Türk Hava Yolları’nda pilotluk yapan Ebru Ünsal 2016 yılında uçuş sırasında kalp krizi geçiren yolcu için acil iniş yaptı ve yolcunun hayatını kurtardı. Kahraman pilot olarak tanınan Ebru Ünsal pilotluğu bıraktı. Ebru Ünsal’ın yeni görevi nedir? Ebru Ünsal kimdir, kaç yaşında?
Ebru Ünsal’ın yeni görevi nedir?
4 Kasım 2016 yılında THY'nin Hamburg-İstanbul uçuşu sırasında kalp krizi geçiren 45 yaşındaki gurbetçi Hilmi Güler kalp krizi geçirmiş, zamanla yarışan kadın pilot Ebru Ünsal, uçağı acil indirip hastanın yaşamasını sağlamıştı. Rahatsızlığı nedeniyle pilotluk kariyerine ara veren ve geçtiğimiz günlerde pilotluk kariyerini noktalayan Ebru Ünsal'ın, THY Yönetim Kurulu Kararı ile Los Angeles'a pazarlama şefi olarak tayini çıktı.
Ebru Ünsal kimdir, kaç yaşında?
Şuan 29 yaşında. 2007’de planör lisansı aldı ve bir sene sonra da pilotaj eğitimime başladım. 10 yıldır sektörde; ilk iki senesi eğitimle geçti. 2010’da Onur Air’e başladı, iki sene sonra Atlas Jet’e geçti ve iki sene sonra da THY’ye geçti. Şimdi ise THY’de pilotluk görevinden ayrıldı ve THY’de pazarlama şefi olarak görevi yapıyor.
Ebru Ünsal yolcuyu nasıl kurtardı?
Kaptanımız Orçun Sayın, yönetiminde Hamburg’dan İstanbul’a dönüyorduk. İniş için alçalmaya başlamıştık. Hostes gelip bir yolcumuzun (Hilmi Güler) fenalaştığını, kabinin sıcaklığını düşürmemizi istedi. Aslında normal ısısındaydı ama rahatlaması için düşürdük. Sonra uçakta olan ilkyardım çantasını açmayı talep etti, sonrasında hastaya oksijen verebilmek için izin istedi. İki dakika sonra uçakta bir telefon sistemi var, onunla yolcunun kalp krizi geçirdiğini söyledi.
Nereden anlamış hostes? Uçakta doktor var mıydı?
-Hayır, yoktu. Ama kabin ekibi belli sağlık eğitimlerine tabi tutuluyor. Böyle durumlar için prosedürler belli. Neyse, ben hemen durumu deklare ettim, anında kuleyle irtibata geçtik, hava trafik kontrolörleri hemen öncelik verdiler. Perona da o sırada sağlık ekipleri geldi. 10 dakikada yolcumuzu hastaneye yetiştirdik. Kabin ekibimiz, hava trafik kontrolörleri ve sağlık ekibinin prosedürleri zamanında uygulaması sonucunda çok şükür yolcumuzu kurtardık.
İniş için alçalma durumunda değil de havada olsaydınız?
-Bize gerekli sağlık desteği sağlayacak en yakın meydana inerdik.
Başınıza böyle vakalar sık gelir mi?
-Tabii, yaklaşık beş-altı kez. Kalp krizi, epilepsi, bayılma... Zaten uçuş sırasında ortaya çıkabilecek durumlara karşı sürekli eğitimler alıyoruz ve altı ayda bir simülasyonla teste tabii tutuluyoruz. Sınavdan geçemeyen kaptanlara uçuş hakkı verilmiyor. Böyle bir çok felaket senaryosuna karşı ne yapacağımızı biliyoruz. Mesela ben tek motorla iniş yapmak durumunda kaldım.
Nasıl yani?
-Meslekte ikinci yılımdı. Antalya’dan kalkmıştık. Motora kuş girmesi sonucu çalışması durdu. Hemen geri döndük.
Motor bozuldu ve siz paniğe kapılmadınız yani...
-Başınıza gelince son derece serinkanlı olmayı başarıyorsunuz. Sonuçta size emanet hayatlar var işin ucunda.
Yorumlar