AK Parti’nin Karayolları Trafik Kanunu’na ilişkin öngörülen değişiklik yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Eğer teklif kabul edilirse kırmızı ışık hatalarından drift yapmaya kadar birçok trafik ihlali cezalandırma kapsamına girecek. Kararın açıklanmasının ardından en çok merak edilen ise drift yapmanın cezası ne kadar? 2018 yeni trafik cezalarına dair detaylar haberimizde.
TBMM’ye sunulan teklife göre trafik ışığı ihlali, cep telefonu ile konuşma, drif ya da halk arasındaki ismi ile makas atma, emniyet şeridini kullanma cezaları katlanıyor.
Spin ve drift ne demektir, nasıl yapılır?
Kontrollü veya kontrolsüz olarak aracın arka tarafını değişik yönlere savurma olayına spin atma denilmektedir. Drift ise, aracın virajı dönme esnasında oluşan merkezkaç kuvvetine direnemeyip arka kısmının kopması prensibine dayalı olan bir olay ve buna verilen isimdir. Ülkemizde yanlama olarak da bilinmektedir. Drift veya spin genel olarak kontrollü bir şekilde gösteri amacı güdülerek yapılan şeylerdir. Ancak ülkemizde trafiğe açık alanlarda sık sık bunları gerçekleştiren ve trafiği tehlikeye sokan sürücüleri görebiliyoruz.
Spin ve drift cezası nedir?
Trafik cezaları son yıllarda ciddi oranlarda arttırıldı. Bunun en büyük sebebi de trafik güvenliğini arttırarak can ve mal güvenliğini sağlamak. Caydırıcı hale getirilen trafik cezaları ile beraber sürücüler artık çok daha dikkatli bir hale geldi. Spin ve drift (makas atmak) olarak ifade edilen tehlikeli hareketleri yapanlar ise 5 bin 10 lira para cezası ile cezalandırılacaklar ve 60 gün trafikten men edilecekler. Trafikte drift atanlar (asfaltta kayar halde dönüş yapmak) 5 bin 10 para cezası var. Bu kişilerin 60 gün ehliyetlerine el konulacak. Araçları 60 gün trafikten men edilecek. Bu ihlali yapanlar ayrıca psikoteknik ve psikiyatri uzmanının değerlendirmesi sonucu ehliyetini geri alacak. Geriye dönük beş yıl içinde tekrar bir ihlal durumunda ehliyet alınırsa iptal edilecek. Bu kişiler tekrar sürücü kursuna giderek ehliyet alabilecek.
Bu artan cezalardan bir tanesi ise trafikte spin atma ve drift cezası oldu. Buna göre; halk arasında “spin” ya da “drift” denilen; el freni çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştiren veya kendi etrafında döndürenler için 5 bin 10 lira idari para cezası uygulanmakta ve sürücü belgesi 60 gün süre ile geri alınmaktadır.
Drift yapma teknikleri neler?
El Freni ile yanlama
Bu genel olarak en bodoslama tekniktir. Viraja giriş esnasında debriyaja sonuna kadar basılır ve aracın burnunu viraj içine doğru yönlendirirken el freni çekilir ve arkanın kopmasıyla beraber hemen bırakılıp gaza yüklenilir. Tabi yanlamanın en temel kuralı olan; arkadan kopan aracı kontra ile yani direksiyonu tam ters yönde kırarak toplamak gerekir.
Ağırlık transferi ile yanlama
Viraja gelirken vites küçültülür ve aracın burnu viraj içine doğru çevrilirken debiyaj hızlıca bırakılır, hemen ardından tekrar gaza yüklenilerek arkası kopan araçla hem hızlı hem de etkili bir yanlama gerçekleştirilir. Bu metodun asıl inceliği debriyajdan aniden ayağın çekilmesiyle aracın yavaşlaması ve sanki fren etkisi yapmışcasına ağırlık merkezinin ön tarafa kayıp arka tekerlekler üzerindeki yükün azalmasıdır. Bu sayede arka taraf vites küçültmeden dolayı sağlanan motor atikliğine yenik düşer ve kusursuzca yanlanır.
Güç ile yanlama
Aracın önü viraj dışından içe doğru yönlenirken dip gaz verilir ve viraj süpürme dediğimiz hareketle viraj dış çizgiyi takiben yanlayarak dönülür. Bunu yapabilmek için güçlü tork’a sahip araç kullanmak gerekir. 150Hp’yi sınır değer olarak düşünürsek 200Hp ve üstü motorlar bu tarz yanlama için uygundur. Tahmin edeceğiniz üzere trafikte güçlü motora sahip araç kullanan zengin arkadaşlar tarafından kullanılan en yaygın yanlama şekli de budur.
Karşıt ağırlık transferi ile yanlama
Viraja nizami apeksinden girilirken direksiyon viraj dışına doğru kırılıp aniden içe çevrilirse ağırlık merkezinin ani yer değişimi sebebiyle aracın arka kısmı kaymaya başlar ve araç gaz verilerek kontra ile toplanır. Göze en hoş gelen ve en teknik yanlama şekli bence budur.
Debriyaj ile yanlama
Aracın güçten düştüğü durumlarda gerekli gücü alabilmek için deviri yükseltip debriyajı bir anda bırakma suretiyle patinaj sağlayıp arkayı kaydırmak için kullanılır. Güç ile yanlamaya çok benzer bir yöntemdir.
Fren ile yanlama
Viraja girerken önce araç viraj içine doğru yönlendirilip arkadan kayana kadar sert fren yapılır. Aracın arkası kaymaya başladıktan sonra gaz verilerek kontra ile toplanır. Burada dikakt edilmesi gereken, aracın hızının çok iyi ayarlanması ve frenleme esnasında önden kaymaya mahal vermeden gaza yüklenmektir.
Hız ile yanlama
Bu yöntem geniş virajlarda yapılır ve yüksek hızlardayken direksiyonu yavaşça kırarak önden kayma olmadan hız artırılmaya devam edilir. Bu esnada merkezkaç kuvvetinin etkisiyle siz bir yandan direksiyonun açısını arttırırken bir yandan da gaz vermeye devam ettiğinizden çok yüksek hızla ve tamamen yanlayarak virajı alırsınız. Eğer başlangıçta direksiyonu fazla kırarsanız araç önden kaymaya başlayacaktır ve daha drift başlayamadan gaz kesip toplamak zorunda kalırsınız.
2018 yeni trafik cezaları
-Trafikte çakar ışık kullananlar 1002 lira para cezası ödeyecek. Aynı suçu tekrar edenler trafikten men edilecek.
-Kırmızı ışık ihlalleri de trafik kazalarında önemli bir yer tutuyor. Düzenlemeye göre kırmızı ışık ihlali yapanlara 235 lira ceza kesilecek. 3 defa ihlal söz konusu olursa 30 gün, 3 defadan fazla ihlal söz konusu olursa 60 gün ehliyete el konulacak. 2 defadan fazla kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün trafiğe tekrar çıkabilmesi için psikolojik rapor alması gerekecek.
-Emniyet şeridi cezası da artık okkalı olacak. Şeridi kullananlara 1002 lira para cezası kesilecek.
-Cep telefonu kullanmanın cezası 235 TL'ye yükselecek...
-Abartı egzoz kullananlara da bin 2 lira ceza kesilecek.
-Hurdaya ayrıldığı halde trafikte seyretmeye devam eden araçlar 2 bin 18 lira idari para cezası var. Bu araçlar yakalanırsa trafikten men edilecek.
-Yasadışı geçiş üstünlüğü sağlamak için siren süsü verilen ve çakar olarak tabir edilen ışıklı düzeneği taktıranlara 1002 lira ceza verilecek. Üç defa bu şekilde yakalanması durumunda 15 gün araç trafikten men edilecek ve bu cihazlar söktürülecek.
-Patlama sesi çıkaran gürültülü egzozları taktıranlara 1002 lira ceza var. Bunlar sökülecek. Araç ruhsata uygun hale gelinceye kadar trafiğe çıkamayacak.
-Ayrıca muayenesiz araçların trafikte tespit edilmesi durumunda 235 lira idari cezası var.
-Ters şerite geçene 1002 lira para cezası var.
-Ayrıca trafikte makas atanlar da 1002 lira para cezası ile karşı karşıya kalacak.
-Sol şeridin bir araç tarafından sürekli ihlal edilmesi 235 lira, kamyon veya çekici tarafından ihlal edilmesi ise 1002 lira ile cezalandırılacak.
-Trafikte cep telefonu kullanmanın cezası 235 lira.
Yorumlar