Son zamanlarda kurt kur yükselişini fırsata çevirmek isteyenler elindeki ürünü döviz gibi görmeye başladı. Döviz yükseldikçe raftaki ürünün fiyatı da yükseliyor. Esnaf döviz daha da yükselecek diye bütün ürünleri piyasadan çekerek stokçuluğa başvuruyor. Peki ya son zamanlarda sık duyduğumuz stokçuluk tam olarak nedir, nasıl yapılır?
Dolardaki artış fiyatlara zam olarak yansımaya başlarken, henüz zam gelmeyen ürünlerde stokçuluk hızlandı. Hükümet konu ile ilgili denetim yapılacağını duyurdu ancak stokçuluk yapılmaya devam ediyor. Bazı fırsatçılar stokçuluğu resmen meslek haline getirmiş durumda. Eylül ayında yüzde 3.46 artması beklenen enflasyonun yüzde 6.30 oranında gerçeklesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Albayrak, "Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık" dedi. Albayrak, "Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil, gerçek olduğunu ortaya koydu" ifadesini kullandı.
Stokçuluk nedir, nasıl yapılır?
Son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörlerin çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları stokçuluk olarak belirtiliyor.
Stokçuluk (istifçilik), ileride bulunmayacağı veya pahalılaşacağı düşüncesiyle çok mal yığarak piyasada sıkıntıya yol açma durumudur. Karaborsacılık ise halkın ihtiyaç duyduğu malları toplayıp, fiyatları yükselsin diye satmayıp saklamak demektir. Bir malı stok ederek talebi artırmak suretiyle malın pahalanmasına sebep olmak ve fiyatlar yükselince malı satarak aşırı ve haksız kazanç elde etmek İslam dininde yasaklanmıştır.
Stokçuluk yapan firmalar
Günümüzde genellikle gıda, meyve ve sebze fiyatlarının artışıyla çokça karşımıza çıkan stokçuluk ve karaborsacılık, olumsuz iklim şartları bahane edilerek yapılıyor. Özellikle buğday, fındık, antep fıstığı, patates, soğan gibi ürünlerde yapılan stokçuluk bu ürünlerin fiyatlarını çok etkiledi. Stokçuluk daha çok gıda maddelerinde yapılmaktadır.
Yorumlar