İrem Derici TMS tedavisi mi gördü, beyin hisleri nasıl bloke eder? İrem Derici'nin gördüğü TMS tedavisi nedir? soruları İrem Derici'nin Ayşe Arman'a verdiği röportaj ile gündeme geldi. AzOnceOldu ekibi olarak İrem Derici TMS tedavisi mi gördü, beyin hisleri nasıl bloke eder? İrem Derici'nin gördüğü TMS tedavisi nedir? sorularının yanıtını sizler için derledik. İrem Derici, hızlı kilo verdiği için hastaneye kaldırıldığı iddia edilmişti. İrem Derici TMS tedavisi mi gördü, beyin hisleri nasıl bloke eder? İrem Derici'nin gördüğü TMS tedavisi nedir? yanıtı.
İrem Derici TMS tedavisi mi gördü, beyin hisleri nasıl bloke eder?
İrem Derici'nin Ayşe Arman'a verdiği röportaj ile TMS tedavisi gündeme geldi. İşte İrem Derici'nin tedavisiyle ilgili röportajdan bir kısım.
İrem Derici: Tavsiye etmiyorum yani kendimi, kanmasın kimse bana!
* Hastaneye kaldırıldığında yemeyi tamamen mi bırakmıştın?
- Her şeyi! Yemeyi, uyumayı… Bir Denizli konseri dönüşü 40 derecelik havada arabanın içinde titriyordum. Öyle böyle değil ama… O dönem epilepsi krizleri de geçiriyordum. Ama epilepsi hastası değilim. Tamamen strese dayalı. Zaten millet, deyip duruyordu “Bunun sonu Amy Winehouse olacak!” diye. Ben kafayı yedim o dönem. Kendime “Git bu dünyadan. Bu dünya seni çok üzüyor” dedim! Sonra hastanede ağır bir 27 gün geçirdim.
* Ne yaptılar orada?
- TMS tedavisi gördüm 10 seans. EEG çekiyorlar ya, nörolog dedi ki: “Sizin mutlu olmanıza imkân yok ki, his kısımlarınız bloke beyninizde.” TMS de tuhaf bir tedavi, sağdan veriyorlar, sol tarafın hopluyor, sonra tersi oluyor. Onun haricinde psikiyatrik tedavi de gördüm. Zaten hâlâ hem psikyatra hem de psikoloğa gidiyorum. Üç farklı antidepresan kullanıyorum.
* Ha iyi o sakinleştirir, yavaşlatır insanı…
- Beni tam tersi kudurttu! ‘Limitless’ diye bir film vardı ya, adam orada bir hap atıyordu beyninin yüzde 30’unu kullanmaya başlıyordu. Ve her şeyin rengini farklı görüyordu. İşte beni de öyle yaptı. Bana “Dur!” diyorlar, duramıyorum.
İrem Derici'nin gördüğü TMS tedavisi nedir, alkol bağımlısı mı?
* Evet ya, çok fenaydı o yaşadıkların… Neden yoğun bakıma yatırıldın?
- Kendime bile itiraf edemediğim bir zayıflama hastalığına tutuldum: Anoreksiya… Ama ben kusmuyordum. Zaten bir şey yemiyordum, neyini kusacaktım!
* Yazılanlar doğru mu, günde sadece iki bira içiyormuşsun…
- Var doğruluk payı. Ama bundan bahsedilmesi bence lüzumsuzdu. Çünkü orada, psikolojisi darmaduman bir kadın vardı. Gelmişsin görüyorsun. Tamam gazetecisin ama insansın da... Kadın, orada köprüden atlamıyor ya da kafasına sıkmıyor ama belli ki dertleri var, bu şekilde yavaş yavaş intihar ediyor.
Derin TMU (Deep TMS), bağımlılık tedavisinde neden önemlidir?
Derin TMU uygulaması hakkında bilgi veren Prof.Dr.Nesrin Dilbaz, “Bağımlılık tedavisi zor bir hastalık olduğundan tedavide bozulmuş olan beyin bölgelerinin düzenlenmesinin önemli” olduğunu belirtti. Günümüzde bağımlılığın aynı şizofreni gibi kronik ve tekrarlayıcı seyreden bir beyin hastalığı olduğu ya da şeker hastalığı gibi uzun soluklu tedavisi olan kronik bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bağımlılık bir irade bozukluğu, kişilik eksikliği ya da ahlaki zayıflıktan dolayı ortaya çıkmamaktadır. Beynin derinlerinde bulunan ödül merkezi dediğimiz alanlarda dopamin gibi nörotransmitter olarak adlandırılan hormonlardaki değişiklikler sebebi ile oluşmaktadır. Bu değişikliklerin geri çevrilmesinde derin beyin uyarımı gibi güçlü tedaviler etkin olabilmektedir.
Bağımlılık tedavisinde Derin TMU (Deep TMS) uygulamaları:
Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, “Bağımlılık tedavisindeki hedef öncelikle kullanılan alkol/maddenin vücuttan atılması sonra da bu maddeye karşı hissedilen arzunun/isteğin (aşerme) azaltılmasıdır. Bağımlılık hastalarının neredeyse yarısı tedavi protokolünde halen uygulanmakta olan ilaç tedavisi, psikoterapi, aile terapisi gibi tedavi yöntemlerine rağmen alkol/madde kullanma isteği ile baş etmekte zorlanmaktadırlar. Derin TMU uygulamasındaki amaç, derin beyin bölgelerinin TMU yöntemi ile uyarılmasıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Derin TMU tedavisinin bağımlılık hastalarının aşerme dediğimiz sigara/alkol/madde kullanma isteklerini azalttığını ortaya koymaktadır. Derin TMU uygulaması ile aşermenin azalmasının yanında bireyde madde kullanımına sebep olan dürtüsel davranışların azalmasını ve kişinin sağlıklı karar verme yeteneğinde iyileşme sağlayarak da yardımcı olmaktadır. Bu alanların uyarımı sonucu bağımlılık yapıcı maddeye ilgi azalır kişinin kendini kontrol yeteneği artar. Bağımlılık yapıcı maddelere daha dirençli hale gelir. Seans süreleri hastanın kullanmakta olduğu madde tipine, miktarına ve sıklığına göre değişmektedir.”
Hangi durumlarda Derin TMU gereklidir?
Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılık hastalarında özellikle tedavi sonrası nüksetmenin söz konusu olduğu hallerde, hastanın bilinen tedavilere rağmen bağımlılık yapıcı maddeyi araması halinde Derin TMU yönteminin kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Bağımlılık hastalarının %60-70’nde depresyon, anksiyete bozukluğu, psikoz gibi diğer psikiyatrik hastalıkların eşlik etmekte olduğunu kaydeden Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, “Derin TMU uygulamaları eşlik eden psikiyatrik hastalığın bağımlılıkla birlikte tedavi edilmesinde etkili olmaktadır” dedi.
Derin TMU sağlık açısından risk taşır mı?
Derin TMU’nun klasik TMU’da olduğu gibi düşük riskli bir uygulama olduğunu ifade eden Prof.Dr. Dilbaz, “Derin TMU, klasik TMU’da olduğu gibi diğer beyin uyarım yöntemleriyle karşılaştırıldığında hastaya girişimsel işlem yapılmadığından dolayı çok düşük riskli bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Bu yöntem beyinde herhangi bir hasar bırakmaz”
Yorumlar