Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI) tarafından geliştirilen ve uydudan kontrol edilebilen ANKA-S'ler merak ediliyor. Teslimi gerçekleştirilen ANKA-S nedir? ANKA-S'lerin özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde.
ANKA-S nedir?
Anka S Uydu haberleşmesine sahip olarak envantere giren ilk İnsansız Hava Aracıdır. Son dönemde insansız hava araçları noktasında ülkemizde çok ciddi çalışmalar yürütülüyor ve bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan birçok araç da özellikle terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor. TSK’nın dönem dönem paylaştığı rakamlarda özellikle ülkemizin zorlu coğrafi koşulları nedeni ile yaşanan kayıpları önleme noktasında bile önemli kazanım olan İHA’lara bir yeni isim daha eklendi.Uzunca bir süredir gündemde olan ve 2004 yılında ilk sözleşmesi imzalanan insansız hava aracı projelerinden ANKA’nın silahlı versiyonu ANKA-S’in Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir duyuru ile resmi göreve başlamış olduğu gün yüzüne çıktı. Terörle mücadelede Bayraktar ile birlikte ilk operasyonal göreve çıkan ANKA-S, Türksat uyduları üzerinden kontrol edilebiliyor oluşuyla öne çıkıyor.
Bu sayede hava şartlarından etkilenmeden Türksat uydularının görüş alanında olan her yerden kontrol edilebilen ve veri aktarabilen ANKA-S, 24 saat havada kalabiliyor ve 30 bin feet irtifaya (9 kilometrenin üzerinde) çıkabiliyor. ASELSAN tarafından üretilen CATS görüntüleme sistemini kullanan insansız hava aracı, operasyonlarda Roketsan tarafından üretilen ve ihracatı da yapılan 4 Cirit, 2 UMTAS füzesi taşıyabiliyor.TUSAŞ tarafından üretilen ANKA-S’lerden daha önce 10 adet alınmasının planlandığı ile ilgili birtakım bilgiler almıştık şu anda resmi olarak kaç adet ANKA-S’in görevde olduğuna dair bir bilgi bulunmuyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI) tarafından geliştirilen ve uydudan kontrol kabiliyeti ile görüş hattı ötesinde, gece ve gündüz şartlarında otonom uçuş ve seyrüsefer yapabilen ilk insansız hava aracı sisteminin kabul testleri başarıyla tamamlanarak 2 adet İHA ve ilgili sistemler Türk Hava Kuvvetlerine teslim edildi.
ANKA-S'lerin özellikleri neler?
1)30.000 feet irtifada görev yapabilme yeteneği
2)24 saat havada kalma süresi
3)120 Knot azami seyir hızı
4)Azami kalkış ağırlığı 1750 kg
5)Satcom yeteneği
6)Faydalı yük kapasitesi 200+ kg
7)Faydalı Yükler:
*Optik sistemler
*Sar radarı
*Telsiz rölesi
*Elint/comint
*Geniş alan gözetleme
-Anka-S silahlı model olmayacaktır.
-Anka-S tamamen keşif/istibharat/gözlem konusunda yetenekli bir insansız hava aracı olarak görev yapacaktır.
-Üzerinde Satcom kabiliyeti ile çok daha uzun menzilde görev icra edebilme,Aselsan sar radarı ile her türlü hava koşulunda 37 km karelik bir alanı tarama ve aselflir 235 ile yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme yeteneğine sahip olacaktır.
-Ayrıca Anka-S Türk Silahlı Kuvvetlerince özel istenmiş olup sadece Türkiye için geliştirilmiş modeldir. Yurt dışına Anka-S ihracatı gerçekleşmeyecektir.
ANKA-S hava araçlarında GPS sisteminden bağımsız radarla iniş-kalkış yeteneğine ek olarak pozisyon verisi üreten kritik cihazlara lazerle "konum düzeltme” eklenerek uçuş sırasında oluşabilecek GPS kayıpları ve karıştırmaları için önlemler alındı.Uçağın etkinliğinin artırılmasına yönelik olarak da sistemin tüm bakım arayüzlerinde yapısal iyileştirmeler yapıldı. Akıllı test altyapısına sahip Uçuş Hattı Bakım Bilgisayarı geliştirilerek uçağın göreve çıkış süresi 3 teknisyenle 1 saatin altında olacak şekilde tasarlandı.
Operasyon ve uçuşa hazırlık zamanlarının en aza indirilmesi ve sistemi kullanacak personelin tam anlamıyla eğitimi için "simülatör sistemi" proje kapsamında geliştirilen önemli ürünlerden biri oldu. Çeşitli harekat senaryosu eğitiminin akıllı yazılımlar üzerinden verildiği sistemde, arıza bulma ve arıza giderme işlemleri de yapılabiliyor. Böylece tüm ekibin harekat uyumunun maksimum derecede sağlanması amaçlanıyor.
Yorumlar