Gri pasaport nedir, kimlere verilir? Gri pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Yurt dışına çıkmak için çeşitli pasaportlar var bunların tanıdığı ayrıcalıklarda farklı. Peki ya gri pasaport nedir, kimlere verilir? Gri pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Gri pasaport nedir, kimlere verilir? Gri pasaport başvurusu nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
5 Temmuz 2018 Perşembe 09:49

Gri pasaport ve yeşil pasaportun özelliklerini birbirine benziyor. Her ikisi de devlet çalışanlarına veriliyor. Bu nedenle gri pasaportu yeşil pasaporttan ayıran özellikleri merak ediliyor. İşte tüm ayrıntılarıyla gri pasaportun özellikleri..

Gri Pasaport Nedir?

Gri pasaport aynı zamanda hizmet pasaportu olarak biliniyor. Gri pasaport, 5682 sayılı pasaport kanunun gereğince, yurt dışına devlete türlü hizmet için gidenlere, sadece görev sürelerini kapsayacak süre için verilen, yeşil pasaport gibi bir çok ülkede vize almaya gerek duymaksınız girme imkan tanıyan pasaport türüdür. Bu pasaport resmi kurumlar tarafından görev için yurt dışına gönderilen kişilere verilir.

Gri Pasaport Tatil Amaçlı Kullanılabilir mi?

Görev pasaportu olması sebebiyle şahsi iş ya da tatilleriniz için çıkartmanız mümkün değildir. Elinizde olan bir gri pasaportu tatil amaçlı kullanırsanız da sizi görevlendiren kurumun ve sizin başınız derde girer.

Gri Pasaport Kimlere Verilir?

-Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir

-Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara

-Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere

-Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

Gri pasaport sahibi olanların aileleri de bu pasaporttan faydalanabiliyor. Gri pasaportu;

-Eşiniz,

-18 yaş altı çocuklarınız,

-25 yaşın altındaki, ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan veya öğrenci olan (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya,

-Yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarınız bakıma muhtaç ve sizinle ikamet ediyorsa, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte.

Gri pasaport 5 yıllık süre ile verilir ancak sizi göreve çağıran ya da gönderen kuruma hizmet etmeye devam ettiğiniz sürece sizde kalır. Görev bitiminde ülkeye döndüğünüzde sizi gönderen kuruma geri iade edersiniz, onlar da İl Nüfus Müdürlüğü’ne gönderirler. Gri pasaportunuzun süresi dolduğunda sıfırdan yeni bir pasaport başvurusunda bulunmanız gerekir.

Gri Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gri pasaport çıkarmak istiyorsanız gerekli belgeleri ve başvuru işlemlerini yerine getirmeniz gerekir. Devlet size 3 ila 5 iş günü içinde dese de genelde başvurunun sonrasındaki 2 gün içinde sahibine ulaşıyor.

Gri pasaportun 3 avantajı vardır:

1-) Pasaport harcından muaftır. Bordo pasaportlular defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 farklı ücret öderler. Gri pasaport çıkaranların tek ödemesi gereken bedel 108 TL’lik defter bedelidir.

2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmek. Gri pasaport sahipleri bordo pasaportluların vizesiz giriş yapabildiği 102 ülkeye ek olarak 54 ülkeye daha vizesiz girebilme hakkı vardır. Mesela bordo pasaport sahipleri Schengen ülkelerine vize almak zorundayken, gri pasaport sahipleri  vizesiz girebilmektedir.

3-) Çok hızlı çıkması.

Gri pasaportun dezavantajı

Avantajları yeşil pasaport ile aynı olmakla birlikte, gri pasaport sadece yurt dışında görev yaptığınız süre boyunca geçerliliği olduğu için, görev bitiminde Nüfus Müdürlüğü’ne iade edilir ve yeşil pasaport gibi sahibine kalmaz. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar