Son dönemlerde iki kez hastaneye kaldırılan Mehmet Ali Erbil’in hastalığının detayları merak ediliyor. Ender hastalıklardan biri olan kaçış sendromu hastalığı nedir, neden olur, nasıl bulaşır, öldürür mü? Mehmet Ali Erbil’in hastalığı ile ilgili detaylar azonceoldu.com’da!
Mehmet Ali Erbil’in hastalığı olarak bilinen kaçış sendromu hastalığının asıl ve orijinal adı "Systemic Capillary Leak Syndrome". Ünlü şovmenin belirtileri bu hastalıkla birebir örtüşüyor. Hastalık damar geçirgenliğinin artması nedeniyle damardan su, tuz gibi her türlü maddenin dışarı kaçışı şeklinde açıklanıyor ve Türkçe'ye de "kaçış sendromu" olarak çevrilen hastalığın nedenini tam olarak bilinmiyor. Hastalığın krizin başlamasından 24-36 saat önce ateş, halsizlik, mafsal ağrıları gibi soğuk algınlığı benzeri belirtiler veriyor ve rahatsızlık en geç 36 saat sonra geçiyor ve damar geçirgenliğinin de eski haline dönüyor.
Kaçış sendromu hastalığı nedir?
Kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren hastalık, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması" olarak tanımlanmaktadır. Tekrarlayan şoklarla kendini gösteren sendrom, bu krizlerden 24 saat önce gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi, halsizlik, yorgunluk, hafif ateş gibi belirtiler veriyor. Krizler birkaç ayda bir tekrarlayabileceği gibi, bazen yıllarca görülmüyor. Krizi önleyici tedavide de üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar veya astım, bronşit hapları uygulanıyor. Sendromu 1960 yılında ilk tarif eden B.Clarkson'dur. Çok az görülen bir hastalık olup, dünyada sadece 791 vakaya rastlanmıştır. ABD'de 10, Fransa'da 32 kişide Türkiye'deyse ilk defa Mehmet Ali Erbil'de rastlanmıştır.
Kaçış sendromu hastalığının kriz aşamasında hasta komaya girmektedir. Aniden tansiyon düşebilir ve bu düşme en alt düzeyde de olabilir. Kan aşırı derecede yoğunlaşır ve hasta şişmeye başlar. Ayrıca kriz esnasında kan albümin azalması, ödem oluşması gibi reaksiyonlarda gerçekleşir. Bu reaksiyonlar tehlike arz ettiği için krizin bir gün öncesinde beliren ateşlenme, halsizlik, karın ve bacak ağrısı, bayılma, baş dönmesi, kusma ve bulantı gibi durumlarda hemen bir hekime danışmalı ve hastanede gözetim altında olunmalıdır.
Kaçış sendromu belirtileri neler?
Hasta ayda bir kez krize girebilir ya da senelerce hiç belirti vermeyebilir. Günlük hayatı olumsuz hale getiren hastalık, daha ağır hale geldiğinde diğer organları da olumsuz etkiliyor ve ani gelen krizler ölüm ile sonuçlanabiliyor. Psikolojik açıdan da kişiyi buhrana sokan sendromun yol açtığı septik şok reaksiyonun, ne zaman geleceği belli değildir. Damarlarda bulunan protein, kanı besleyen diğer maddelerin ve minerallerin dışarıya sızması ile ortaya çıkan ve diğer organların işlevini azaltan kaçış sendromu hastalığına, köpek pisliği ya da diğer hayvanların dışkılarının yol açabileceği, uzmanlar tarafından ortaya atılmıştır.
-Tansiyon düşmesi
-Kanın koyulaşması
-Kanda albumin azalması
-Vücutta şişmeler, ödem oluşumu.
Kaçış sendromu tedavisi var mı?
Kesin iyileşme olmamakla birlikte, krizi önleyici tedavide de üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar veya astım, bronşit hapları uygulanmaktadır.
Hastalık Mehmet Ali'ye nasıl bulaştı?
“Kaçış sendromu” hastalığına yakalanan M. Ali Erbil, İzzet Çapa’ya verdiği röportajda, “Bir gece kulübünde oturduğum yere köpek pisliği koymuşlar. Elimi sürdüm, iki gün sonra hastalandım” dedi.
Yorumlar