Tazminat hesaplamada çıplak ücret ve giydirilmiş ücret nedir?

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplamalarında büyük öneme sahip olan çıplak ücret ve giydirilmiş ücret nedir, nasıl hesaplanır? İşte çıplak ücret ve giydirilmiş ücret örnekleri..

Tazminat hesaplamada çıplak ücret ve giydirilmiş ücret nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
9 Ekim 2018 Salı 13:38

İşten çıkarılan işçiler kıdemlerine göre alacakları tazminatları hesaplarken çıplak ücret ve giydirilmiş ücret gibi ek ücretleri de hesaba katmalıdır. Peki ya çıplak ücret ve giydirilmiş ücret nedir?

İşçi alacaklarının hesabında giydirilmiş ücret ve çıplak ücret kavramlarını pek çoğumuz duymuştur. Ancak teknik bir konu olduğundan ayrıntısı pek çok işçi ve işveren tarafından tam olarak bilinmemektedir.

Çıplak ücret nedir?

Çıplak ücret işçinin maaşından ibarettir. İşçinin iş sözleşmesine yazılı ya da fiilen uygulanan maaşı kaç liraysa çıplak ücret de o kadardır. Fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti ya da hafta tatili ücreti ne giydirilmiş ücret ne de çıplak ücret hesabında dikkate alınmaz.  Ayrıca asgari geçim indirimi tutarı da bu iki tür ücret hesabından düşülmelidir. İşçiye maaş olarak ödenen bayram ödemesi, fazla mesai gibi ücretlerin dışında kalan maaştır. İşçiye yıllık izin hafta tatili ya da fazla mesai ücreti ödenecekken hesaplama çıplak ücret üzerinden yapılır.

Giydirilmiş ücret nedir?

Giydirilmiş ücrete işçinin çıplak ücreti yanında, ücret eklentileri ve sosyal yardımlar dahil edilir. Çalışanın 1 aylık işçiliğine karşılık işverenden aldığı yemek yol gibi ödemelerinde dahil olduğu ücretler topluluğudur. Giydirilmiş ücrete örnek olarak yemek, yakacak elbise vb. ödemeler gösterilebilir. Ayrıca kıdem tazminatı da bu ücret üzerinden hesaplanmalıdır. İşveren tam yıl için işverence işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Kıdem tazminatı hesaplanırken sadece damga vergisi kesintisi yapılır.

Giydirilmiş çıplak ücret nasıl hesaplanır?

-İşçinin maaşı: 2.000 TL

-Aylık fazla mesai ortalaması: 200 TL

-Yakacak yardımı ortalaması: 100 TL

-Yol ve yemek yardımı ortalaması: 250 TL

-Asgari geçim indirimi tutarı: 125 TL

Bu örnekteki işçinin giydirilmiş brüt ücreti; (maaş+ yakacak yardımı +yol ve yemek yardımı)-(asgari geçim indirimi) olarak hesaplanmalıdır. Brüt çıplak ücreti ise (maaş)-(asgari geçim indirimi) olarak hesaplanır.

 

 

 

 

Yorumlar