Liselerde karma eğitim kalkıyor mu? MEB lise yeni yönetmeliği 2018-2019

2018-2019 eğitim öğretimin 17 Eylül 2018 tarihinde başlamasına sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), karma eğitimle ilgili önemli bir değişiklik yaptı. Bu değişiklikle birlikte liselerde karma eğitim düzenlemesi kalkıyor mu?

Liselerde karma eğitim kalkıyor mu? MEB lise yeni yönetmeliği 2018-2019
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
11 Eylül 2018 Salı 11:15

MEB karma eğitim düzenlemesinde değişikliğe gidiyor. Okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte liselerde karma eğitime ilişkin detay nedir? 

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte yapılan değişikliklerle Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartını kaldırdı.

Liselerde karma eğitim düzemesi kalkıyor mu?

MEB düzenlemesinin ilgili bölümden, “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesi kaldırıldı. Değişiklikler, nüfus ve öğrencinin az olduğu yerlerde düz, meslek ve teknik liselerdeki programları tek okulda toplayarak kız ve erkeklerin ayrı eğitim yapmasının önünü açtı.

Resmi Gazete'de yayımlanan “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde değişikliği ile bakanlık, liselerde dini tarikat ve cemaatlerin sıklıkla gündeme getirdiği karma eğitime ilişkin bir geri adım daha attı. Yapılan değişiklikle nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde düz lise, meslek lisesi ve teknik lisedeki programları tek lisede toplayan çok programlı liselerde kız ve erkek ayrı eğitim yapılmasının önü açıldı.

Yönetmelik değişikliğini değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Yönetmelik değişikliği, MEB 'in akademik okullar, sanat ve spor okullarına dönük mesafeli ancak İmam hatip okullarına dönük kollayıcı ve kolaylaştırıcı tutumunu sürdürüyor olması ve karma eğitimin kademeli olarak kaldırılması yaklaşımındaki ısrarının izlerini taşımaktadır. Alışık olduğumuz şekliyle de, ‘piyasa' ile karşı karşıya gelinmemesine de özen gösterilmektedir” dedi. Karma eğitime yönelik tehdide dikkat çeken Bozdoğan, “Değişiklikle karma eğitimin tasfiyesinde atılmış olan yeni bir adım olarak kabul edilmelidir.

Yapılan değişiklik, bu yıl uygulanan ‘Ortaöğretime Geçiş Sistemi' ve yapılan Anadolu Lisesi kontenjan artırımlarının büyük bölümünün Çok Programlı Anadolu Liselerinde yapıldığı dikkate alındığında ciddi sonuçlar üretecektir. Bu okulları tercih eden öğrencilerin akademik eğitim alma isteğinden kaynaklı tercihte bulunduğu gerçeği göz önüne alındığında, şu an MEB bu öğrencilere kız veya erkek okullarında okumayı dayatmaktadır. Bu adımın kendisi ileride farklı okul türlerinde de karma eğitimin tamamen kaldırılmasının zeminini oluşturma olasılığını barındırmaktadır. MEB acilen yaptığı bu değişiklikten vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı.

Karma eğitim ne demektir?

Karma eğitim, kız ve erkeklerin bir arada eğitim görmesine verilen isme denmektedir. Karışık bir şekilde kız ve erkekler bir eğitim yerinde eğitim alması şuan Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde yapılan eğitim türüdür. Bu eğitim kimilerine göre yararlı olurken kimilerine göre ise zararlı şeklinde yaklaşılmaktadır. Karma eğitim birçok ülkede savunulurken ülkemizde son yıllarda siyaset ve politikanın yanı sıra veliler ve yaşanılan kötü kazalar sebebiyle bu eğitim sisteminin kalkmasından yanadır.

Onlarca ülkede her geçen yıl karma eğitim sistemleri gelişip yeni okullar açılırken ülkemizde ise bu eğitim sistemine karşı çıkılmakta ve yavaş yavaş karma eğitim sistemine karşı olarak yeni okullar açılmaktadır. Karma eğitim demek aynı eğitim bölgesinde eşit bir şekilde cinsiyet ayrımı olmadan kız ve erkeklerin eğitim alması demektir. Ancak ülkemizde algılama kapasitesi bazen yanlış olunca bu durum tam tersi algılanabildiği için çeşitli karşılıklar çıkıyor ve karma eğitimi kapatmak için uğraşıyorlar.

Karma eğitimin yararları ve zararları nelerdir?

-Karma eğitim sistemi kız ve erkeklere cinsiyet ayrımının kötü olduğu gösterip daha sağlıklı ortamlar ve eğitim sistemleri sunmaktadır.

-Karma eğitim sayesinde kız ve erkek bireylerin özgüven duyguları artmaktadır.

-Karma eğitim alan kız ve erkek bireyler hayata ve dünyaya daha iyi ve kolay bir şekilde hazırlanmaktadır.

-Karma eğitim sistemi sayesinde kız ve erkek öğrenciler kadınların erkeklere, erkeklerinde kadınlara saygı duymasını öğretmektedir.

-Karma eğitim sistemi içerisinde kız ve erkeklerin iyi birer takım olarak istedikleri başarıyı elde edebileceklerini amaçlamaktadır.

-Karma eğitim sisteminin bunlar gibi daha birçok faydaları bulunurken bir de zararlarına göz atalım.

-Karma eğitimde gençlerin ahlaki değerlerini bozduğu düşünülmektedir.

-Dinimizce yasak olan kız ve erkeklerin helal olmadığı sürece dokunması haram kılındığından dolayı erkeklerin nefislerini kontrol edemeyip farklı şehvet duyguları uyandırdığından dolayı karma eğitim sistemine karşı çıkılmaktadır.

-Özellikle devlet okullarında eskilerden beridir yaşadığımız hamile kalan liseliler, tuvalette doğurup bebeği çöpe atması gibi çeşitli olumsuzlukların yaşanmasından dolayı karma eğitime karşı çıkılmaktadır.

-Kızlar karma eğitim sistemlerinde erkekler tarafından daha fazla sözlü ve fiziksel tacize uğradığı için karşı çıkılmaktadır.

-Karma eğitimlerin zararlı olmasının sebebi gençlerin daha küçük yaşlarda iyi ortamlarda ve ailelerde yetişmediğinden dolayı devlet okullarında çeşitli zorbalıklar yaşanmaktadır. Ancak hiçbir özel okullarda bu durumlar rastlanmamaktadır. Bundan dolayı devlet okullarının eğitim sistemleri başta olmak üzere gençlerin daha küçük yaşlarda kız ve erkeklerin birbirlerine karşı saygılı olmasını öğretmek ve bunu aşılamak gerekiyor. Bundan sonra hangi eğitim sistemine karar vereceklerine kendileri karar verip daha sağlıklı ortamlarda yetişmeleri gençlerimiz ve çocuklarımız için daha sağlıklı olacaktır.

Yorumlar