Günümüzde artan ihtiyaçlar ve her şeyin pahalı olmasından kaynaklı olarak nakit sıkıntısı çekilmektedir. İhtiyaçların birine yetişilirken bazılarını almakta zorluk çekiliyor. Hal böyle olunca da tüketici kredileri imdada yetişerek cazip hale geliyor. Çıkan artı masraflar, evlilik, tatil, gezi, çocuk, okul masrafları, ev eşyası almak ya da aklınıza gelebilecek her türlü ihtiyaç birtakım paraları gerektirir. Eskiden eş, dosttan alınan maddi destek günümüzde yerini tüketici kredilerine bırakmıştır.
Bankalar anlık nakit ihtiyacı için birbirinden farklı krediler sunmaktadır. Krediler birçok çeşit altında sıralanabilir. Fakat her birinin temelinde ihtiyaç vardır. Yani aslında ihtiyaç kredisini geniş anlamıyla inceleyebiliriz. Ama bankalar ihtiyaçlara göre kredi türlerini ayırmışlar ve taşıt, ev şekliyle karşımıza çıkarmışlardır. Bunların yanında diğer ihtiyaçlar için de ‘ihtiyaç kredisi’ olarak karşımıza çıkar. Bunların ayrılmasının sebebi ise vadeleri ve faiz oranları gibi seçeneklerdir. Bu yüzden kredileri ayrı ayrı incelemek en doğrusu olacaktır.
Tüketici Kredisi Nedir?
İnsanların kısa ve daha düşük tutarlı ihtiyaçları için kullandıkları kredi türüdür. Kısa süreli verilir ve tutar olarak daha küçük tutulur. Tüketici kredisinde herhangi bir ticari amaç mevcut değildir. En azından banka bu şekilde bunu belirtir. Vade olarak da bankalarda uygulanan genel olarak 3 yıldır. 3 yıl üzerinde tüketici kredisi kullanmak zordur. Okul masrafı, mobilya alışı, araba masrafı, acil sıkışılan bir para, beklenmedik anda çıkan sorunlar gibi birçok konuda tüketici kredisi kullanılmaktadır. Dediğim gibi burada önemli olan vadedir. İhtiyacınızı, kullanacağınız kredi tutarını ve gelirinizi doğru bir şekilde hesaplayarak sıkıntıya düşmeyecek vade belirlemeniz önemlidir.
Tüketici kredisinin azami vade süresi ne?
BDDK bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağı yayımladı. Taslakta bazı amaçlar hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ay olarak belirlendi. Taslakta “tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 18 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı aşamaz” denildi. Ayrıca taslakta taşıt kredileri hakkında bazı düzenlemeler yer aldı.
Yorumlar