemeler yayınlaması ve iOS 11 düzenlemeleri yapması gerekiyor. A11 Bionic çiplerinin grafik birimiyle beraber yeni bir uyum çalışması yapılması gerekiyor.
Google’ın YouTube iOS sürümü için yaptığı düzenlemenin de pil kullanımı konusunda yeterli gelmediğini görüyoruz. Bunun için Google ile Apple’ın ortak bir çalışma yapması bile gerekebilir. Fakat iOS YouTube güncellemesinin uzun vadede çözüm olacak şekilde hazırlanması için iOS 11’in yeni güncellemesini görmemiz gerek. Sadece YouTube uygulamasında değil genel olarak pil iyileştirmesi kısmında atılacak adımları merakla bekliyoruz.
Yorumlar