Batık kredi nedir? Batık kredilere bankaların çözümü nedir?

Son dönemlerde ekonomik dengesizliklerin ardından batık krediler damga vurdu. Batık kredilerinin arttığını duyanlar ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki ya batık kredi nedir? Batık kredilere bankaların çözümü nedir?

Batık kredi nedir? Batık kredilere bankaların çözümü nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
6 Eylül 2018 Perşembe 15:47

Batık kredilerdeki artış hızı bu kredilerin ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Eğer tahsil edilmeyen batık krediler bu hızda devam ederse yıl sonuna kadar yüksek oranlara ulaşacağı belirtiliyor. Peki ya bankaların tahsil etmeye çalıştığı batık kredi nedir?

Geçtiğimiz yılın tamamında ise batık kredi hacmi yüzde 9.9 (5.7 milyar TL) artış gösterdi. Diğer yandan bankalar yılbaşından bu yana 3.5 milyar TL seviyesindeki alacağı varlık yönetim şirketlerine sattı. Bankaların yıl içerisinde yarım kalmış inşaat projeleri dahil inşaat kredilerinde takibe düşen 1 milyar liralık krediyi satması bekleniyor. Batık krediler artarken icra yoluyla bankalara geçen arsa, işyeri konut sayısı da günden güne artıyor. Takibe alınan krediler incelediğinde ticari kredilerin alarm verdiği görülüyor. Kur şoku ile ödeme güçlüğü yaşayan, artan maliyetler nedeniyle üretim yapamaz hale gelen ticari işletmelerde batık hızla büyüyor.

Batık kredi nedir?

Şüpheli alacak, tahsili kabil olmayan alacaklardır.

Batık kredilere bankaların çözümü nedir?

Bankaların batık krediler için en yaygın kullandığı çözüm batık kredileri satmaktır. Bunu da daha fazla zarar görmemek için yaparlar. Fakat bankalar batık olan bu alacaklarını açık artırma usulü ile varlık yönetim şirketlerine satmaktadır. Varlık yönetim şirketleri de gayet uygun fiyatlara satın aldıkları bu borçları kişinin ödeyebileceği şekilde biraz da üzerine kar koyarak yeniden yapılandırmaktadır. Böylece sonuç itibarıyla banka, varlık yönetim şirketi ve kişi bu işten iyi veya kötü bir şekilde sıyrılabilmektedir. Bankaların batık borçları satmasının temelinde tahsil edememesi gelmektedir. İlk olarak uyarı ile başlayan süreç sonunda yasal işlemlere kadar ilerlemektedir. Yani ittikçe ödenemez hale gelmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar