Araçlarda C segmenti nedir? C segmenti araçlar hangileridir?

Taksilerle ilgili yeni dönem başlıyor. Artık taksilerde C segment altı araç kullanımı yapılamayacak. Peki ya araçlarda C segmenti nedir? C segmenti araçlar hangileridir?

Araçlarda C segmenti nedir? C segmenti araçlar hangileridir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
4 Ekim 2018 Perşembe 08:35

Taksilerle ilgili yeni kararların alınmasıyla birlikte detaylar araştırılmaya başladı. Taksilerde yakın zamanda yeni dönem başlıyor. Bundan sonra taksilerde C segmentinde araç kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu açıklamanın ardından araçlarda C segmenti ne demek? C segmenti araçlar hangileri? Sorularının cevabı arandı. Konuyla ilgili detaylar azonceoldu.com’da!

Taksilerde yeni dönem başlıyor. Ticari taksiler artık ise en az C segmentinde olmak zorunda. 6 hava yastığı ve otomatik vites zorunluluğu ise kalktı. Ücret tariflerine de zam yolda. Ticari taksi kapsamında yeni plaka alma durumunda ya da araç değiştirme durumunda araçlar en az C segmentinde olacak ancak yüzde elli milli araç takmak zorundalar. Yani Türkiye’de üretimi ve montajı olan araçları takacaklar. Ticari taksi sahipleri artık A segmenti B segmenti araçlarla taksicilik yapamayacaklar.

Araçlarda C segmenti nedir?

Segment ayrımı, aracın uzunluğuna göre yapılan bir ayrımdır. C segment araçlar yaklaşık olarak 410-460 cm uzunluğa sahip araçlardır. C segment birçok platformda orta sınıf olarak adlandırılır. Ülkelere göre adları değişiklik gösterebilir. Alt orta sınıf, compact car, Avrupa’da B sekmenti, Small family car, C platform ya da medium car gibi. Çok geniş bir model yelpazesine sahip olan C segmenti, her karoser tipinden araç bulmak mümkündür. Bu nedenle, otomobil dünyasında en çok satılan segment, C segmenttir. C segmenti aslında compact sınıf olarak adlandırılır. Daha Türkçe olarak söyleyecek olursak orta sınıf arabadır. Dolu bir C segment araç normal bir D segment araçtan çok daha iyidir. Tabi burda büyüklük önemli bir etkendir. Her segmentin her alt kırılımında malzeme kalitesi, motor gücü, konfor vs. gibi özellikleri ile diğerlerinden ayrılan Premium adı verilen modelleri vardır. Örneğin Audi, BMW, Mercedes ve Volvo hemen hemen her segmentte premium araçlara sahiptir ve birbirleriyle rekabet halindedirler.

C segmenti otomobiller hangileridir?

-Volkswagen Golf

-Ford Focus

-Škoda Octavia

-Audi A3/S3/RS3

-Opel Astra

-Peugeot 308

-Seat Leon

-Renault Megane

Araba segmentleri neler?

A Segment- Basic – Mini Sınıf – Minicar – Şehir Arabası – Economy Car – City Car

B Segment- Small – Küçük Sınıf Otomobiller – Küçük Aile Arabası

C Segment- Lower Medium – Alt Orta Sınıf Otomobiller

D Segment- Upper Medium – Üst Orta Sınıf  Otomobiller

E Segmen – Executive – Üst Sınıf  Otomobiller

F Segment- Luxury – Lüks Sınıf  Otomobiller

S Segment- Sports – Spor Otomobiller

M Segment- Multi Ourpose Otomobiller

J Segment- Sport Utility Otomobiller

Otomobillerde segment nasıl belirlenir?

Segmet kelimesi, bölmek ve parçalamak gibi anlamlara gelir. Anlaşılacağı üzere araçlarda segmentte, belirli özellikteki araçların sınıflandırılarak birbirleri arasında mukayese edilmesidir. Bu sayede bir araç kendi özelliğindeki diğer araçlarla mukayese edileceği zaman doğru araçlarla mukayese edilmiş olur ve aracın kendi sınıfına göre iyi mi kötü mü olduğu daha rahata anlaşılabilir.

A segmenti araçlar

A segmenti halk arasında mini araç olarak ta adlandırılan segmenttir. Boyu 370 cm’den kısa olan araçlar A sınıfına girer. Benzere şekilde motor güçleri ve benzin sarfiyatları da düşük olan araçlardır. Çok hafif araçlardır. Karoserleri de buna göre tasarlanır. Genellikle çok yüksek satış grafikleri çizmezler. Volkswagen Fox, Renault Twingo, Peugeot 107, Citroen C1’dir. A sınıfı araçların hatchback, MPV ve cabriolet karoser yapısına sahip araçları da bulunmaktadır.

B segmenti araçlar

Halk arasında küçük sınıf olarak ta bilinen B segmenti otomobiller, boyları 370 cm ile 400 cm arasında olan araçlardır. Teknik özellikleri bakımından A segmentinden daha güçlü yapıda bulunan araçlardır ve yine A segmentine göre daha ağırdırlar. Volkswagen Polo, Renault Clio, Seat Ibiza, Skoda Fabia en bilinen B segmenti araçlardır. Karoser yapılarına baktığımızda ise B segmenti araçların hatchback, sedan, station vagon, coupe, cabriolet, roadster, SUV, CUV ve MVP gibi birçok karoser yapısında üretildiğini görüyoruz.

C Segmenti Araçlar

Kompakt sınıf veya alt orta sınıf olarakl adlandırılan C segmenti araçlar en çok üretilen ve satılan araç sınıfıdır. Bu yüzden en fazla model çeşidi de bu araçlarda bulunur. Bunun nedeni ise, araç performansı, uzun yol gidebilme, hem aileler hem de kişisel olarak kullanılabilir olmalarıdır. Üstelik satışa rakamları yüksek olduğundan dolayı fiyatları da ucuzdur. Karoser yapısı olarak ta hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster, CC, SUV, CUV ve MVP karoserleri vardır. Renault Clio IV, Volksvagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Audi A3, Bmw 1 Serisi, Alfa Romeo Giuletta, Fiat Linea, Renault Fluence, Mitsubishi Lancer, Nissan Qashqai, Dodge Caliber gibi araçlardır.

D segmenti araçlar

D segmenti araçlar genel olarak aile arabası olarak ta bilnen araç trleridir. Performans bakımından C segmentinden daha üstündürler. Yakıt tüketimleri de çok fazladır. En çok bilinen D sınıfı araçlar Mazda 6, Subaru Legacy, Volvo S60 gibi modellerdir.

E segmenti araçlar

E segmenti araçlar ise genellikle üst sınıf araç olarak bilinirler. Gerek performans bakımından gerek fiyat bakımından, gerekse fazla yakıt tüketimi bakımından, şimdiye kadar saydığımız bütün sınıflardan daha üstündürler. En çok bilinen E sınıfı araçlar; Mercedes E Serisi, BMW 5 Serisi, Audi A6, Chrysler 300, Volvo S80 gibi araçlardır.

F segmenti araçlar

F segmenti otomobiller lüks sınıf otomobillerdir. Audi A8, BMW 7 serisi, Mercedes S serisi otomobilleri sayabiliriz. Bu tip araçlar F segmenti otomobillere göre daha pahalı otomobillerdir.

G segmenti araçlar

Son olarak G segmenti otomobiller Spor otomobillerdir. Porsche 911’i örnek gösterebiliriz.

 

 

Yorumlar