2018 Black Friday (Kara Cuma) indirimi online alışverişte geçerli olacak mı?

Kasım ayının 3. haftasının gelmesiyle Kara Cuma indirimleri merak edilmeye başlandı. 2018 Black Friday (Kara Cuma) indirimi online alışverişte geçerli olacak mı? sorusu gündeme geldi. AzOnceOldu ekibi olarak Kara Cuma indirimi ve online alışveriş konusunu sizler için ele aldık.

2018 Black Friday (Kara Cuma) indirimi online alışverişte geçerli olacak mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
19 Kasım 2018 Pazartesi 13:55

2018 Black Friday (Kara Cuma) indirimi online alışverişte geçerli olacak mı? sorusu 23 Kasım Cuma gününün yaklaşmasıyla gündeme geldi. AzOnceOldu ekibi olarak Kara Cuma indiriminin online alışverişte geçerli olup olmadığıyla ilgili bilgileri araştırdık. Kara Cuma, Şükran günüyle birlikte gündeme gelen alışveriş çılgınlığıdır. Bu dönemde insanlar alışveriş mağazalarına akın eder. Bu yüzden online alışverişte Kara Cuma indirimi geçerli olacak mı sorusunu araştırdık. İşte 2018 Black Friday (Kara Cuma) indirimi online alışverişte geçerli olacak mı? sorusunun yanıtı. 

2018 Black Friday indirimi online alışverişte geçerli mi?

Bu yıl 23 Kasım tarihine denk gelen ‘Black Friday‘ - ‘Kara Cuma‘ nedeniyle pek çok marka, mağaza ve e-ticaret sitesi fırsat indirimlerine başladı. Ancak siber suçlular da bu dönemi kendi fırsatlarına dönüştürmek amacında. Black Friday indiriminde markaların mağazaları çok kalabalık olduğu için mağazaların internet sitelerinde de bu indirimden faydalanabilirsiniz. Online alışveriş yapabileceğiniz mağazaların linkleri;
Zara'dan online alışveriş yapabilirsiniz

Bershka'dan online alışveriş yapabilirsiniz

Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, online dolandırıcılara karşı uyarılarda bulundu ve güvenli online alışveriş yapmanın yollarını aktardı. 

2018 Black Friday (Kara Cuma)'da online alışveriş nasıl yapılır?

ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, online alışveriş yaparken, bu tür siber saldırıların hedefi olmamak ve güvenli alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı:

1) Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun, alışverişte kendi cihazınızı kullanın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler gibi yerlerdeki cihazlardan finansal işlem yapmaktan münkün olduğunca uzak durun.

2) Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantınız yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir. 

3) Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz. 

4) Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun. ESET yazılımları, ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması‘ modülüyle, kullanıcılarına ekstra güvenlik sağlıyor. 

5) Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Size güvenilir bir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse tamamen özdeş olan sahte web siteleri oluşturabilirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL'nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler. 

6) Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir Kara Cuma teklifi alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza sahte indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendirirler.

7) Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bunu yaparken, online bankacılığa güvenli bir şekilde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir şekilde korunduğunu kontrol edin.

 

Yorumlar