Denizlerde av yasağı belirlenen bir tarihte başlıyor yine yetkililerce belirlen tarihlerde sona eriyor. Ülkemizde son yıllarda av yasağı 1 Eylül itibarı ile başlıyor ve 15 Nisan tarihinde sona eriyor. Av yasağının amacı balıkların büyümelerine ve çoğalmalarına müdahale etmemektir. Balıkçılar da av yasağı sürecinde teknelerini bir sonraki sezon için bakım ve onarıma alıyor. Peki ya geçen yıl belirtilen tarihlere nazaran hamsi avı yasağı erken mi başlıyor? Hamsi avı yasağı neden getiriliyor? Hamsiler bu yıl neden küçük? Detaylar haberimizde.
Hamsi avı yasağı mı geliyor?
10 yıl önce av yasağı 15-20 Mayıs’ta başlıyordu ancak 10 yıldır av yasakları 15 Nisan’da başlıyor. Eskiden mayısın 5’ine kadar avlanma devam ediyordu. Ondan sonra yasak başlıyordu. Av yasağının geç başlaması balıkların yumurtlama dönemine olumsuz etki etmediği için daha iyi. Ancak Eylül ayında sona eren av yasağının ardından hamsilerin tezgahlarda çok küçük olduğu görüldü. Bu da hamsilerin yeterli büyüme sağlamadan avlandığının göstergesi. Yani hamsiler henüz yumurtlama dönemindeler. Bu nedenle uzmanlar hamsi avı yasağının erken gelmesi görüşünde. Bu yılki hamsiler normal standart hamsi oranlarının altında. Bu kararın alınıp alınmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.
Hangi ayda hangi balık tüketilmeli?
Balık, içerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle havaların soğuduğu şu günlerde en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Hem sağlıklı olması hem de lezzeti nedeniyle her daim kendine sofralarda yer bulan balık türleri hangi aylarda daha lezzetlidir?
OCAK: Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Kefal ve hamsi olması gerektiği gibi tam yağlı duruma gelirler. Çinekop, tekir, kırlangıç ve kofana ocak ayında en bol dönemini yaşar ve en çok avlanan balıklardır. Midyenin başlangıç mevsimi Ocak ayıdır.
ŞUBAT: Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bu süre mayıs sonuna kadar devam eder. Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı, levrek şubat ayında lezzetlidir. Tekir çok boldur. Şubat ayında Uskumru, lüfer, palamut artık yağını kaybetmeye başlar fakat gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini korumaya devam eder.
MART: Mart ayında gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları lezzetli ve bol bulunan balıklardır. Özellikle kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta uskumru çiroz olmaya başlamıştır.
NİSAN: Nisan ayında gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Nisan ayındaki en lezzetli balık yine kalkandır bol zamanı nisan ayıdır.
MAYIS: Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren en bereketli aylardan birisidir. Mayıs ayında izmarit, kalkan ve mezgit çok lezzetlidir. Tekir, iskorpit ve minakop da tüketilebilir. Bu ayda ayrıca kalkan balığının yavrusu ile gelincik denizlerde kendini göstermeye başlar.
HAZİRAN: Haziran ayında tüketilebilen balıklar; mercan, akya, kaya balığı, mersin, sarıağız, orkinos, orfoz ve sardalyadır. Bu ay balık açısından en verimsiz aydır denebilir. Haziran ayında balıklar geçici olarak Karadeniz’e ulaşırlar. Yaklaşan av yasağı ile birlikte de tezgahlar balıktan zayıflamaya başlar.
TEMMUZ: Temmuz ayının balıkları; çinekop, sarıkanat, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança ve sinarittir. İstavrit çok lezzetlidir. Temmuz ayı sardalya balığının mevsimidir. Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.
AĞUSTOS: Ağustos ayında çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Bu ayda çingene palamudu mevsimi başlar.
EYLÜL: Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açılır. Yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır, izmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı yerindedir. Bolca görülen kırlangıcın yanında lüfer azdır ama sezonu gelmiştir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
EKİM: Karadeniz’de beslenip yağlanan balıkların Marmara Denizi’ne geldiği dönem ekim ayına denk gelir. Bu nedenle ekimde lüfer lezzetlenir; palamut, barbunya, tekir ve istavrit yağlıdır. Ekim balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Pisi balığı özellikle bu ay en güzel zamanındadır. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun da en lezzetli zamanıdır.
KASIM: Kasım ayında uskumru, lüfer, hamsi ve barbun çok lezzetlidir. Mercan ve levrek de tüketilebilir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
ARALIK: Aralık ayında balıkların tam olarak yağlanıp lezzetlenir. Lüfer, torik, palamut ve uskumru bu mevsimde oldukça yağlı ve besleyicidir. Hamsi, tekir, barbunya gibi balıklar da bolca bulunup farklı çeşitlerde pişirilmeye müsaittir. İzmarit ve mezgitten uzak durulmalıdır. Çinakop, üremesi için yenmemelidir.
Yorumlar