IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? Yurt dışı telefon getirme harç bedeli ne kadar oldu?

Yurt dışından yolcu ile getirilen cep telefonlarının maktu harç tutarlarına zam yapıldı. Peki ya Yurt dışından getirilen telefonların harç tutarı ne kadar oldu?

IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? Yurt dışı telefon getirme harç bedeli ne kadar oldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
9 Kasım 2018 Cuma 10:19

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yurt dışından getirilen cep telefonlarının maktu harç tutarları yer aldı. Yayımlanan detaya göre maktu harç tutarlarına zam yapıldı. Yolcu beraberinde gelen cihazların vergisi daha önce 170.7 TL idi. Peki ya yeni maktu harç tutarı ne oldu? Detaylar haberimizde.

Yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 3 kata yakın artıyor.  Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre Türk vatandaşların yurt dışından yanlarında getirdikleri cep telefonları için ödenecek harç ücretinde değişiklik yapıldı.

Yurt dışından getirilen telefonların harç tutarı ne kadar oldu?

Maktu harç tutarı 500 TL olarak yeniden belirlendi. 2017 yılında 149.20 TL olan vergi, 2018’de 170.70 TL olarak yenilenmişti. Söz konusu harç, elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce ödenecek. Harç ödenmeden kayıt işlemi yapılan ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kapatılacak. Ödenmeyen harç, yüzde 50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden itibaren gecikme zammıyla tahsil edilecek. Söz konusu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılamayacak.

Yurt dışından getirilen telefonlar kaç gün kullanılabiliyor?

Telefon, yurtdışından dönüşü 120 günü geçmemiş olmak üzere, pasaporta iki yılda bir kez yeni telefon kaydı yaptırılabiliyor. Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.

Yurt dışından getirilen telefonlar nasıl kayıt yaptırılır?

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekiyor. T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak, gerekli bilgiler doldurularak kayıt işlemini gerçekleştiriliyor. E-devlet üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (yabancı uyruklular) işletmecilerin Abone Kayıt Merkezleri'ne başvuruyor.

Kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası ve pasaport sahibinin TC Kimlik Numarasını, adını ve soyadını vergi dairesine veya bankaya verin. Pasaporta telefon işletmenin ilk adımı böylece yapılmış oluyor.

Telefon IMEI numarası öğrenme

Telefon imei öğrenme kodu *#06#. Telefon IMEI sorgulama için arama kısmına geçip telefon numarası olarak *#06# yazın ve arama tuşuna basın. Gelen IMEI numarası cihazınızın seri numarasıdır.

 

Yorumlar