Hamilelik döneminde anne adayları için en önemli detaylardan biri doğumun nasıl gerçekleşeceği. Ülkemizde yoğun olarak normal ve sezaryen doğum tercih edilse de suda doğum ve lotus doğum gibi trendler de tercih edilenler arasında. Peki ya lotus doğum nedir, nasıl yapılır, zararlı mı, Türkiye’de yapılıyor mu? Tüm detaylar haberimizde.
Lotus doğum nedir?
Bebeği plasentadan ayırmadan gerçekleşen doğumlara ‘lotus doğum’ adı verilir. Bebeği hamilelik boyunca besleyen organ olan plasenta, göbek kordonu ile bebeğe bağlıdır ve genellikle doğumun hemen ardından bu göbek kordonu kesilerek bebek plasentadan ayrılır. Bebek dünyaya geldikten sonra plasenta da rahimden ayrılarak dışarı çıkar. Lotus doğumda ise bebek, göbek kordonu kendiliğinden kuruyup düşene kadar yaklaşık 3 ila 10 gün kadar plasentaya bağlı kalır.
Lotus doğum nasıl olur?
Bebek doğduğunda her şey yolundaysa, bir süre annesinin kucağında dinlendirilir. Bu sırada göbek kordonu, hala rahimde olan plasentaya bağlıdır. Plasenta da dışarı çıktıktan sonra genişçe bir kaseye konulur. Bu sırada plasentadan bebeğe kan akışı göbek kordonu yoluyla devam etmektedir. Plasentaya herhangi bir müdahalede bulunmadan önce bu kan akışının tamamen durması beklenir. Kordonun rengi solduğunda kan akışının tamamlandığı anlaşılabilir. Doğumdan birkaç saat sonra plasenta suyla yıkanır ve tamamen kuruması beklenir. Kuruduktan sonra temiz bir havluya sarılarak, göbek kordonu kuruyup düşene kadar bebeğin yanında saklanır. Bazıları plasentayı tuzla kaplayıp havluyu her gün değiştirmeyi, hatta lavanta yağı veya bazı bitkiler kullanarak plasentanın çürümesini geciktirmeyi uygun görürler. Plasenta kuru kaldığı sürece bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamanızda bir sakınca yoktur.
Doğum gerçekleşirken; bebek, kordon ve plasenta bir arada doğurtulur. Bebek dünyaya geldikten 2-3 gün sonra birbirlerinden ayrılana kadar da bebek onlarla birlikte yaşar. Lotus doğumunun kaynağı Hinduizm'e dayanır ve esas amacı bebekte oluşabilecek açık yara iltihabının önüne geçerken, doğumun doğasını bozmamaktır. Bebeklerin dünyaya geldikleri anda kordonları kesildikten sonra uzun süre ağlamalarının sebebi, yeterli oksijeni sağlayabilmek içindir. Kordonundan ve plasentasından ayrılmadan doğan bir bebek, yaklaşık iki dakika içerisinde plasentasından alacağı daha az oksijenle yavaş yavaş kendi başına nefes alma yetisine sahip olur. Bu yumuşak geçiş sayesinde artık yırtınarak ağlamasına gerek kalmayacaktır. Bu doğal yöntemle, bebek yeni dünyaya daha az şok etkili, pürüzsüz bir geçiş sağlar. Modern çağda bebek kordonunun kesilmesi, hastane odalarında işlemin daha çabuk tamamlanması ve doktorların diğer görevlerine dönebilmesi ve meşgul tutulmaması için gerçekleşen pratik bir çözüm sağlamak içindir.
Lotus doğum faydalı mı zararlı mı?
RCOG’dan yapılan açıklamada plasentanın kanlı canlı bir doku olduğu ancak doğumdan sonra kan atımı durunca ölü bir dokuya dönüştüğü ve enfeksiyon oluşturma riski taşıdığı söylendi. Kolejin görüşüne göre, lotus doğum tercih eden ailelerin enfeksiyon işaretlerine karşı bebeklerini dikkatlice gözlemlemeleri ve düzenli olarak muayene ettirmeleri gerekiyor. Lotus doğumda bebek plasentadan gelen tüm kanı besin olarak aldığı için yeterli oranda beslenir. Doğumdan sonra kordonu hemen kesilmeyen bebeklerin daha sakin ve huzurlu oldukları gözlemlenmiştir.
Lotus doğum Türkiye’de var mı?
Lotus doğum her ne kadar Türkiye’de tercih edilmese de dünyada oldukça popüler ve yaygın. Edindiğimiz bilgilere göre ülkemizde lotus doğum 2 defa gerçekleşti.
Yorumlar