Sanal özel ağ olarak bilinen VPN birçok kişinin sınırsız internet erişimine ulaşmak için başvurduğu yöntemlerden biri. Peki ya erişimi engellenen yasaklı sitelere nasıl giriş yapılır? VPN nedir, nasıl kurulur? İşte Android, iOS VPN kurulumu ..
VPN nedir?
VPN, doğrudan çevirecek olursak İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) anlamına geliyor ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlıyor. Kimisi bu teknolojiyi şirketlerinin yerel ağına sanki oradaymış gibi bağlanmak için kullansa da bazı zorunluluklardan dolayı bu kavramı tıpkı DNS gibi öğrenmek zorunda kalan yoldaki vatandaş için VPN girilemeyen sitelere girilebilmesini sağlayan çözüm. VPN, özellikle ortak Wi-Fi ağlarına bağlanırken çevrimiçi güvenliği artırmak veya belirli bir noktadaki fiziksel ağa uzaktan bağlanmak için kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanında internet kullanımını gizlemek ve yasaklı sitelere girmek veya engelli içeriklere erişim için de kullanılabilen bir servistir.
VPN, web trafiğinizin engellenmesini önlediği için ortak Wi-Fi noktalarına bağlanırken son derece yararlı olabilir. Herhangi bir VPN servisini kullanmak, internet deneyiminizi reklamverenlerden, hackerlardan ve hatta devlet kurumlarının veya servis sağlayıcılarının casusluklarından gizleyebilir. Tüm bu avantajlarının yanında VPN’in zararları da olabilir. VPN kullanmanız, güvenliğinizi artırmanın iyi bir yolu olsa da bazı konulardan ödün vermeniz gerekebilir. İlk olarak, bağlantınız VPN hizmetinden geçtiğinden dolayı tarama deneyiminiz yavaşlayabilir.
İkinci olarak, VPN servisinizin sizi yönlendirdiği ülkeye bağlı olarak, bazı etkinlikler sizin için erişilebilir olmayabilir. Üçüncü olarak ise bir VPN kullanımı, kimliğinizin yüzde yüz güvenli olduğunu garanti etmez. Çoğu VPN hizmeti, bağlantılarının şifrelendiğini ve etkinlik günlüklerini tutmadığını iddia eder. Ancak yine de bir VPN üzerinden geçtiğinizde bile çevrimiçi etkinliklerinizde dikkatli davranmanız gerektiğini düşünüyoruz. Güvenliğinizi çevrimiçi ortamda artıran güvenli tarama alışkanlıklarını VPN kullanırken de uyguladığınızdan emin olun.
VPN nasıl çalışır?
VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Konuya hakim güvenlik uzmanları şifreli veri aktığını görür ama içeriğinin ne olduğunu (çok zayıf bir güvenlik kullanmıyorsa) anlayamaz. VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurar (veya mobil cihazlarda bu gömülü olarak gelir) ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak size karşıdaki ağdan bir IP numarası da verir. Bu sayede izin verilen uygulamalara veya yerel adreslere erişebilirsiniz.
VPN nasıl kullanılır?
Şirketinize erişmek için kullanacağınız VPN sistemleri konusunda danışmanız gereken kişi sistem yöneticilerinizdir. Tahminen bilgisayarınızı ve/veya mobil cihazınızı çeşitli güvenlik standartlarına getirerek bu kurulumu yapacaktır. Diğer VPN türlerinde ise genellikle bir hizmet satın almanız ve ardından sisteminize bir yazılım kurmanız gerekiyor. VPN sistemleri bilgisayarlarda yönetici hakları isteyeceklerdir zira sisteme bir sürücü olarak eklenerek çalışabiliyorlar. Eğer oyunlar için olan VPN sistemlerini kullanacaksanız oyunun sisteminizdeki yerini bulup yazılıma tanımlamak (bazen otomatik olarak yapabiliyorlar) ve oyunu bu yazılım üzerinden başlatmak gereksinimleri olacağını da hatırlatalım.
Yasaklı sitelere nasıl girilir?
VPN yasaklı sitelere giriş(Sanal özel ağ)
Genellikle yasaklı sitelere giriş yapmak için tercih edilen en popüler yöntemlerden biri olan VPN'ler (Virtual Private Network) bireysel kullanımın yanında bazı firmalar tarafından da işlevsellikleri sayesinde oldukça rağbet görüyor.
Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN de yasaklı sitelere girmek için bir başka formül. Bu yöntem ise proxy sitelere göre daha güvenilir sayılabilir. VPN ile yurtdışındaki bir bilgisayara bağlanarak yasaklı sitelere girebiliyorsunuz. Bunun için VPN hizmeti sunan şirketlerden aylık bir bedel karşılığında hesap satın almanız gerekiyor. Bu servisi kullanmaya başladığınızda bilgisayarınız önce yurtdışındaki herhangi bir sunucuya (Paris, Washington, Londra, Madrid vb.) bağlanıyor ve bu bilgisayar üzerinden siteye giriyorsunuz. Elbette Türkiye dışında diğer ülkelerde mahkeme kararıyla herhangi bir engelleme uygulaması olmadığından yasaklı site engelini böylece aşmış oluyorsunuz.
VPN servisleri arasında telefonlarda da kullanılabilen Hotspot Shield, Tunnel Bear, CyberGhost VPN'u tercih edebileceğiniz gibi masaüstü için de Chrome tarayıcılara eklenti olarak kurulabilen Zenmate'i kullanabilirsiniz. Ancak ben Twitter'a girmek için VPN servislerine para ödemek istemiyorum diyorsanız TOR yazılımını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tanımlamak gerekirse Tor; kişi ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve sanal tüneller sayesinde bağlantıların maskelenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır. Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızla kolayca Twitter yasağını aşabilirsiniz; ancak bankacılık işlemleri vb. yüksek seviye güvenlik ihtiyacı olan özel durumlarda TOR'u kullanmamanız yerinde olur.
Mobil VPN nasıl kurulur?
Android’de VPN kurulumu:
Her Android cihazı farklıdır ve işlem telefon üreticinize ve Android sürümünüze bağlı olarak biraz farklılık gösterebilir. Bu kılavuz, stok Android sürüm 6 Marshmellow kullandığınızı varsayıyor. Daha önce de söylediğim gibi, Android’de bir VPN kurmak çok kolaydır. Bununla birlikte, gerekli seçenekler derinlere gömülür ve nereden bakacağınızı bilmiyorsanız bunları bulamazsınız. Başlamak için menüyü çalıştırın ve ayarlar uygulamasını açmak için “Ayarlar” simgesine hafifçe dokunun.
Burada “Kablosuz ve ağlar” bölümünü bulun ve “Daha Fazla” seçeneğine hafifçe vurun. Diğer seçenekler ekranında, listeden “VPN” seçeneğini seçin. Bu ekranda, sağ üst köşede bir + işareti bulacaksınız. Yeni VPN bağlantınızı eklemek için üzerine dokunun. Burada, VPN, protokol tipi, sunucu IP adresinizin adını girin ve “Kaydet” düğmesine hafifçe vurun. 6. Ana VPN ekranına geri dönün ve VPN sunucusuna bağlandığınızda simgesine dokunun. Bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenecektir.
Onları girin ve prosedürü tamamlamak için “Tamam” ı tıklayın. Dediğim gibi, bu ayrıntıları VPN servis sağlayıcınızdan veya ağ yöneticinizden alabilirsiniz. VPN bağlantısının her zaman açık olmasını istiyorsanız, 3 noktalı menü düğmesine tıklayın ve VPN’nin her zaman açık olmasını sağlayacak şekilde ayarlayın. Yapılması gereken tek şey bu ve Android’de bir VPN kurmanın basit olması. İşlemi daha da basitleştirmek istiyorsanız, VPN sağlayıcılarınız tarafından sağlanan özel uygulamayı kurmanız gerekir. Genel olarak bunları Android uygulama mağazasından indirebilirsiniz. Belirli uygulamayı bulamazsan, VPN sağlayıcısına başvurun. Üçüncü taraf bir yazılım kullanmadan android’de VPN kurmak için yukarıdaki yöntemi kullanma konusundaki düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşmak için aşağıda yorum yapın.
iOS VPN kurulumu:
İphone Telefonunuzda VPN kurmak veya ayarlarını yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İphone telefonunuzdan Ayarlar Bölümünden Genel bölümüne giriş yapın.
Genel Bölümünden VPN kısmına girelim.Vpn penceresi içerisinde bulunan VPN Konfigürasyonu Ekle seçeneğine basalım.
Açılan Pencereden PPTP olarak işaretleyelim ve yazının başında da belirttiğim siteden edindiğiniz VPN sunucu adresini kullanıcı adını ve şifresini kullanarak giriş yapabilirsiniz. Ancak unutmayın haftalık olarak şifre değişmektedir.
Açıklama kısmına dilediğiniz bir isim girebilirsiniz. Ben VPN olarak giriyorum.
Aldığımız Sunucu adresini sunucu kısmına yazalım. Benim girdiğim sunucu adresi euro195.vpnbook.com olarak giriyoruz. (Tabi siz Download veya Surf sunucu adreslerinden girebilirsiniz.)
Hesap kısmına vpnbook olarak girelim.
Daha sonra Parola kısmına yukarıdaki vermiş olduğum siteden aldığınız şifreyi giriyorsunuz. Haftalık bu şifreler değişiyor.
Daha sonra Sağ üst köşeden kaydete basalım ve VPN yapılandırmamızı kaydedelim. Otomatik olarak iPhone’nunuz bağlantı sağlayacaktır. Durum kısmında Bağlandı ve üst kısmında VPN anahtarı yeşil yani açık olarak gözükecek ve ekranın üst kısmında ise Dikdörtgen içerisinde VPN yazacaktır.
Artık istediğiniz siteye giriş sağlayabilirsiniz. Ancak internet bağlantınız normalde olan internete göre biraz daha yavaş olabilir. Ayarlar’dan Genel bölümüne girerek VPN kısmındaki ekranda VPN anahtarını kapattığınızda normal ağ üzerine geçiş yapacaktır ve kullandığınız Wifi veya Turkcell, Avea, Vodafone, ağınızın o anki hızına geri dönüş yapabilirsiniz.
Yorumlar