Amniyon sıvısı gelmesi nasıl anlaşılır? Amniyon sıvısının rengi nasıl olur?

Bebeğin içinde bulunduğu yaşam sıvısı olarak bilinen amniyon sıvısının neden azaldığı ve nasıl anlaşıldığı anne adayları tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Amniyon sıvısı neden azalır? Amniyon sıvısı az olanlar ne yapmalı? Amniyon sıvısı gelmesi nasıl anlaşılır?

Amniyon sıvısı gelmesi nasıl anlaşılır? Amniyon sıvısının rengi nasıl olur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
19 Kasım 2018 Pazartesi 15:45

Bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı bebek için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bebeği amniyon sıvısının azalması ya da artması bebek için çeşitli riskler oluşturmaktadır. Özellikle hamileliğin son zamanlarına doğru bebeğin amniyon sıvısı azalabilmektedir. Peki ya bebeğin amniyon sıvısı neden azalır, nasıl anlaşılır, ne yapmalı? Sorularının cevabı haberimizde.

Amniyotik sıvı nedir?

Amniyon kesesi, bebeğinin içinde yüzdüğü ve gelişimini tamamlaması için yaşaması gereken yerdir. Amniyon ise bu kesenin içini dolduran sıvının adıdır.

Amniyon sıvısının azalması nasıl anlaşılır?

Hamilelikte amniyon sıvısı azalması ultrasonla yapılan ölçümlerle belirlenir. Gebelikte su azalmasından söz edebilmek için genel sıvı düzeyinin 500 ml değerinden daha az olması gerek. Vücudunun genel su seviyesi azaldığında amniyon sıvısının da değerinin yetersiz olduğu kabul edilir. Amniyon sıvısının az olması oligohidramnios olarak adlandırılır. Çok yaygın bir durum olmasa da gebelerin yaklaşık %8'inde sıvı azalması olur. Ayrıca yaklaşık %4'ünde de oligohidramnios yani amniyon sıvısı azlığı vardır.

Bebeğin amniyon sıvısı neden azalır?

Bebeğinin suyunun azalmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Bu sorunların nedeni bebeğinin kendisiyle ilgili olabileceği gibi plasenta yapısı ya da seninle de alakalı olabilir.

Bebeğe bağlı nedenler: Eğer bebeğinde böbrek sorunu ya da idrarını yapamama gibi bir durum varsa ve bebeğin kromozom anomalileri yaşıyorsa oligohidramnios yani amniyon sıvısı azlığı yaşayabilirsin.

Plasentaya bağlı nedenler: Plasentanın az kanlanması, hamilelikte suyun azalmasını tetikler. Damar daralmasıyla meydana gelen hipertansiyon veya kan seviyesinin azlığına bağlı hipotansiyon gibi durumlarda bebeği besleyen kan azalır. Bu da amniyon sıvının azalmasına yol açar.

Anneye bağlı nedenler: Eğer hipertansiyonun varsa iki kat daha fazla dikkatli olman gerek, bizden söylemesi. Hastalığın erken teşhis edilirse plasentayı besleyen damarlarındaki direnç azaltılır. Bu da plasentaya daha çok kan ulaşması yani amniyon sıvısının artması demek.

Vücudundaki genel sıvı azlığı ya da şeker hastalığı da hamilelikte bebeğin suyunun azalmasına sebep olur. 42 hafta ve daha uzun süre gebelik yaşarsan bebeğinin sıvı eksikliği yaşama ihtimali artar.

Anne karnındaki bebeğin amniyon sıvısı biterse ne olur?

Amniyon sıvısı özellikle bebeğinin gelişimini desteklediği için eksikliği olumsuz sonuçlar doğurur.

-Bebeğinin akciğer ve sindirim sistemi yeterince gelişmeyebilir.

-Kas ve kemik sisteminde sorunlar olabilir.

-Enfeksiyona yakalanma ihtimali artar.

-Yeterince oksijen alamayabilir.

-Gebelikte suyun azalması bebeğe zarar verir mi?

İlk trimesterde bebeklerin amniyon sıvısı gerçekten azalmışsa genellikle gebelik sonlandırılır. Gebeliğin 3. trimesterinin son dönemlerinde su azalması durumunda doğum başlatılır. Yani, 37. haftada bebeğin suyunun azalması durumunda beklediğinden daha erken doğum yaşaman normal.

Gebelikte suyun artması için ne yapmalı?

Vücudunun hem genel hem de amniyon sıvı değerini arttırmak için yapabileceğin şeyleri senin için araştırdık. Şunu da aklında tut: Az miktarda amniyon sıvısı azalman olsa dahi bebeğinle ilgili risk oluşmaması için bu yöntemleri uygulamayı denemelisin.

-Günde en az 2,5 litre su tüket.

-Ayran, çorba, meyve suyu gibi sıvı gıdaları almayı ihmal etme.

-Protein yönünden iyi beslenme de önemli. Çünkü bu sayede kaslar güçlenir ve kan seviyesi artar. Kırmızı et ve baklagiller vücudundaki protein miktarını arttırır.

-Yatak istirahati yapılması gerekir.

 

 

 

Yorumlar