Yaz aylarında bile kilo fiyatı 7-8 liradan aşağı düşmeyen soğan fiyatları hakkında vatandaşları üzecek haber geldi. Kış mevsiminde ve özellikle 2019 yılından itibaren soğan fiyatlarında yükseliş bekleniyor. Peki ya soğan fiyatları neden artacak? Ne kadar zam yapılacak? Soğan fiyatlarına ne zaman zam gelecek 2019? Soğan fiyatlarına ne zaman zam gelecek 2019? Soğanda çıkan hastalık mavi küf hastalığı nedir?
Yemeklerin olmazlarından biri olan soğanla ilgili gündem oluşturacak bir açıklama geldi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, soğan fiyatlarının kış mevsiminde iç açıcı olmayacağını söyledi. Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle ağustos ve eylül aylarında üreticiden 1,1- 1,2 TL'den alım yapıldığını belirten Çandır, soğanın büyük kısmının çürümesi ve hastalık çıkması nedeniyle fiyatlarının artacağını söyledi.
Soğan fiyatlarına ne kadar zam gelecek 2019?
Fiyatların 10 katı zamlanacağını öngördüklerini belirten Çandır, “Soğanda çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle ocak ayının sonu ve şubat ayında ortasında 8-10 TL'ye soğan yersek tüketici şaşırmamalı. Önümüzdeki günlerde örtü altı üretimin başlamasıyla domates fiyatlarında biraz düşüş bekliyoruz" diye konuştu.
Soğan fiyatlarında son durum ne?
Geçtiğimiz aylarda stokçuların müdahalesi ile fiyatların tavan yaptığı soğanı bu kez de hastalık vurdu. Depolarda çürüyen kuru soğanlar yüzünden fiyatlar neredeyse ikiye katladı. 2.5 liradan satılan kuru soğanın fiyatı, bugün itibariyle 4 TL’ye kadar yükseldi. Tüccarlar ise bakanlığın müdahale etmemesi halinde fiyatların daha da artabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.
Soğandaki hastalık mavi küf hastalığı nedir?
Mavi küf hastalığı genel olarak bir depolarda ve taşıma esnasında çıkan hastalık etmenleri, çok nadir olarakda tarla koşullarında rastlanmaktadır. Mavi küf çürüklüğü yumuşak ve sulumsudur. Dokular kuruyunca, çürüme olur ve oluşan çürüklük farklı büyüklükte olabilir, fakat hastalık ilerken mavi-yeşil fungal sporlar bu lekelerin üzerinde gelişir. Çürüyen dokularda küflü bir kokuya sahiptir. Sarımsak yumrularında gri çürümüş dokular ve küf tabakası yumru dokuları arasında saklanmış olabilir ve etkilenen dokular nispeten de hafif bir ağırlıktadır. Hasatta soğan başlarının mümkün olan en az yara ve bereyi alması ve hasat edilen soğan başlarının hemen kurutulması tavsiye edilir. Depolama için 5°C (41°F) civarı sıcaklık ve bağıl nem tavsiye edilir. Hastalıkla mücadelede soğan başlarına fungisit uygulanması etkili olabilir.
Yorumlar