2018 araç tescil işlemleri nerede ve nasıl yapılıyor?

2018 araç tescil işlemlerine dair detaylı bilgi haberimizde. Araç tescil işlemleri nerede ve nasıl yapılıyor?

2018 araç tescil işlemleri nerede ve nasıl yapılıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
31 Ocak 2018 Çarşamba 14:48

Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılan araç tescil işlemleri 2018 itibariyle farklı bir birimde yapılacak. Peki ya binlerce araç sahibi araç tescil işlemlerini nerede ve nasıl yapacak? Tüm detaylar haberimizde.

Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılması hükme bağlandı.

Araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası, ilgili kanuna göre verilen idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmadığının ve trafikten çekilmiş veya çekilecek araçlar hariç olmak üzere aracın geçerli muayenesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunduğunun tespit edilmesi halinde noterler tarafından yapılacak. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devir işlemleri geçersiz olacak.

Noterler tarafından tescili yapılacak veya yapılan araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemleri ile araç sahiplerinin tescile esas bilgileri Türkiye Noterler Birliğine ait Araç Sicil ve Tescil Sistemi'ne (ARTES), Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılan araçların tescile esas bilgileri ise Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine kaydedilecek. ARTES’te ve Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sisteminde yer alan bilgiler elektronik ortamda ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılabilecek.

Trafik tescili yapılacak araçlardan istenilen belgeler

YENİ KAYIT (FATURALI) TESCİL İŞLEMİ YAPILACAK ARAÇLAR:

1- Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi,
2- Uygunluk belgesi
3- Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi
4- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesi,
5- Nüfus cüzdanı,
6- Şoförler odasından alınan araç tescil dosyası,
7- Sadece ÖTV’den muaf olan araçlar için araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu (EK-1),
8- Araç tüzel kişilik adına tescil edilecek ise ticaret sicil gazetesi, oda sicil kaydı ve imza sirküsünün,
İbraz edilmesi gerekmektedir.
NOT: Uygunluk belgesi ve matbu formaların aslı ile diğer ibraz edilecek belgelerin aslı görülmek suretiyle fotokopileri trafik tescil kuruluşları tarafından alınmaktadır.

· Gerçek kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri MERNİS’de kayıtlı yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,
· Tüzel kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış merkez veya şubesinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,
Yapılmaktadır.
Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur.
Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tescil işlemi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu’nun 20/1-a maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır.

Araç Tescil İşlemi Nedir?

Araçların trafiğe çıkabilmesi için araç tescil işlemi yapılması şarttır. Araç sahibinin istenen belgeleri Trafik Tescil Şubesine teslim etmesi, plakanın çıkartılması ve ardından belgelerin onaylanmasının ardından araç trafiğe çıkabilmektedir. Kayıt işleminin yapılması zorunludur.
Bu nedenle her araca araç tescil işlemi yapılmaktadır. Yeni başlayan bu uygulama araç ve trafik ile ilgili işlemler daha da kolaylaştırmak adına uygulanmaya başlamıştır.

Araç Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yeni alınan araçlar için trafiğe çıkabilmesi ve kullanılabilmesi için tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Araca ruhsat çıkarılması için bir takım belgeler gerekmektedir ve bu belgelerle araç tescil işlemi gerçekleştirilir.
Trafiğe çıkacak olan ve faal olarak kullanılacak araçların tümünde bu işlemin yapılması bir zorunluluktur.
Yeni satın alınan araçlarda tescil işlemi yapılabilmesi için aracın ÖTV’si yani Özel Tüketim Vergisi yatırılması gerekir.
Bu vergi aracın alındığı bayii tarafından ödenmekte ve araç için fatura kesilmektedir.
Daha sonra gerekli evraklar toplanarak Trafik Tescil Şubesi veya Bürosuna gidilerek tescil işlemi için gerekli belgeler verilir.
Bu belgelerin tamamı Trafik Tescil Şubesine teslim edildikten sonra araç için plaka belirlenmektedir.
Araç plakasının basımı Şoförler Odası tarafından yapılmaktadır.
Bu işlemlerin ardından aracın bilgisayar ortamında kaydı yapılmakta ve yetkili memurun belgeleri imzalayıp onaylamasının ardından da araç tescil işlemi son bulmaktadır.
Bu işlem tamamlandıktan sonra araç trafiğe çıkabilmektedir.

ARAÇ SİCİLİYLE İLGİLİ BELGELER GİZLİ OLACAK

Türkiye Noterler Birliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya yetkilendirdiği kurum veya kuruluş tarafından belirlenen imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından uygunluk belgesi düzenlenen araç bilgilerini tutmakla yükümlü olacak. Türkiye Noterler Birliği, noterler tarafından tescil edilen araçların sicillerini tutacak.

Araçların satış, devir ve tesciline ilişkin teknik ve hukuki değişiklikler ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araçlara ilişkin kısıtlayıcı şerhlerin elektronik ortama işlenmesi, kaydedilmesi ve kaldırılmasını sağlayacak. Türkiye Noterler Birliği, İçişleri Bakanlığının uygun görüşünü almak suretiyle araçlara verilecek plaka harf ve rakam gruplarını belirleyecek.

Araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemlerini kayıt altına almakla sorumlu olan noterler, araçların tescil belgeleri ile plakalarını verecek.

Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen durumlarda araçlar için araç tesciline ilişkin geçici belge ile gerekli diğer belgeleri düzenleyecek.

Noterler, araçlara ilişkin teknik veya hukuki değişiklikleri ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araçlara ilişkin kısıtlayıcı şerhleri ARTES'e işleyecek veya kaldıracak. Araçlara ait işlemlerden dijital olarak muhafazası mümkün olmayan belge ve formları arşivleyecek.

Araç sicili ve bu sicilin tutulmasına dayanak olan belgeler gizli olacak. Bunlar yetkili veya sorumlular, teftiş veya denetim yetkisi olanlar dışında kimse tarafından görülüp incelenemeyecek ancak mahkemeler ve cumhuriyet savcılıkları bu hükmün dışında kalacak. Bu bilgileri işleyen görevliler ve araç kayıtlarından faydalanan diğer görevliler de bu gizliliğe uymak zorunda olacak. Tescil edilmiş araçların, araca takılan bir veya birkaç sistem, aksam veya ayrı teknik ünitenin yol güvenliği, kamu sağlığı veya çevre koruması açısından ciddi bir risk oluşturması nedeniyle geri çağrılması gerektiğinde araç sahibinin adres ve iletişim bilgileri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na verilebilecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar