Sirius yıldızı nedir, etkileri nelerdir? Sirius yıldızı ne zaman ortaya çıkar?

Sirius yıldızı için Kur’an-ı Kerim’in bir mucizesi deniliyor. Etkisini bugünlerde gösteren Sirius yıldızı nedir, etkileri nelerdir? Sirius yıldırı ne zaman ortaya çıkar?

Sirius yıldızı nedir, etkileri nelerdir? Sirius yıldızı ne zaman ortaya çıkar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
6 Temmuz 2018 Cuma 16:07

Kur'an-ı Kerim'de Şira adıyla geçen Sirius yıldızı güneşin 2 katı büyüklüğünde 23 katı parlaklıkta olan yıldızdır. Sirius A ve Sirius B den oluşur. Sirius B eskiden çok parlak bir yıldızken zaman içinde simsiyah hale gelmiştir. Sirius A ise büyük ışığını ve gücünü korumaktadır. Her ikisi birbirinin etrafında ve birlikte hareket etmektedir. Kur'an-ı Kerim'de Necm Suresi'nde 49. ve 9. ayette geçmektedir. Bu iki yıldızın birlikte hareket etme süresi de 49 yıl 9 aydır. Kur'anı- ı Kerimde 49. ve 9. ayetlerde geçmesi bu konuya vurgu yapan bir şeydir. Detaylar haberimizde..

Sirius yıldırı ne zaman ortaya çıkar?

Sirius yıldızı yengeç burcunun 14 derece 40 dakikasına yerleşmiştir. Bu, yıllar içerisinde Temmuz' un ilk haftası civarında günlere denk gelmeye başlamıştır. Bu yıl 6-7 Temmuz günlerine denk geliyor ve etkisini o tarihlerde gösteriyor. Bugün gökyüzünün kapılarının çok açık olduğunu söyleyebilir.

Sirius nedir, etkileri nelerdir?

Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takım Yıldızı’nda yer alan bir çift yıldız. Bu çift yıldızdan Türkçe’de Akyıldız ismiyle bilinen Sirius-A bileşeni Büyük Köpek Takım Yıldızı’nın Alpha yıldızı, görünür kadiri bakımından gökyüzündeki en parlak yıldız olup -1.47 görünür kadir derecesiyle, kendisine görünür kadiri bakımından en yakın olan Canopus’a oranla onun iki katı kadar parlaktır ve geceleyin görülen gökyüzünde bu görsel görünüş önemiyle başrolde bulunmaktadır. Çıplak gözle tek yıldızmış gibi görünen Sirius, aslında, tayf türlerine göre yapılan yıldız sınıflandırma sisteminde A1V sınıfında bulunan Sirius-A ile DA2 sınıfına giren, Sirius-B olarak adlandırılan bir beyaz cüceden oluşan bir çift yıldızdır.

Sirius, farklı dillerde “Sothis”,”Şira”,”Sirona”,Serios”,”Kak-si-di”,”Huşi” gibi adlarla telaffuz edilmiştir. Harry Potter adlı roman/film serisinde, baş karakterimizin yakınlarından birinin adı Sirius Black’dir ve bu kişinin özelliği ise köpeğe dönüşebilmektir. Yani anlayacağınız günümüzde en popüler olan romanlardan birinde bile Sirius yıldızına atıfta bulunulmaktadır. Astronomlar Sirius-B için ‘’küçük yıldızlardan biri olmasına karşın yoğunluğu oldukça ağır bir yıldızdır ‘’derler. İnsan aklının algılamakta zorlanacağı bir nokta ki, bu yıldızdan alınacak minik bir maddenin 1 ton geleceği söylenmektedir. İlginç bir biçimde bu yıldıza Türk astral kültüründe de demir gibi sert anlamında Demirkazık yıldızı denir.

Demirkazık, astral mitolojik Türk tasavvurunda evrenin direği ve göğün kapısı olarak adlandırılır. Sıcak ve soğuğun bu kapıdan geçtiği düşünülür. Bu yıldızın güneşle birlikte doğduğu temmuz ve ağustos ayları orta ve kuzey enlemlerde kavurucu sıcakların olduğu köpek günleri olarak adlandırılır. Hatta İngilizce’de “Dog Days” ifadesi buradan gelir. Bu günlerde sıcaklığa bağlı olarak salgın hastalıklarda da artış gözlemlenmiştir. Büyük Plinius ya da Yaşlı Pliny olarak bilinen ünlü Romalı filozof, Naturalis Historia adlı eserde temmuz ve ağustos aylarının kuduz köpekler tarafından saldırı riski taşıyan aylar olduğunu ifade etmiştir. Demirkazık’tan sıcaklığın yeryüzüne inmesi gibi düşünebiliriz bunu.

1862 yılında Amerikalı Astronom Alvin G. Clark Sirius’un bir çift yıldız sistem olduğunu keşfetti. Diğer eş (Sirius B) 8.44 kadar parlaklığa sahip ve Güneş’in parlaklığının % 0.005’i kadar olan bir beyaz cüce. Sirius B bir zamanlar Sirius’tan çok daha büyüktü ve hızla gelişerek yakıtını tükettikten sonra dış katmanlarını dışarı fırlatarak bir beyaz cüce haline geldi. Bu beyaz cüce yıldız Sirus’un etrafında 50 yılda bir tur atarken Sirius’a gaz aktarımında da bulunduğu düşünülüyor. Bu nedenle de Sirus’tan alınan tayfta sıra dışı çizgilere rastlanıyor.Geleneklerde Sirius Sistemi ile ilişkilendirilen biçimsel semboller üç uçlu yaba, yay ve ok olmak üzere 3 tanedir. 

Hayvansal semboller ise kurt ya da köpektir.

Sayısal semboller ise 3, 22, 23, 44, 49 rakamlarıdır.

Şimdi size Sirius’un bazı kavimlerde ne şekilde adlandırıldığını göstererek, toplumlardaki yerini incelemeye alacağım. Sirius’un çeşitli adlarından bazıları şunlardır:

“Sothis” (Eski Mısırca adının Grekçe’ye uyarlanmış hali)

“Sigi” (Dogonlar’da)

“Sigo” (Bambara’larda)

“Şira” (Araplar’da)

“Seirios” (Yunanlar’da)

“Sirius” (Romalılar’da)

“Kak-si-sa” veya “Kak-si-di” (Asur-Babil’de)

“Kak-si-si” (Hititler’de)

“Tistirya“, “Tishtrya” veya “Tiştria” (Zerdüştçülüğü benimsemiş kavimlerde)

“Sima Kayne” (Bozolar’da)

“Sirona” (Galyalılar’da)

“Hu-Şi” (Çinliler’de )

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar