HTS ne demek? HTS raporu nedir, nasıl alınır?

FETÖ’nün gizli kalan kısımlarının çözülmesinde kullanılan HTS incelemesinin ne demek olduğu araştırılmaya başladı. HTS ne demek? HTS raporu nedir, nasıl alınır?

HTS ne demek? HTS raporu nedir, nasıl alınır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
16 Ekim 2018 Salı 12:09

FETÖ soruşturma kapsamında özel konuşmaların tespiti için HTS incelemesi yapıldı ve  ASELSAN gibi kurumlara mezun yerleştiren imam M.K.K., HTS incelemeleriyle yakalandı. Peki ya HTS ne demek? HTS raporu nedir, nasıl alınır?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ByLock soruşturmasında kripto imamların özel konuşmalarını tarayan İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü FETÖ’nün Türkiye’de kritik kurum ve kuruluşlara örgüt üyelerini yerleştiren bilişim imamı M.K.K.'nın izini buldu. Şahsın kendisini gizlediğini belirleyen ekipler soruşturmayı derinleştirdi. Polis hiçbir şekilde ByLock izi bulunamayan ve konuşmalarda sadece adı geçen M.K.K’nın özel telefonunda inceleme yaptı. Ancak telefonunda ByLock bulunmadı. M.M.K’nın ByLock için başka bir telefon kullandığı belirlendi. Yapılan HTS kayıtlarında M.K.K’nın gittiği tam 40 ilde örgüt konuşmalarında adının geçtiği ByLock kullanılan telefonla özel telefon hattının aynı noktada baz sinyali verdiği saptanınca operasyon düzenlendi. Polis ve MİT, M.K.K’yı İstanbul’da hücre evinde yakaladı. FETÖ’nün bilişim imamı olduğunu tespit edilen M.K.K.’nın bilgisayar ve elektrik elektronik mühendisliği bölüm mezunu öğrencileri ASELSAN, TÜRK TELEKOM, HAVELSAN ve TUSAŞ gibi kurumlarında stratejik noktalara yerleştirdiği ortaya çıktı. Özel bir üniversite öğretim görevlisi olan M.K.K’nın TÜBİTAK’ta da görev aldığı öğrenildi.

HTS ne demek?

HTS, kişilerin sahip oldukları telefonlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerin; arayan, aranan, arama süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonlarının tespit edilmesidir.

HTS raporu nedir?

HTS raporu herhangi bir telefon görüşme trafiğini ya da SMS alışverişini kontrol ederek geçmişe dayalı bir araştırma sonrasında ortaya konulan veriler olarak görülmektedir. Herhangi bir suçlama durumunda kullanılarak mahkeme heyetine sağlanan deliller arasında yer almaya başlamıştır. Olayların aydınlatılmamış yanlarını çözüme kavuşturma konusunda oldukça başarılı bir belge olarak da ifade edilen HTS raporu; istenilmesi halinde kolaylıkla temin edilen evraklar olarak da adından söz ettirmektedir.

HTS raporu nereden alınır?

HTS raporı nasıl alınır? HTS raporu nerelerden alınır bakacak olursak; HTS raporu almak oldukça hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleştirilen işlemler arasında yer almaktadır. HTS raporu alma amacını gerçekleştirmek isteyecek olan kullanıcı ya da resmi görevlilerin bağlı olunan operatör ile iletişime geçmesi ile başlayacak olan bir evre olarak öne çıkmaktadır. Bu aşamada verilen numaranın geçmişe dayalı telefon görüşmelerinin kaydı ile beraber içeriği hakkında da bilgi sahibi olma durumu söz konusu olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda da mesaj dökümleri de HTS raporları içerisinde yer alarak numara kullanıcısının telefonu ile yaptığı tüm faaliyetlerden haberdar olmayı da sağlayacak bir uygulama olarak kendini göstermektedir. Bu sayede de herhangi bir soruşturma esnasında da baz alınan faaliyetler arasında da yer almaktadır.

HTS raporu hangi durumlarda alınır?

Herhangi bir suç unsuru taşıyan eylemler esnasında kullanılabilecek olan HTS raporu 7 ile 30 gün aralığında temin edilebilmektedir. Bu temin işleminin gerçekleşmesi için resmi kurumlar tarafından başvuruların gerçekleştirilmesi işleminin ortaya çıkması gerekecektir. HTS raporu alımı herhangi bir mahkeme sürecini etkileyecek türde olduğundan dolayı büyük önem arz etmekte olup; bu yüzden de kapsamlı bir şekilde de oluşturulacaktır. Aranılan tüm iletişim bilgilerini ve zamanlarını kapsayacak şekilde düzenlenecek olan HTS raporu alma işlemi, suçlulara kanıt niteliğinde sunulacak olup; bu yüzden de talep edilmesi halinde her davada kullanılması durumu da söz konusu olacaktır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar