Türkiye genel seçimlerin ardından 2019 yerel seçimler için hazırlanıyor. 31 Mart 2019 olarak belirlenen yerel seçimlerle ilgili gelişmeler sürüyor. Yerel seçim adaylarının belli olmasının öncesinde adayların belirlenirken hangi kriterlerin göz önüne alınacağına dair detayları haberimizde bir araya getirdik.
24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri tamamlandı. Yüzde 90 civarında katılım oranıyla tamamlanan seçimler ile tüm dünyadaki katılım oranları hemen hemen ikiye katlandı. Böylece kritik bir seçim daha geride kaldı. Türkiye'nin önündeki seçim ise şimdi 2019 yerel seçimleri olarak görünüyor. Erken seçim söylentileri olsa da henüz bir tarih belirlenebilmiş veya resmi bir açıklama yapılmış değil.
Yerel seçim adayları nasıl belirlenecek 2019?
Yerel seçim adaylarını belirlemedeki ilk kriter 24 Haziran sonuçlarına göre kazanılan ve kaybedilen yerler dikkate alınarak yerel seçim stratejisi ortaya konulacak. Bu çerçevede sahadan gelen raporlar doğrultusunda belediye başkan adaylarının sonbahardan itibaren netleştirilmesi bekleniyor. Adaylar belirlenirken ilk olarak icraat karnelerine bakılacak. Buna göre, mevcut başkanların icraatları, halkın memnuniyet oranı, projelerin beklentileri ne kadar karşıladığı, başkanların vatandaşa yakınlığı ve şikayetler belirlenecek. Teşkilat, sahadan gelen bilgileri raporlaştırarak il ve bölge düzeyinde aday adayları belirlenecek. Genel Merkez ile Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ise AK Parti için kritik önem taşıyan illere özel çalışma yapacak.
AK Parti’de yerel seçim için adaylar nasıl belirlenecek?
Yerel seçimlerde başkan adaylarının belirlenmesi için AK Parti çalışma başlattı. Yerel seçimlere hazırlanan AK Parti, aday belirleme sürecinde bir taraftan illerde anket ve mülakatlar gerçekleştirirken; bir yandan da ev ev, sokak sokak gezerek halkın beklenti ve taleplerini öğreniyor. AK Parti'de belediye başkanlığı için adaylık kriterleri belli oldu. AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek.
-Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için geri sayım sürerken, AK Parti aday belirleme çalışmalarına hız verdi. Altı ayda 84 binden fazla kişiye ulaşılarak yapılan ''Şehrim 2023'' Projesi, hem başkan adayı hem de önemli projeler için referans olacak. Raporların hazırlanmasının ardından sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Çıkan sonuca göre şehirlerin ihtiyacına yönelik projeler belirlenecek; aday belirlenme sürecinde de bu proje dikkate alınacak. Özellikle aday olacak mevcut belediye başkanlarının önümüzdeki dönemde de devam edip etmemesi noktasında yaptıkları çalışmalar üzerinden değerlendirmeler yapılacak.
-Parti yönetimi, AK Partili başkanlara "Seçim vaatlerini yerine getirmeleri, yanlış anlaşılmalara son verilmesi, parti teşkilatı ile varsa sıkıntıları bitirmeleri, CV'lerini düzeltmeleri" uyarında bulundu. Mevcut başkanların yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceklerindeki referansın yine kendileri olacağını belirten –
-AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek. Bu kapsamda, öncelikle mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için 'Kurumsal performanslarına' bakılacak. Ayrıca, ilinde teşkilat, meclis üyeleri, milletvekilleri ile uyumu, halka ilişkileri, vatandaş nezdindeki karşılığı da mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesinde etkili olacak. AK Parti'de olmayan 500 civarındaki belediye ve mevcut başkanların aday gösterilmeyeceği yerler için yapılacak müracaatlar için ise ayrı bir çalışma yürütülecek.
-Yeni adaylarda 'saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet' kriterlerini ön plana çıkaracaklarını belirten AK Parti kurmayları, seçilme yaşının 18'e indirilmesi ile birlikte, önceki seçimlere oranla bu seçimde daha fazla genç adayın çıkmasını beklediklerini söyledi.
CHP’de yerel seçim için adaylar nasıl belirlenecek?
Çok az oyla kazanılan, az oyla kaybedilen, çok farklı kazanılan, çok farklı kaybedilen belediyeler ayrı ayrı sınıflandırılacak. Sonuçlar analiz edilerek değerlendirilecek. Yetkili kurulların onayıyla başarılı olan adaylarla devam edilecek.
Başarılı olmayan, ciddi oy kaybına yol açmış, kendi belediyesinde başarılı olamayanlar da ona göre değerlendirilecek. Aday tespitleri için bütün yöntemler kullanılacak. Seçim bölgelerinde önseçim, merkez yoklaması, temayül yoklaması, anketler mutlaka yapılacak.
-Aday sınıflandırmaları yapılacak. Aday olacak kişinin halkta bir karşılığı olması gerekiyor. Örgüt tarafından da kabul görmesi şart. Bu sorumluluğu üstlenecek vizyon ve misyonu olması yine kriterler arasında. Ayrıca seçim bölgesiyle, belediyesiyle ilgili projeleri olmalı gerekiyor. O bölgede yaşayan seçmenlerin sorunlarını çözecek, onları geleceğe taşıyacak projeleri bulundurması kriterler arasında.
-Ön seçim tabi yapılacak. Aday tespitinde tek bir yöntem uygulanmayacak. Ön seçim olacak, eğilim, merkez yoklaması olacak. Bunlar anketlerle desteklenecek. Mutlaka her seçim bölgesinde, belli yerlerde anketler yapılacak. Aday tespitleri o bölgenin özelliğine göre, bölgedeki sürece göre, aday sayısına göre bir şekilde değişecek.
Yorumlar