Merkez Bankası rezerv opsiyonu faizi nedir, nasıl çalışır?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan gelen bilgiye göre dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına uyguladığı gecelik faiz oranını yüzde 1.50'den yüzde 2'ye yükseltti. Peki ya rezerv opsiyonu faizi nedir?

Merkez Bankası rezerv opsiyonu faizi nedir, nasıl çalışır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
23 Ekim 2018 Salı 11:16

Merkez Bankası’nın dönem dönem yaptığı faiz hamlelerinin ne anlama geldiği merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı hamlelerden biri olan rezerv opsiyonu faizini arttırmasından sonra rezerv opsiyonu faizinin ne olduğu merak edilmeye başladı. Rezerv opsiyonu ne demek? Rezerv opsiyonu sistemi nasıl çalışır?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolar cinsi zorunlu hesaplara ödenen gecelik faizi yüzde 2'ye çıkardı. TCMB, dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı gecelik faiz oranını yüzde 1,50'den yüzde 2'ye yükseltti.

Rezerv opsiyonu nedir, nasıl çalışır?

Aktif bir politika olarak kullanılan rezerv opsiyon mekanizması TCMB tarafından geliştirildi. Bu mekanizma sayesinde Türk lirasının değerinde yaşanan oynaklıklara müdahale edilebilir. Kredilerin sermaye hareketlerine karşı duyarlılığı azaltılabilirken, TL’nin değeri düşürülebilir. Aynı zamanda rezerv opsiyonu sayesinde kredi büyümesi de dengelenebilir. Bu nedenle Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM), ekonomi alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. TCMB tarafından kullanılan politika aracı sayesinde ekonomideki negatif yönlü geliştirmeler kısa sürede iyileştirilir. Bu nedenle rezerv opsiyon mekanizması ülkemizde aktif bir şekilde kullanılır.

Rezerv Opsiyon Mekanizması nasıl çalışır?

Rezerv opsiyon mekanizması, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda bulunması gereken Türk lirası karşılıkların belirli bir yüzdesinin döviz veya altın cinsinden tutulmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde bankalar ellerinde bulundurdukları paraya dönüştürülebilir varlıkların bir kısmını TCMB’ye aktarır. Bu zorunlu bir uygulamadır. Her banka bu kurala uymak durumundadır. Böylece piyasalarda esneklik sağlanmıştır ve TL’nin gücü artırılmıştır. Bu yüzden ROM ülkemizde ekonomik anlamda önemli bir yere sahiptir. Gerek döviz rezerv miktarlarının artırılması gerekse de likidite oranlarının artırılarak dengeleyici bir politika olması sayesinde Türkiye ekonomisinin güçlü bir yere gelmesini sağlamıştır.

Rezerv Opsiyon Mekanizmasının faydaları nelerdir?

Rezerv opsiyon mekanizması sayesinde kısa vadeli sermaye akışı dengelenmektedir. Böylelikle yaşanan oynaklıklardan minimum seviyelerde etkilenilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geliştirmiş olduğu para politikası sayesinde brüt döviz rezervlerinde yükselmeler yaşanmıştır. Bu da ROM’un en büyük faydalarından biridir. Ekonominin yanı sıra rezerv opsiyon mekanizması bankalara likidite akışı yönünden akışkanlık kazandırmıştır. Bu sayede bankalarda likidite yönetiminde esneklik sağlanmıştır.

Rezerv opsiyon mekanizması sayesinde kredilerin sermaye hareketlerinde olan duyarlılığı da azaltılmıştır. Böylelikle her bankaya kendi likidite optimizasyonunun sağlanması olanağı tanınmıştır. Para politikası sayesinde diğer uygulanan mekanizmalara pek fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü rezerv opsiyon mekanizmasının sağlamış olduğu olanaklar sayesinde ekonomi canlanmıştır.

Serbest hesaplar nedir?

Özel ihtiyaçlar için işletmeler tarafından açılacak hesaplar.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar