Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin 2.bölümünde görülen ve önemli isimlerden biri olan Akşemseddin rolündeki Mehmet Atay'ın kim olduğu merak ediliyor.
Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisine 27 tarihinde yayınlanan 2. bölümünde diziye Akşemseddin karakteri diziye dahil oldu. Önce Akşemseddin Osmanlı tarihinde ne zaman yaşayıp öldüğünü anlatalım ardından oyuncunun gerçek adını sizler ile paylaşacağız. Osmanlı devletinde Akşemseddin olarak bilinen ve akıl hocalığı yapan Akşemseddin'i yakından tanıyalım ve bu karakteri canlandıran Mehmet Atay'ın hayatına göz atalım.
MEHMET ATAY KİMDİR?
Mehmet Atay, 1957 yılında Ankara doğdu. İlköğretim ve liseyi Ankara'da tamamladı. 1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazandı. 1980 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosuna girdi. "O güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise" Devlet Tiyatrosunda görev aldığı ilk oyundur.
Bütün Oğullarım, Gölgeler, Ana Hanım Kız Hanım, İlkbaharda İntihar Yasak, Bakkhalar, Ak Tanrılar, Galilei Galileo, Beyaz Geceler, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Goya, Suç ve Ceza Görev aldığı oyunlardan bazıları. Son oynadığı oyun, Gorgon'un Armağanı. İki Pazartesi'nin Hikayesi, Aşk-ı Memnu ve Troyalı Kadınlar yönetmenlik denemeleridir. Yazar Oğuz Atay ile sanıldığı gibi tip ve soyadı benzerliği dışında akrabalık ilişkisi yoktur.
Mehmet Atay, birçok belgeselin ve film oyuncularının (Robert de Niro, Sean Connery) seslendirmesini yapmıştır. 2002-2009 yılları arasında Bizim Evin Halleri dizisinde Peyami Aslan karakterini canlandıran Mehmet Atay, son olarak 2013 yılında Osmanlıda Derin Devlet adlı dizide İspirzade rolünü oynadı. Sesli kitap yayıncılığını Türkiye' de ilk defa sürekli bir medya uygulaması olarak internet üzerinde başlatmıştır.
Filmografisi
2013-2014 Yılanların Öcü - Hüsnü
2013 Osmanlıda Derin Devlet - İspirzade
2013 Meddah
2012 Taş Mektep
2012 Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam
2012 Canan
2009 Deniz Yıldızı
2008 Bizim Evin Halleri - Peyami
2007 Affedilmeyen
2002 Havada Bulut - Hayri
Akşemseddin Kimdir?
Akşemseddin asıl adı ile Mehmet Şemseddin, çok yönlü Türk âlimi, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk tarikâtının kurucusu. Fatih Sultan Mehmed'in hocası olarak bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet´in hocalarından, ünü, kendi büyüklüğüne dayandığı kadar Fatih´in hocası olmasına da dayanıyor. Akşemseddin Ankaralı Hacı Bayram Veli´nin en gözde talebelerindendir.
Osmanlılar zamanında yetişen büyük evliya ve İstanbul’un manevi fatihi. İsmi, Muhammed bin Hamza’dır. Saçının sakalının ak olması veya beyaz elbiseler giymesinden dolayı Akşeyh veya Akşemseddin lakablarıyla meşhur olmuştur. Evliyanın büyüklerinden Şihabüddin Sühreverdi’nin neslinden olup, soyu hazret-i Ebu Bekr-i Sıddik’a kadar ulaşır. 1390 (H. 792) senesinde Şam’da doğdu. 1460 (H.864)da Bolu'nun Göynük ilçesinde vefat etti.
Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Akşemseddin Kur’an-ı kerimi ezberledi. Yedi yaşında babası ile Anadolu’ya gelip, o tarihte Amasya’ya bağlı olan Kavak nahiyesine yerleşti. Alim ve veli bir zat olan babası vefat edince, tahsiline devam etti. Genç yaşta akli ve nakli ilimlerde akranlarından daha üstün derecelere ulaştı. İlim tahsilini tamamladıktan sonra, Osmancık’a müderris oldu. İlim öğretmekle ve nefsinin terbiyesiyle meşgulken, tasavvufa yönelip, Ankara’da bulunan zamanın büyük velisi Hacı Bayram-ı Veli’ye talebe olmak üzere gitti. Fakat ona talebe olamadı. Halep’te bulunan Şeyh Zeynüddin’e talebe olmak için Haleb’e giderken, gördüğü bir rüya üzerine Hacı Bayram-ı Veli’ye talebe olmak üzere Ankara’ya geri döndü. Hacı Bayram-ı Veli tarafından kabul edilip, onun sohbetinde tasavvuf yolunun bütün inceliklerini öğrendi ve Hacı Bayram-ı Veli’den icazet (diploma) aldı. Aynı zamanda tıp ilminde de kendini yetiştiren Akşemseddin, bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalıştı.
ESERLERİ:
1) Risalet-ün-Nuriyye: Tasavvufa ve tasavvuf ehline dil uzatanlara cevab mahiyetindedir. Arabça olup, kardeşi Hacı Ali tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.
2) Def’ü Metain,
3) Risale-i Zikrullah,
4) Risale-i Şerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli,
5) Malumat-ı Evliya,
6) Maddet-ül-Hayat,
7)Nasihatname-i Akşemseddin.
Akşemseddin hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki haberimizi okuyabilirsiniz.
Yorumlar